Hallgassa élőben!

Zökkenőmentesen költöztek a diákok a nógrádi kollégiumokba

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a kollégiumokban szigorú óvintézkedéseket vezettek be. Ezért utánajártunk, hogy hogyan teltek a tanévkezdés rendhagyó első napjai a nyugat-nógrádi intézményekben.

Magyar Zoltán, a balassagyarmati Madách Imre Kollégium igazgatója elmondta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztérium (EMMI) által kiadott járványügyi eljárás alapján előzetesen kidolgozták az intézményi sajátosságokkal rendelkező protokolljukat.

– A beköltözés az előírásoknak megfelelően, probléma nélkül lezajlott. A koronavírus nem befolyásolta a kollégiumi jelentkezéseket, így minden tanuló elfoglalta a helyét – mondta Magyar Zoltán. Hozzátette: – A szülőket és a diákokat tájékoztattuk az óvintézkedésekről. Az intézményben két helyen fertőtlenítési pontot alakítottunk ki, valamint minden mosdót elláttunk higiéniai termékekkel, amelyek pótlásáról a fenntartó gondoskodik.

A kollégium éttermi részleggel is rendelkezik, amelyet a tanítványok előre megszervezett időbeosztás alapján használhatnak. A helységben kijelölték a másfél méteres távolságot, valamint a konyhai dolgozók minden étkezés után elvégzik a fertőtlenítést.

Az intézmény ad otthont az Arany János Tehetséggondozó Program diákjainak is, a program országos rendezvényei immár biztosan elmaradnak.

– A gólyaavatót és a nagyobb létszámú eseményeinket elhalasztjuk. Ugyanakkor a gólyatábort, és az erdei iskola programjait megrendezzük. A kollégiumi foglalkozásokat és a szilenciumot kis csoportokban, de megtartjuk – hangsúlyozta Magyar Zoltán, aki szerint most lehetőség van arra, hogy a digitális oktatás terén szerzett tapasztalatokat a tanulók és a nevelők közösen elemezzék.

A Lipthay Béla Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium utóbbi részlegében is zökkenőmentesen zajlott a tanévkezdés.

– A beköltözésnél és a kollégiumi elhelyezésnél is követtük az EMMI által előírt protokollt. Fontos szempontnak tartottuk, hogy egy szobába lehetőleg osztálytársak kerüljenek. A nem kiemelten fontos rendezvényeinket pedig elhalasztjuk – mondta Filkor Lajos igazgató, aki arról tájékoztatta lapunkat, hogy a szükséges fertőtlenítőszereket már megkapták.

A járvány ebben az intézményben sem befolyásolta az iskolai és a kollégiumi jelentkezéseket, amely idén huszonöt százalékkal növekedett.

Hozzászólások

Hirdetés
Zöldségekkel is harcolhatunk a klímaváltozás ellen
Félszáz asztronauta jön
Akik jártak a világűrben – nemzetközi űrhajóskongresszus Budapesten
időjárás / 3 perce
Csütörtökön túlnyomórészt derült, napos idő várható
A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul.
Nagy a baj / 45 perce
Fogy az élelem, tömegével halnak éhen a tengeri tehenek
ez az igazság / 59 perce
Megdöbbentő összegek: soha nem beszélt ennyire őszintén a pénzről magyar sportoló
közös múlt / 1 órája
Júnusz Emre alakját megidéző utazókiállítás nyílt a PIM-ben
önkéntesség / 1 órája
Kilencedik alkalommal rendezték meg az akciót: szemetet takarított Nógrád megye lakossága
Nagy Orsolya
tervek / 1 órája
Tótka Sándor még pihen, de már készül a visszatérésre
megdöbbentő / 2 órája
Elképesztő: kartontáblával, szakadt ruhában kéreget az utcán Gáspár Győző
Nool