13°
12°

Újdonságokkal is várja a látogatókat a kiállítótér

A hagyományos elemek mellett újdonságokkal is előrukkolnak a Szondi Kiállító­tér és Turisztikai Központ 2018-as kínálatában. A 2017-es évben 5300 látogatója volt a középkori magyar várvilágot és életet a nagyközönség elé táró központnak.

Ezt emeli ki elsőként Pásztor Ildikó, a kiállítótér vezetője. A vendégek hatvan-hetven százaléka a fővárosból érkezik, főként általános és közép­iskolai csoportok jönnek, de sok az egyéni érdeklődő, akiket a Szondi-legendakör vonz Drégelypalánkra.

– Egyik legnagyobb előnyünk, hogy egész évben nyitva tartunk, ránk tényleg igaz a mondás, hogy lehet eső, lehet sár, hozzánk bármikor be lehet térni, tárva a kapu – hangoztatja Pásztor Ildikó. – Erre a legjobb példa a mostani húsvét. A négynapos ünnep legnagyobb részében, a hideg időben folyamatosan esett az eső, nálunk mégis telt ház volt, kiváltképp a legkisebbek élvezték a sokszínű programokat. Nagyon jó a kapcsolatunk a környékbeli szálláshelyekkel, a börzsönyiekkel és a Bánk környékiekkel, az ottani ajánlatokba beillesztik a drégelyi túrát.

Először lesz várfutás

A tavasz egyik fő eseménye az először megrendezendő Szondi-futás. Május 12-re várják a bátor atlétákat. Az indulók a falu művelődési házától rajtolnak, és két táv közül választhatnak. A rövidebb, három kilométeres célja a Schaffer-kúti tisztáson lesz, míg az erősebbek, tapasztaltabbak meredek ösvényeken vághatnak neki a vár felé loholás­nak. Az erődítménynél maga Szondi György (pontosabban a kiállítótér kapitánynak beöltözött munka­társa, Lukács Ákos) várja a meg­fáradt futókat.

Az idei kínálat több újdonságot, különlegesség is tar­talmaz.

– Egyelőre nyárig látunk tökéletesen előre – folytatja a turisztikai központ vezetője. – Nemrégiben készültünk el a György-nap részleteivel. Tavaly szerveztük meg először a Szondi Györgyök találkozóját, amire szívesen hívjuk a Szondi vezetéknevű és György keresztnevű férfiakat, illetve családtagjai­kat is. Most április 22-re, vasárnapra esik ez a program, ahol a részt­vevők vitézi próbát tehetnek, megforgathatják a középkori kézifegyvereket, megdörrennek a puskák, a gyerekek pedig vitézi apródpróbát tehetnek.

Természetesen a gyomra sem fog korogni senkinek, hiszen a kemencében tipikus, középkori jellegű húsételek sülnek. Aki pedig hét lakat alatt őrzött titkok megfejtésére vágyik, annak László Péter, az Őrhalomban élő, elmélyült Szondi-kutató fiatalember szolgál majd sok-sok érdekességgel.

A kiállítótér vezetője hozzátette: nyáron jönnek az ostrom napjához időzített, július 7-i várjátékok. Ezen is megannyi színes élményt biztosítanak a vendégeiknek, a hagyományok szellemében délelőtt fenn a várban, délután pedig a tövében, a Schaffer-kúti középkori forgatagban.

Kiemelt fotónkon: Pásztor Ildikó és munkatársai idén is sok érdeklődőt várnak Drégelypalánkra – Fotó: Torjay Attila, NMH

Hozzászólások

13°
12°
Közepesen felhős
Sz
13°
Cs
19°
P
22°
Sz
19°

Hirdetés

Csatlakozz csapatunkhoz, és találjuk ki együtt a jövőd
túl a koronaékszer lakodalmon is
Örök szerelem: több mint 80 éve él együtt a világrekorder házaspár
supergroup / 14 perce
Nick Mason újra kiadott szólólemezekkel, turnéval tért vissza
Legutóbb a Pink Floyd utolsó fellépésén, az 1994-ben megjelent The Division Bell című lemez apropóján állt színpadon.
innovatív megoldások / 23 perce
Megválasztották az intelligens turizmus európai központjait
bent és kint / 1 órája
Hunyadi István: színészként van egy kialakult világom
vándorkiállítás / 1 órája
Salgótarjánban is "szóra bírták a csontokat"
Palchuber Kinga kinga.palchuber@nool.hu
mentesítés / 1 órája
Csatárláncban derítik fel az ürgéket a reptéren
a legjobb / 1 órája
A futballszeretőknek ajánlotta díját Modric
egyedülálló kutatás / 1 órája
A kutyák öregedését vizsgálja A nőkért és a tudományért ösztöndíj idei díjazottja