27°
24°
13°

Zegzugos börzsönyi ösvényeken tekertek

Csaknem másfél évtizedes múltra tekinthet vissza a Sugárkankalin Turisztikai Egyesület kerékpártúrája, amelyre minden év májusában szerte az országból, sőt, még a Felvidékről is érkeznek a bringás tekerés szerelmesei. A kirándulást 2006-ban indította útjára az egyesület.

Míg korábban az Ipoly-völgyet, illetve a szomszédos cserháti dombokat célozta meg a túra, idén más helyszínt kerestek a szervezők.

A Börzsönyt választották, mondván a házigazda egyesület ápolja legkitartóbban Szondi és vitézei emlékét, így kézenfekvőnek tűnt a vár útba ejtése is. Az időjárás azonban közbeszólt és az utolsó pillanatban változtatni kellett a nyomvonalon, az előző napok esője annyira átmosta az utakat, hogy balesetveszélyes lett volna az áthaladás.

Még a legkisebb nemzedék képviselői is élvezték a kerékpáros kirándulást
Fotó: T.A. / NMH

Kifejezetten kedvező időben gyülekeztek a kerékpárosok a drégelypalánki művelődési ház udvarán, majd a nagyteremben Pásztor Ildikó, a Sugárkankalin elnöke köszöntötte a megjelent, mintegy félszáz biciklistát. Itt nyílt meg a településhez kedvese által kötődő, balassagyarmati fiatalember, Kinczel Laco fotókiállítása is. A tárlat anyagából tökéletesen kiderül, hogy az alkotónak a fényképek készítése szempontjából két nagy szerelme van: a vasút, a vonatok, illetve az Ipoly-menti táj, a fák, virágok, a selymes rétek, de más témákból is láthatóak művek a falakon.

A megnyitót követően nyeregbe pattantak a túrázók és elindultak Hont felé, köztük apró gyermekek is, szüleik kíséretében, aztán át Ipolyságra, majd a zegzugos börzsönyi utakra, hogy a hosszú kirándulás befejeztével visszatérjenek az Ipoly-völgyébe.

 

Hozzászólások

tájfutás
Fejsérülés miatt adta fel a vb döntőt a tarjáni tájfutó
fesztivál / 9 perce
Egy kerekesszékes srác volt a Foo Fighters sztárja (videó)
Óriási show-val zárta az idei Szigetet a világhírű zenekar.
szemtanú / 18 perce
Pénztárcákat lopott a bátonyi iskolából, keresik
Minden gyerek kincs / 24 perce
Kásler: emberhez méltó életformát kell átadni a gyerekeknek
boldogságórák / 38 perce
Másodszor nyerte el a Boldog Óvoda címet a karancsaljai intézmény (fotók)
Gerhát Karina
Hűség és barátság / 54 perce
Szobrot kapott Nemecsek Ernő a Füvészkertben
kevesebb félreértés / 59 perce
Figyeljünk oda, mit írunk alá lakásbérléskor
Háromkirályok / 1 órája
Király Zoltán szerint eltorzult a XXI. század valósága