Tele van energiával Szécsény fiatal jegyzője

Örül, hogy azt a várost szolgálhatja most jegyzőként, ahol született, tanult, felnőtt.

– Mindig is úgy képzeltem el a jövőmet, hogy Szécsényben fogok családot alapítani, dolgozni. Itt jártam általános iskolába, gimnáziumba, itt élnek szüleim, barátaim, számos szállal legyen az emberi vagy érzelmi, kötődök Szécsényhez – vallja a fiatal, kedves, mosolygós, határozott egyéniség, dr. Pifka Boda Zsuzsanna, Szécsény város fiatal jegyzője.

Tele van energiával Szécsény fiatal jegyzője

Dr. Pifka Boda Zsuzsanna
Fotó: Sz.F. / NMH

Az érettségi után Budapesten tanult, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi és Államigazgatási karán diplomázott.

– Diákkorom óta érdekel és foglalkoztatott ez a pálya. Középiskolás koromban egyre inkább megérlelődött bennem, hogy ezt a hivatást választom, amit nem bántam meg – vélekedett.

Az egyetem elvégzését követően a szécsényi járási hivatal hatósági osztályán dolgozott, jogi előadóként. Élete egyik legszebb küldetése 2014-ben volt, amikor ikergyermekinek adott életet. A legszebb hivatás, az anyaság mellett döntött. A férjével megbeszélték, hogy otthon marad, minden idejét a két gyermekének szenteli.

Az ikrek ma már óvodába járnak. Megpályázta a szécsényi önkormányzat által kiírt jegyzői állást. A képviselő-testület mellette döntött, 2018 januárjától ő a város jegyzője. Pályája elején mindjárt bekerült a mélyvízbe. A helyi választási iroda vezetőjeként 2018 áprilisában minden apróbb részletre odafigyelve, a jogszabályokat betartva, sikeresen lebonyolította városban a választást. Most, május 26-án hasonló feladat előtt áll, ahogy mondta, a választással összefüggésben, minden olyan feladaton túl van, amit a jogszabály, a törvény a számára előír.

– Előny, vagy hátrány a jegyzői munkájában, hogy szécsényi? – adódik a kérdés – Egyértelműen előny. Helyi ismeretekkel rendelkezem, ami a döntések előkészítésében fontos a számomra. Az emberekkel jó a kapcsolatom, ismerem őket. A jegyzőt gyakran felkeresik, sok esetben intézkednie kell. Nem egyszerű két haragos szomszédot, akik egy apróság miatt vesztek össze, kibékíteni. Türelem, emberismeret, egy kis pszichológia kell ahhoz, hogy a közöttük lévő bonyodalmat megoldjuk. Jó érzés, amikor egyetértésben távoznak tőlem. A törvény szerint a társasházak feletti törvényességi feladat is a jegyző hatáskörébe tartozik – mondta.

Mindezeken túl a munkája széleskörű, sokrétű. Összefogja, irányítja, vezeti a polgármesteri hivatalt. A három osztályon 25-en dolgoznak.

– A legfontosabb a kölcsönös bizalom, hogy a munkatársaim érezzék a megértésemet, így sokkal könnyebben tudják a munkájukat végezni. Olyan légkört próbálok kialakítani, ahová reggelenként az emberek nem szorongva érkeznek. Meggyőződésem, a jó munkahelyi légkör, amit megértés, őszinteség, bizalom hat át, jótékony hatással van a munkatársaimra – vallja a jegyző.

A hivatal, a képviselő-testület, a bizottságok munkájának a törvényes őre. Kötelességének tekinti a képviselő-testület, a bizottságok munkájának a segítését. A testület elé kerülő anyagok előállítása, azoknak a jogszabályban történő megfelelése, mind – mind a hatáskörébe tartozik.

A fiatal jegyzőnő tele van energiával, tettrekészséggel. Ahogy mondják: A jó pap holtig tanul, de a jegyzőnek is ez a kötelessége. Azt mondta, az egyetemen szerzett tudás arra való, hogy legyen mire építeni. Ahhoz, hogy határozottan, magabiztosan tudjon dönteni, tanácsot adni, ismeretében kell lenni a legújabb jogszabályoknak. Mindezek mellett a rendezvényeken is meg kell jelennie.

– Bármennyire is ismeri az ember a jogszabályokat, tudja, hogy a munkájában mikor, melyiket kell alkalmazni, még sem könnyű a mindennapi feladata. Bejön az irodámba a munkatársam pénzügyi problémával, a következő építési ügyek iránt érdeklődik, a harmadik hagyaték ügyben kopogtat be hozzám. Nem egyszerű az egyik pillanatról a másikra az agyamat „átprogramozni” de meg kell oldani a problémákat.

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Február 28-ig lehet jelentkezni az Adj Egy Ötöst! iskolai szemléletformáló programra
fejlődés
Zente már futómotorozik
Időjárás / 5 perce
Kedden erősen felhős, borult lesz az ég
A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +3 fok között alakul.
Nehéz ártani neki / 41 perce
Le szokta ejteni a mobilt? Itt az olcsó(bb), vízálló strapatelefon
Székely Nemzeti Tanács / 47 perce
Kétszázhúszezer aláírást ígér az RMDSZ
ismeretlen zseni / 1 órája
Magyarországon is látható lesz Banksy művészetét bemutató kiállítás
kulturális örökség / 1 órája
Ennyi maskarás még soha nem búcsúztatta a telet, mint idén
törvénytelen import / 1 órája
Malajzia újabb műanyaghulladékot juttat vissza a küldő országokba
Pénzügy / 1 órája
Matolcsy György szerint az eurózóna teljes reformjára van szükség