27°
21°
10°

Tábla őrzi Rózsa-Flores Eduardo emlékét

Nem feledik a bátonyterenyei középiskolákban gyakran megfordult katonából lett költőt.

A magyar költészet napja alkalmából emléktáblát avattak tegnap a Váci Mihály Gimnázium ifjúsági klubjában Rózsa-Flores Eduardo tiszteletére. A Bolíviában tisztázatlan körülmények között elhunyt katona, költő halála előtt évekig élt Szurdokpüspökiben és rendszeresen tartott előadásokat a bátonyterenyei oktatási intézményekben.

A rendezvényt Csank István Csaba, a gimnázium igazgatója nyitotta meg, hangsúlyozva: a költészet napja az irodalmat, a költészetet, a prózát és a színjátszást szerető fiatalok ünnepe. Ezt követően köszönetet mondott Dániel László­nak, a Fáy András tagintézmény vezetőjének, amiért engedélyezte, hogy a tábla át­kerüljön a kisterenyei gimnáziumba.

– Rózsa-Flores Eduardo egy katona, egy költő és egy hazafi volt, aki komoly érdemeket szerzett abban, hogy a közvélemény elé tárta sajtóban, filmben, és minden lehetséges eszközzel a délszláv háborúban szenvedő magyar nemzetiségek sorsát – mondta Csank István Csaba, majd kiemelte: Rózsa-Flores Eduardo Horvátországban – pontosabban az akkori Jugoszláviában – haditudósítóként dolgozott, például a BBC-nek. A horvát nemzeti gárda tagjaként részt vett a délvidéki harcokban, legjelentősebb tetteként a magyarok által lakott Szentlászló és Eszék város védelmét ismerjük.

Ezek után ismertette a poéta irodalmi munkásságát, valamint azoknak a filmeknek a címét, amelyekben szerepelt.
A rendezvény végén a két bátonyterenyei középiskola igazgatója közösen leplezte le a Kecskeméti Mihály kőfaragó­mester által készített emléktáblát.

A harcos költő

Rózsa-Flores Eduardo a bolíviai Santa Cruzban született, több országban élt családjával, végül Magyarországra költöztek. A gimnázium után katonai főiskolára jelentkezett, végül bölcsésztudományi diplomát szerzett. A délszláv háború során horvát állampolgárságot, s később ezredesi rangot kapott. 2008-ban segített a háború szélén álló szülővárosa védelmét megszervezni, ahol tisztázatlan körülmények között vesztette életét 2009. április 16-án.

Kiemelt fotónkon: Dániel László (balra) és Csank Csaba István leplezi le a táblát – Fotó: B. L., NMH

Hozzászólások