szakma

2019.03.11. 11:24

Hiányzik a jó munkás Nógrádból, ösztönzik a tanulásukat

Összesen húsz hiányszakmát támogatnak az idei tanévben Nógrád megyében. Ezzel nemcsak népszerűsítik a szakmákat, de segítik a diákok tanulását és elhelyezkedését is.

Tóth-Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Közzétette a kormány a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjra jogosult hiányszakmák listáját a 2018/2019-es tanévre vonatkozóan. E szerint a megyében a hegesztő, a kőműves, a festő, mázoló és tapétázó, a villanyszerelő, a gyakorló ápoló, a gazdasági informatikus, a gyártósori gépbeállító, az ipari gépész, a gépi forgácsoló, a női szabó, a műanyag-feldolgozó, a mezőgazdasági gépész, a pék, a szociális gondozó és ápoló, a központifűtés- és gázhálózat-rendszerszerelő, a karosszérialakatos, a szoftverfejlesztő, a logisztikai és szállítmányozási ügyintéző, az autószerelő, valamint a fogadós képzéseket támogatják.

Fotó: Hegedűs Márk / NMH

– A Salgótarjáni Szakképzési Centrum tagintézményeiben is vonzóbbá tesszük a fiatalok számára a szakmaválasztást az ösztöndíj által – mondta Gembiczki Ferenc, a szakképzési centrum kancellárja. Hozzátette: ezt a nappali, iskolai rendszerű oktatásban tanulók szerezhetik meg.

– Az ösztöndíj mértéke a szakközépiskola első félévében havi tízezer forint, ami a tanulmányi eredmény függvényében akár harmincötezer forintra is emelkedhet. A szakgimnázium szakképzési évfolyamának első félévében pedig az előző, 12. tanév tanulmányi átlaga alapján számítják ki az összeget. Ez akár a havi ötvenezer forintot is elérheti – árulta el Gembiczki Ferenc.

A kancellár arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdaságban bekövetkezett kedvező változások eredményeként a jól képzett, dolgozni szerető és munkáját igényesen végző szakemberekre az élet minden területén szükség van. Ezekből azonban a jelenleginél sokkal többre lenne igény.

– A szülőknek meg kellene érteni, hogy gyermekükkel akkor tesznek jót, ha megtanítják őket dolgozni, ha felkeltik az érdeklődésüket a szakmák világa iránt, és megtalálják azokat a képességeiket, amelyeket aztán a szakgimnáziumaink professzionális szintre tudnak majd fejleszteni. Ezáltal biztos, jól kereső munkához és valódi egzisztenciához segítik a fiatalokat – hangsúlyozta a vezető.

A szakgimnáziumi, illetve szakközépiskolai képzéseiknél manapság elsősorban azok a szakmák a legnépszerűbbek, amelyek informatikával, robotikával foglalkoznak, vagy a közgazdaságtanhoz kapcsolódónak.

– A visszajelzések alapján elmondható, hogy iskoláink olyan szakmákat oktatnak, amelyekkel a végzett diákok elhelyezkedési lehetőséghez jutnak, az itt működő vállalkozások pedig a tevékenységükhöz megfelelő szakember-utánpótlást kaphatnak – közölte Gembiczki Ferenc, aki szerint nagy probléma, hogy kevés gyermek születik, illetve a pályaválasztók nem mérik be pontosan a lehetőségeiket, és sem az oktatási kínálat megismerésére, sem a piaci igények megismerésére nem fordítanak elég energiát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában