INTERJÚ

2019.05.23. 13:50

Hollókő úgy őrzi a múltját, hogy a jövőjét is építi: élet a világörökség apró (nógrádi) szegletében

Szabó Csaba ötödik ciklusát tölti Hollókő polgármesteri székében. A faluvezető több mint lokálpatrióta: ízig, vérig hollókői. A hivatását szerető, a falujáért, a családjáért élő polgármesterrel életről, munkáról, Hollókőről beszélgettünk.

Szenográdi Ferenc

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

– Az ön számára mit jelent ez a település, Hollókő?

– Mindent. Itt születtem, itt csodálkoztam rá a világra, az itt ért hatások úgy belém ivódtak, hogy azok meghatározzák az életemet. Szeretem ezt a kis falut, az itt élőket. Hollókő egy olyan kis település, ahol mindenki jól érzi magát, segít a másikon, az emberek büszkék falujukra, a világörökségre, a természetvédelmi területre, a várra. Balassagyarmaton érettségiztem, Budapesten katonáskodtam és egy rövid ideig dolgoztam is ott, de a szívem visszahúzott a falumba. Hazajöttem, és bekapcsolódtam az itteni vérkeringésbe.

Külföldi látogatók a falu kicsiny, fatornyos római katolikus templománál
Fotó: Hűvösi Csaba / NMH

– Ötödik ciklusban polgármestere a világörökségi címmel büszkélkedő településnek. Más községhez képest vajon mennyivel több feladatot ró a polgármesterre egy ilyen kitüntetett falut vezetni?

– Kettős feladatot látok el. Biztosítani kell a falu életét, működését, ami egyre inkább összefonódik a világörökséggel. A lakosság száma mindössze 350. Igen magas, 32 azoknak a száma, akik a polgármesteri hivatalban, az önkormányzat intézményeiben és közvetlenül az idegenforgalomban dolgoznak. Évente 80–90 ezer ember látogat el hozzánk. Delegációkat, küldöttségeket fogadunk. Természetesen tartjuk a kapcsolatot hazánk többi világörökségével is. Számos európai országban van testvértelepülési kapcsolatunk. Ezek mind-mind pluszfeladatot jelentenek számomra. Nem beszélve az évenként megrendezésre kerülő számos helyi, nagyszabású rendezvényről, konferenciákról. A polgármesteri teendők mellett tagja vagyok a helyi egyházközösségnek. Több ciklusban részt vettem a megyei önkormányzat munkájában, egy ciklusban pedig országgyűlési képviselő is voltam.

– Polgármesteri ténykedése során mire a legbüszkébb?

– A falumra, az itt élő emberekre, a működő hagyományőrző csoportjainkra. Nálunk még élő valóság a népviselet, mindenki büszkén hordja ezeket a ruhákat. Azon kevés települések közé tartozunk, ahol az iskolában helyi tantárgy Hollókő. A gyermekek megismerik Hollókő hagyományait, ünnepeit, szokásait, citeráznak, részt vesznek a néptáncoktatásban. Örülök, hogy eddig a polgármesteri teendőim alatt több mint húsz ingatlannal növeltük a falu vagyonát, kezdve a konferenciateremtől a szálláshelyekig. Csak megjegyzem, falunk létesítményei több mint másfél milliárd forintra vannak biztosítva. Örülök, hogy egyre többen fedezik fel Hollókőt, itt vásárolnak hétvégi házat, és jó néhány napot nálunk töltenek el.

Szabó Csaba, Hollókő polgármestere
Fotó: Szenográdi Ferenc / NMH

– Milyen csoportok őrzik a hagyományokat?

– Séber Attilának, a Csalogató Néptáncház vezetőjének szakmai vezetésével a tizennégy párból álló néptánccsoport működik. Van színjátszó körünk is, amelynek harminc tagja van, az ő vezetőjük Herczegné Balogh Anikó. Szintén büszkék vagyunk az asszonykórusunkra. Tehát igen gazdag a település kulturális élete.

– Említette a várat, ami összenőtt Hollókő életével…

– Büszkék vagyunk a középkori várunkra, amit fokozatosan felújítunk, termeiben egyre több kiállítást tudunk rendezni. Kutatjuk, feltárjuk a műemlék történetét, a várhoz kapcsolódó mondákat, legendákat. A vár fontos szerepet tölt be Hollókő idegenforgalmában.

– Végezetül egy személyes kérdés: családja, felesége hogyan fogadja a rengeteg elfoglaltságát?

– A feleségem is hollókői, hozzám hasonlóan szereti a faluját, büszke rá. Velem együtt örül, amikor sikerül valami újat megvalósítani. Mindezek mellett azt mondhatom, hogy életünk legnagyobb adománya a három gyermekünk. A család, a közéleti munkám teszi teljessé az életemet.

Címkék#Hollókő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában