Új kincsekkel gazdagodott a salgótarjáni múzeum

Műtárgyaink 2020 címmel rendezett időszaki kiállítást a megyeszékhely Dornyay Béla Múzeuma. A sokszínű bemutató ízelítőt ad azokból a különböző művészeti és egyéb műfajokat képviselő értékekből, amelyekkel az utóbbi időkben közkincsként gyarapodtak az intézmény egyébként is gazdag gyűjteményei.

Ha nem is rendkívüli, de mindenképpen egyedi jellegű kiállítás megnyitóünnepségén megjelenteket Fürth Vera, a múzeum kulturális menedzsere üdvözölte, majd dr. Dániel Zoltán alpolgármester, illetve Shah Gabriella, a házigazda igazgató mondott köszöntőt. A városvezető azt hangsúlyozta, hogy a múzeum számos teendője között az egyik legfontosabb a megelőző korokból származó értékek gyűjtése, feldolgozása, megőrzése és bemutatása. S az intézmény ennek a feladatának is példamutatóan tesz eleget.

Bizonyság erre, hogy megkapták a Magyar Vidéki Múzeumok különdíját. Shah Gabriella kollégái nevében megköszönte az elismerő szavakat és elmondta, hogy gyakorlatilag folyamatos a gyarapodásuk, amely ajándékozás, vásárlás, új források feltárása révén történik. Igazi kuriózumként jelentette be, hogy a megnyitó előtt percekkel kaptak egy közös művet, egy digitális nyomatot Kisányi Endre és Kun Péter alkotóktól.

A köszöntők után az intézmény néhány munkatársa jelzésszerűen számolt be a területükhöz tartozó gyűjtemények bővüléséről, illetve ugyancsak röviden szólt a teremben, a falakon, illetve a tárlókban látható új műtárgyakról, köztük igazi különlegességekről. Burgundi Diána kurátor elmondta, hogy például az idén 106 festmény, grafika és két szobor került a múzeumba, s még nem is vették számba Berecz Antal Németországból küldött képzőművészeti alkotásait és dr. Agócs József helyi fotóművész képeit.

A gyarapodó műtárgyak között számos képzőművészeti alkotással is gazdagodott a gyűjtemény

Dr. Fodor Miklós történész egy huszadik század eleji salgótarjáni műszaki cég termékkatalógusát mutatta be. Ő szólt a néprajzi terület gyarapodásáról is, amely keretében Kétbodonyból egy szuszék – ezt Molnár Mihály restaurálta –, Somoskőújfaluból egy főkötő és egy kendő, Vizslásról pedig egy szoknya került a tulajdonukba. Utóbbi viseleti tárgyakat Tumpek Etelka újította fel. Tóth Krisztián és Bodó Balázs régészek értelemszerűen a saját szakterületükön zajló intenzív munkáról, főként a csécsei, ságújfalui és szécsényi leletmentési eredményeikről és nem utolsósorban a salgótarjáni főplébánia körül napjainkban is tapasztalható ásatásokról beszéltek. Az utóbbi helyszínről került ki egy viszontagságos sorsú harangtöredék, amely látható is a kiállításon.

A legnagyobb teret azok a bútorok, lakberendezési tárgyak foglalják el a múzeum nagytermében, amelyeket Gyuricza Józsefné pásztói lakos a közelmúltban, augusztus hónapban ajándékozott a Dornyay Béla Múzeumnak. Ezeket Balogh Zoltán történész mutatta be. A műtárgyak egy része vitéz Borgói József egykori malomtulajdonos családjától származik, amelyet Gyuricza Józsefné édesapja, Simon Gyula pásztói pékmester valószínűleg 1948-ban vásárolt meg az örökösöktől. A tálaló-étkező garnitúra és a hozzá tartozó szobrok értékes darabjai voltak egy kispolgári lakásnak. A bútorokat az 1920-as években esküvői ajándékként készítette egy asztalos. A műtárgyak további részei – porcelán díszkancsók, egy festett váza és egy zsánerkép – dr. Kolossváry Lajosnak, a mátraaljai kisváros főjegyzőjének hagyatékából, illetve Leszenszky László szintén pásztói művésztanár festményei közül kerültek a múzeumba, illetve a kiállításra. A rendezvényen a Csonka Fruzsina, Boros Istvánné, Bozó Mária (hegedű) és Torják Vilmosné (zongora) összetételű Doráti Kamarazenekar működött közre.

További pásztói eredetű értékek
A kiállításon látható a csehszlovákiai nagymama, Hagenbuch Istvánné az 1930-as években Párkányban készített leánykori gobelinje, mely egyrészt a családban a leánygyermekeknél generációkról generációkra hagyományozódó elfoglaltságról tanúskodik, másrészt utal a korszak elemi iskoláiban oktatott kézimunka-ismeretekre is. A bútorok horgolt csipketerítői az ajándékozó Gyuricza Józsefné – a korábbiakban általában szokásos úgynevezett – stafírungjából származnak, amelyeket az édesapja készíttetett számára az 1950-es években.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Diós és mákos bejgli, úgy, ahogy a nagyi készíti

Hozzászólások

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Lazac, töltött káposzta, pulykasült? Segítünk, hogy mi kerüljön karácsonykor az asztalra
szponzorált tartalom
Vásárolj Kiváló Minőségű Élelmiszert!
nem semmi
Vadító dekoltázst villantott Tóth Andi, csak kapkodjuk a fejünket
uniós költségvetés / 5 órája
Varsó elárulta: ezekkel a feltételekkel állnának el a vétótól
Brüsszelnek garanciát kell adnia arra, hogy valóban „csak” az EU-költségvetés és a járvány miatti mentőalap forrásainak védelmére használja a feltételrendszert.
polgármesteri tájékoztatás / 6 órája
Videóban tájékoztatta a lakosságot a koronavírus-helyzetről Pásztó polgármestere (videó)
csúcstechnika / 6 órája
Az utolsó két Leopard tank is megérkezett Tatára
szabálytalankodók / 7 órája
Megfélemlítően viselkedtek és maszkot sem hordtak - olvasónk élménye a tarjáni helyi járaton
Sz. R.
Forma-1 / 7 órája
Vizsgálatot indítottak Grosjean balesete miatt
szuperhős / 8 órája
Igazi csoda! 102 évesen másodszorra is túlélte a koronavírust
8 órája
Gáspár Győző megható szavakkal búcsúzik Kis Grófo édesapjától