Több mint tíz kilométeren újult meg a turistaút Nyugat-Nógrádban

Befejezte több hónapja tartó munkáját a Palóc Bakancs Egyesület, melynek tagjai Ipolyszögtől Csesztvéig, mintegy 12,3 kilométeres szakaszon tették rendbe a turistaútvonalakat, festették újra a jelzéseket.

A természetjáráshoz hozzátartozik az útvonalak karbantartása, jelzések újrafestése is, hogy mindenki élvezni tudja a kirándulás nyújtotta örömöket. A Palóc Bakancsosok nem csak túrázni szeretnek, de eleget tesznek ennek az igénynek is: kezük nyomát jól látható jelzésekkel ellátott, jól járható utak őrzik. Horváth Attila, az egyesület vezetője mutatta be tevékenységük részleteit.

– A Természetjáró Szövetség évente ír ki olyan pályázatot, amelyen támogatás nyerhető jelzésfestésre. Mivel az Ipolyszög és Csesztve közötti túraútvonalat a 90-es évek közepén festették utoljára, sok helyen már nagyon nehezen voltak láthatók a jelzések. Pályáztunk rá, nyertünk, és az egyesületünkből 18 fő a nyáron segített elvégezni a munkát. Persze mindenki a saját egyéni lehetőségei szerint, több-kevesebb órában.

A 46 kilométer hosszú Keszeg–Balassagyarmat szakasz rendbetétele is tervben van

Horváth Attila hozzátette, hogy szintén a Természetjáró Szövetség szervezésében egy útjelző-festő, vezető tanfolyamot is szerveztek tagjaiknak. A képzés két nap elméleti oktatásból és két nap gyakorlatból állt, s amint a járványhelyzet engedi, vizsgát is tesznek a tanultakból.

A Palóc Bakancsosok készülnek a folytatásra. Van feladat bőven, például a Keszeg–Balassagyarmat viszonylag hosszú, 46 kilométeres szakaszt is tervezik rendbe tenni. Ezenkívül számos új utat is szeretnének a környéken sárga jelzéssel ellátni, mivel több olyan hely van a környéken, ahová jelenleg nem vezet semmilyen jelzés. Ilyenek például Szügyben a Dudáskai-kilátóhoz vagy a Leányvárhoz, illetve a magyarnándori kilátóhoz vezető utak.

Hozzászólások

műholdas adatok
Az északi-sarkvidéki tengeri jég eddigi legkisebb októberi kiterjedését mérték idén
covid-19 / 4 órája
Az Európai Bizottság 220 millió eurót mozgósít a betegek határon átnyúló szállítására
Az unió egészségügyi rendszerét veszélyezteti, ha a tagállamok nem hangolják össze a járvány elleni védekezésüket.
emlékezés / 7 órája
Háborús hős tiszteletére avattak síremléket Balassagyarmaton (fotók)
Hegedűs Henrik
Videokonferencia / 8 órája
V4-csúcson és az Európai Tanács ülésén vett részt Orbán Viktor
finanszírozás / 8 órája
November 30-áig lehet igényelni az egyházak közösségi célú programjainak támogatását
81.720 üveg / 9 órája
Béres Cseppel támogatják a pedagógusok egészségét
Digitálisan védve / 9 órája
Az űrből adja le a szavazatát a NASA asztronautája, Kate Rubins
Magyarországon lábadozik / 9 órája
Budapesten terjesztette a fertőzést a pornókirály. Rocco Siffredi beteg