Világszerte kedvelik a Szécsényben gyártott új joghurtszeletet

A YIC Joghurt Kft. még 2018-ban hozta létre Szécsényben a kutatóbázisát, ahol kifejlesztette a csokoládébevonatos joghurtszeletet. A napokban a cég újabb ötvenmillió forintos támogatást nyert el egy szécsényi termelőüzem létesítésére. A termék a szakmai körökben SIAL-ként ismert idei nemzetközi élelmiszeripari kiállításon a kanadai Torontóban is hatalmas sikert aratott.

A svéd Alfa Laval cég 1903-ban alapította meg Kelenföldön a szakmai elődöt, az Alfa-Separator GmbH tejipari gépgyárat. Ezen a telephelyen – ami már azóta a YIC Joghurt Kft. székhelye – folyik a tejipari technológiák és gépek fejlesztése, valamint gyártása. A cég 1998-ban kezdett el foglalkozni a túródesszertgyártás technológiájával, így sikerült kifejleszteni a termékek előállítására és csomagolására szolgáló, korszerű, hely- és energiatakarékos gépsorokat.

Rákosi Attila a torontói kiállításon az érdeklődő szakembereknek mutatja be a joghurtszelet mintadarabjait

A gyártó Európában piacvezető, ugyanis eddig összesen huszonnyolc komplett gépsort gyártott és szállított le, főként a sokak által vezető hungarikumként elkönyvelt, népszerűen csak Túró Rudinak nevezett desszertet jól ismerő volt szovjet utódállamokba.

A túrót azonban kevesen ismerik a világon, ami akadályozza a túródesszertek piaci értékesítését. Ezzel szemben a joghurt íze és aromája a világon mindenhol ismert és kedvelt. Ezért Rákosi Attila, a YIC Joghurt Kft. ügyvezetője találmányi szinten kikísérletezte a túró helyett joghurt alapon készíthető szilárd
állagú csokoládébevonatos desszertet.

– A családommal már korábbról is egészen jól ismertük Szécsényt és környékét. Ezért amikor pályázati lehetőség nyílt a termék létrehozására, nem is volt kérdés, hogy a cég fejlesztőközpontját itt létesítjük. Később a Széchenyi 2020 program keretében összesen 110 millió forint európai uniós támogatással kifejlesztettük a csokoládébevonatos élőflórás joghurtszeletet, valamint az annak gyártására szolgáló, magas fokon automatizált gyártó gépsor prototípusát – mondta el portálunknak Rákosi Attila.

Bár ez az új desszert külsőleg nagyon hasonlít a Túró Rudira, belsőleg azonban teljesen eltér attól, hiszen nem túróból, hanem sűrített joghurtból készül.

– A sűrített joghurt szilárd állagú, mint a túró, de grammonként több mint 100 millió élőjoghurt-baktériumot tartalmaz. Ennek pedig rendkívül kedvező az élettani hatása. A másik nagy különbség, hogy a túró aromaanyaga jelentősen eltér a joghurtétól. Ezért a túrót általában csak azok kedvelik, akik gyermekkoruktól hozzászoktak. Lényegében ez akadályozta meg a Túró Rudi világpiaci értékesítését. Ezzel szemben a joghurt íze és aromája szinte mindenhol ismert és kedvelt. A piacbevezetési időszakban citrom illóolajjal ízesített joghurtszelet gyártását tervezzük, amelynek rendkívül magas a C-vitamin-tartalma és hozzáadott cukor nélkül készül – mondta az ügyvezető.

Idén májusban a SIAL Nemzetközi Élelmiszeripari Kiállításon, Torontóban mutatták be a joghurtszeletet a világnak, amelyen a YIC Joghurt Kft. szintén európai uniós támogatással vett részt. Az egyedülálló termék azonnal felkeltette az ipari szakemberek és kereskedők érdeklődését. Ennek köszönhetően a cég már tárgyalásokat folytat joghurtszeletet gyártó üzemek külföldi telepítéséről és franchise-rendszerben való működtetéséről.

– A napokban ismét sikerült elnyernünk egy 50 millió forintos támogatást a Szécsénybe telepítendő, joghurtszeletet gyártó referenciaüzem létesítésére – mondta Rákosi Attila.

Az ügyvezető hozzátetette: a hamarosan induló termelés mellett itt tervezik képezni a külföldi franchise-partnerek szakembereit is, akik a világ számos részén gyártani fogják az új élelmiszeripari terméket.

 

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Több mint ezerkétszáz pályázat érkezett az MVM okosbútor-pályázatára
Microsoft támogatással
Fél év alatt öt MI Tudásközpontban indult el a munka
együtt / 9 perce
Családi körben legteljesebb a karácsonyvárás időszaka
Még mindig nincs késő lelassítani.
A legjobb szereplőgárda / 31 perce
A Botrány című film vezeti a hollywoodi színészcéh listáját (videó)
gyász / 40 perce
Utolsó útjára kísérték a híres kelecsénypusztai zeneszerzőt
Hegedűs Henrik
rendszeresen adakozunk / 1 órája
Megkezdődött az Adni Öröm! élelmiszeradomány-gyűjtő akció
EU-csúcs / 1 órája
Orbán Viktor: nem engedjük, hogy a szegény országokkal fizettessék meg a klímaváltozás elleni harc költségeit
Csináld magad / 1 órája
Ne a fiataloktól várjuk a segítséget a kütyüzésben – karácsonykor sem
ritkaság / 1 órája
Egy II. Ramszesz fáraót ábrázoló szobrot fedeztek fel Egyiptomban