25°
12°
2019. 03. 25. 15:31 |
Tudta, hogy egy véradással három beteg embernek segíthet, mindössze fél óra alatt? Nem? Pedig, higgye el, így van.

És azt tudta, hogy ezzel az önzetlen gesztussal nemcsak mások életét menthetjük meg adott esetben, hanem a saját egészségünket is óvjuk?

A véradás tulajdonképpen olyan, mint egy szűrővizsgálat. A véradó átesik egy egészségügyi vizsgálaton, még mielőtt bármi történne. Ezzel megállapítják, hogy alkalmas-e valaki arra, hogy vért adjon. Ezek után pedig megvizsgálják a vért, és az eredmények alapján olyan betegségekre vagy fertőzésekre is fény derülhet, amelyekről eddig nem is tudott az illető. Ha valaki ebben a cipőben jár, arról mindenképpen értesítést kap. Valljuk be, ez azért nagy segítség a véradónak is, mivel nem mindenki megy el az orvoshoz, hogy aztán hosszas várakozás után beutalókat kérjen és még több vizsgálatnak vesse alá magát. Fontos megjegyezni még azt is, hogy a véradás csökkenti a szívinfarktus és a rák kockázatának kialakulását is.

Nagyon jó dolognak tartom, hogy létezik irányított véradás. Ehhez ki kell tölteni egy nyilatkozatot, ami tartalmazza az adatait annak, akinek szeretnénk segíteni.

Én személy szerint eddig bizonyos egészségügyi problémák miatt nem adhattam vért, azonban most már – reményeim szerint – megtehetem. Mivel mindig is szerettem volna segíteni a „vérem árán” másoknak, már most izgatottan várom, hogy végre-valahára donornak szegődhessek.

Hozzászólások