13°
12°

Utat nyit a szakma a jól fizető álláshoz

Egész Nógrád megye „mesterjelölt” középiskolás fiatalsága megmozdult a szakmák éjszakáján. Balassagyarmattól Salgótarjánon át Bátonyterenyéig egymást érték a programok. A sorozat megnyitóját az Ipoly-parti városban, a Salgótarjáni Szakképzési Centrum (SSZC) Szent-Györgyi Albert Gimnáziumában tartották.

Az intézmény fizikai előadójában először a házigazda, Sinkóné Szrenka Anikó tagintézmény-vezető köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, nagy­arányú fejlődésen ment keresztül a középiskola, amióta működtetését átvette a szakképzési centrum. Példaként említette: amikor a velük együttműködő Semmelweis Orvostudományi Egyetem hallgatói látogatatást tettek a Szent-Györgyiben, meglepődtek, hogy a gyakorlatokhoz már négy, úgynevezett ambubaba is rendelkezésre áll. De más területeken is olyan technológiai fejlesztéseket hajthattak végre, amelyek által jelentősen nőtt az oktatás színvonala.

Fotók: N.D., NMH

Muffinkészítéstől a hegesztésig

Balassagyarmaton, Bátonyterenyén és Salgótarjánban is nyitva voltak a szakképzési centrum tagintézményei a szakmák éjszakáján.
– A cél, hogy megszólítsuk az általános iskolásokat, akik még nem döntöttek a pályaválasztásról – mondta Barta Rita, a salgótarjáni kereskedelmi és vendéglátóipari szakközépiskola igazgatója. Hozzátette: a legnépszerűbb programok között szerepelt a laskasütés. Az érdeklődők ezen felül koktélt keverhettek, muffint díszíthettek, illetve megismerkedhettek a pénztárgépekkel.
Bozó János igazgató elmondta: a Stromfeld Aurél gépipari szakközépiskola tízféle programmal várta a vendégeit. Kovácsolással, 3D-s tervezéssel és oktatással, a pneumatikába való bevezetéssel és hegesztőszimulátorral bővült az intézmény repertoárja a múlt évhez képest, de CNC-forgácsológépeket is láthattak a látogatók.
O. N.

Gembiczki Ferenc, a SSZC főigazgatója röviden bemutatta az iskolahálózat felépítési rendszerét. Megemlítette, az itt tanuló ifjúság közel fele balassagyarmati iskolákba jár, és a 2017. októberi adatok szerint 4025 diák van a tagintézményekben. Hozzátette, valamivel kevesebb pedagógus tanít náluk, mint amennyi a betölthető álláshely. Fontos célként említette: minél képzettebb embereket szeretnének a munkaerőpiacra juttatni, és nagy hangsúlyt fektetnek a felnőttképzésre is.

Csach Gábor, Balassagyarmat alpolgármestere a város munkaügyi helyzetképét ecsetelte, illetve arra terelte a gondolatmenetet, miként, milyen módon szeretnének a jövőben pályakezdő fiatalokat a településre csábítani, és hogyan lehet az itt élőket maradásra buzdítani. Balassagyarmat-Szügy ipari övezete, mint a megye gazdaságának markáns térsége kiváló lehetőségeket nyújt az elhelyezkedésre, számos területen komoly szakemberhiány tapasztal­ható, amellett, hogy az elmúlt hat-hét esztendőben e vidéken megfeleződött a munkanélküliek száma.

Erdei Györgyné, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési vezetője elmondta, nemrégiben kidolgoztak egy kompetencia-kézikönyvet, amelyben egyelőre nyolc szakmacsoportban vizsgálódtak arról, hogy milyen szempontúak a gazdasági cégek elvárásai a munkavállaló irányában, és fordítva.

 

Dr. Tóth Judit, a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet orvosigazgatója arra tért ki, hogy a SOTE-val való együttműködés révén kiszélesedhet a városban az egészségügyi képzések köre, utalt a Szent-Györgyi középiskolával kialakított jó kapcsolatra, valamint kiemelte, most már az orvosi pályákon kívül is egyre több férfinak nyújt karrierlehetőséget az egészségügy.

Farkas Attila, a Nógrád megyei közgyűlés kabinetfőnöke történelmi példákat felhozva hangoztatta a szakképzés színvonalának szükségességét, míg Baranyi Zoltán, a szakképzési centrum szakmai főigazgató-helyettese bemutatta azt a pályázatot, ami által a pályakezdő fiatalok erőteljesebben terelhetőek a közép- és kisvállalkozások felé, tartósan biztosítva azok munkaerőigényeit.

Végül Balla Mihály országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos osztott meg néhány gondolatot a szakképzések országos jelentőségéről.

Hozzászólások

13°
12°
Közepesen felhős
Sz
13°
Cs
19°
P
22°
Sz
19°

Hirdetés

Csatlakozz csapatunkhoz, és találjuk ki együtt a jövőd
túl a koronaékszer lakodalmon is
Örök szerelem: több mint 80 éve él együtt a világrekorder házaspár
Viharos szél / 1 perce
Leállt a kukorica aratása a rossz időjárás miatt
Gondot jelenthet a kukoricánál a szárítás után elvárt, 14,5 százalék alatti nedvességtartalom beállítása.
supergroup / 54 perce
Nick Mason újra kiadott szólólemezekkel, turnéval tért vissza
innovatív megoldások / 1 órája
Megválasztották az intelligens turizmus európai központjait
mentesítés / 1 órája
Csatárláncban derítik fel az ürgéket a reptéren
horrorshow / 1 órája
Magyar artista zuhant a mélybe egy osztrák cirkuszban
bent és kint / 1 órája
Hunyadi István: színészként van egy kialakult világom
vándorkiállítás / 1 órája
Salgótarjánban is "szóra bírták a csontokat"
Palchuber Kinga kinga.palchuber@nool.hu