peca

2019.04.17. 11:30

Sok változással és feladattal indult újra a horgászszezon

Tavasszal indulhat a horgászszezon, persze nem akárkinek, hiszen ez a tevékenység 2019-től regisztrációhoz kötött. Az elmúlt egy év változásai nehezítik a Horgász Egyesületek Nógrád Megyei Szövetségének munkáját, de a talpon maradáshoz meg kell felelniük a kihívásoknak.

Veres Edina

A jó fogás reményében. Tavaly szeptember elejétől az úgynevezett HORINFO rendszerben kell regisztrálni mindenkinek, aki halat szeretne fogni

Forrás: N.M.H.

Fotó: Torjay Attila

Elmúlt a tél, így megyénkbe is megérkezett a kikelet. Nemcsak a levegőben és a szárazföldön kezd ilyenkor felpezsdülni az élet, hanem a vizekben is, és ez azt jelenti: újra előkerülhetnek a szekrények mélyéről a horgászfelszerelések.

Gazdagodott az Ipoly halvilága, a ponty vezet

A tavalyi évben valamivel több, mint 5700 kilogrammnyi háromnyaras pontyot telepítettek az Ipolyba, amely szám jól mutatja, hogy a pontycentrikusság továbbra is jellemző. Ezzel a mennyiséggel ez a halfaj vezeti a 2018-as Ipoly folyót magyar részről érintő haltelepítési listát, a pontyot követi a keszeg 4600, illetve a csuka 600 kilogrammal. Kiemelkedő továbbá, hogy az Ipoly Szakbizottság és a Szent István Egyetem (SZIE) gödöllői halászati tanszéke közötti együttműködésnek köszönhetően körülbelül 40 ezer előnevelt márnaivadék kerülhetett az Ipolyba.

Persze nemcsak a horgászok lettek aktívabbak a jó idő beköszöntével, hanem az őket egységbe fogó szervezetek is.

Mindennek oka egy változás, amely szerint a horgászszervezeteknek év elejétől komoly közfeladat-ellátási kötelezettséget ír elő egy, az állam és a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) között kötött szerződés.

Kapás Imre, a Horgász Egyesületek Nógrád Megyei Szövetségének (HENOSZ) ügyvezető elnöke elmondta: a közelmúltban komoly változások mentek végbe, amelyek a teljes horgásztársadalmat érintik.

– A szeptember elején indult regisztráció, illetve az úgynevezett HORINFO rendszer kezelése komoly technikai feltételeket és alapvető informatikai ismereteket követelt meg minden állami jegyet forgalmazó egyesülettől. A szövetség ezekre a változásokra már jóval előbb – a Mohosz által szervezett képzéseken – felkészült, ám a kisebb egyesületek egyáltalán nem, a nagyobbak közül is sokan csak nagy nehézségek árán tudják teljesíteni ezeket a kötelezettségeket. A kisebb egyesületek talpon maradását csak úgy tudtuk biztosítani, hogy az adminisztrációjukat a Szövetség átvállalta. Mindezek után az állam és a Mohosz szerződést kötött, amely komoly közfeladat-ellátási kötelezettséget ír elő január 1-től a horgászszervezeteknek. Az új rendszer működtetése mellett az egyesületek is segítségre szorulnak, emiatt a szövetség irodájában a napi adminisztrációs feladatok a többszörösére nőttek – tudatta a megyei horgászszövetség ügyvezető elnöke.

A jó fogás reményében. Tavaly szeptember elejétől az úgynevezett HORINFO rendszerben kell regisztrálni mindenkinek, aki halat szeretne fogni
Fotó: Torjay Attila / N.M.H.

A változásokkal kapcsolatban továbbá azt is kifejtette, hogy az évtizedek óta megszokott feladatrendszer, valamint az egyesületek és a szövetség közötti kapcsolattartás is teljesen átformálódott.

– A régi, nyugodt beszélgetős látogatások helyét felváltotta az azonnali és bármilyen időpontban történő gyors reagálás. Úgy gondolom, hogy jelen helyzetben a talpon maradás feltétele elsősorban ezeknek az új kihívásoknak való megfelelés. Különösen fontos ez egy olyan kis megyei szövetség esetében, mint a miénk – emelte ki Kapás Imre, majd hangsúlyozta: e hatalmas adatbázis kezelését nem számítógépes szakemberek, hanem e téren laikus munkatársaik kezelik teljesen zökkenőmentesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!