Hallgassa élőben!

Szülőfalujában hajtotta végre hőstettét

Robbanások közepette távolított el felhevült acetilénpalackokat egy házból tavaly áprilisban a 25 éves Hulitka László, a Salgótarjáni Hivatásos Tűzoltó-­parancsnokság beosztott tűzoltója. Hősies magatartása elismeréséül dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere Bátorságért érdemjelet adományozott a napokban a mindenre elszánt tűzlovagnak. Ilyen elismerést az országban összesen ketten vehettek át idén.

– Mikor és miért döntött úgy, hogy tűzoltó lesz?
– Már gyermekkorom óta hősként tekintettem a tűzoltókra, felnéztem rájuk, és nagyra becsültem, hogy ha baj van, máris ott teremnek és segítenek másokon. Kicsiként örültem, amikor egy-egy rendezvényre kijöttek és beülhettem a gépjárművükbe, ez nagy élményt jelentett számomra. Már akkor elhatároztam, hogy én is lánglovag leszek. Nem is vártam vele sokáig, hiszen a középiskola, valamint a technikum elvégzése után egyből jelentkeztem tűzoltónak. 2013 szeptemberében kezdtem meg az ehhez szükséges iskolát. Azért választottam ezt a szakmát, mert szeretem az embereket, ezért mindig igyekszem jót tenni velük, segíteni rajtuk.

– Hogyan emlékszik vissza az első szolgálatra, illetve vonulásra?
– Februárban kezdtem szolgálni, az első nap igencsak szerencsés volt, mert nem riasztottak, egyetlenegy vonulásunk sem volt. Az első vonulás viszont minden téren hatalmas élményt jelentett. Kezdődött azzal, hogy amikor a tűzoltóautóval kimentünk az utcára, a kocsisor mindenhol szétnyílt előttünk, mi pedig mint a szél, száguldhattunk célunk felé. Avartűz eloltásában vettem részt először, egy nádas égett. Ez egyben azt is jelentette, hogy megkezdődött a tavaszi szezon.

– Amikor veszélyesebb esethez vonul ki, milyen gondolatok kavarognak a fejében?
– Olyankor kicsit felmegy az adrenalin, de mindig az lebeg a szemem előtt, hogy a kiadott parancsot a lehető legkörültekintőbben, balesetmentesen teljesítsem.

– Amikor szolgálatba indul, eszébe jut, hogy előfordulhat, többet már haza sem megy?
– Fel sem merül bennem, hogy bármiféle tragédia is történhet velem. Úgy vélem, nem is szabad ezekre gondolni, mindig pozitívan kell hozzáállni a dolgokhoz.

Névjegy

Hulitka László 1992. október 7-én született Salgótarjánban.Az általános iskolát lakhelyén, Vizsláson, majd Kazáron végezte. Ezt követően a salgótarjáni Stromfeld Aurél szakközépiskola diákjaként folytatta tanulmányait, ahol érettségi bizonyítvánnyal is gazdagodott. Mindezek után még két évig maradt az intézmény diákja, ahol technikusi szakképesítést szerzett és építész lett. Az iskola elvégzését követően gyermekkori álmát meg­valósítva lánglovagnak jelentkezett, ahol sikerrel is járt. 2013 szeptemberében kezdte meg a tűzoltói hivatás gyakorlásához szükséges féléves képzést, majd 2014 február­já­ban szerelt fel a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz, ahol a Salgótarjáni Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság „B” szolgálati csoportjába került. Szabadidejében gyermekkora óta focizik, jelenleg a vizslási csapatot erősíti, amikor nem szólítja el hivatása. Emellett hobbijai közé tartozik még a kerékpározás is.

– Hogyan történt az az eset, amely miatt kitüntették?
– Tavaly április 27-én kaptunk riasztást, amely szerint Vizsláson, a szülőfalumban tűz ütött ki egy családi házban. Szinte mindenkit ismerek ott, reménykedtem, hogy nem rokonoknál, barátoknál történt az eset. Már messziről láttuk a lángokat, gondoltam, hogy nagy a baj. Amikor beértünk a faluba, rémült embereket pillantottunk meg. Az égő házban egy idős, beteg nő lakott, akit a szomszédok már kimentettek az épületből, mire kiértünk. Viszont a lakásban négy orvosi oxigénpalack, és egy nitrogén-, egy acetilén-, illetve egy ipari oxigénpalack is volt. Hegedűs Péter tűz­oltó zászlós vezénylésére behatoltunk, majd együtt kimentettük azokat a lakásból. Kiérkezésünkig egy palack már felrobbant a házban, azonban kiérkezésünk után is robbant egy másik propán-bután gáz-palack és több festékesdoboz is, pont, amikor benn voltunk a melléképületben. Különösebben nem is vettük észre, csak a durranást hallottuk. Ezután a hátsó épületben és a tetőn próbáltuk megfékezni a lángokat. Eddigi munkám során ez volt a legveszélyesebb bevetésem.

Hulitka László megtalálta az álommunkáját – Fotók: Niederland Dávid, NMH

– Nagyobb közlekedési balesetekkor is mentett már?
– Igen, sajnos tragikus kimenetelűnél is, láttam pár áldozatot… Azonban az is megesett, amikor bajtársaimmal közösen menthettünk életet. Ez utóbbi nagyon sokat jelentett számomra.

– Szolgálat után le tudja tenni a laktanya kapujában a hely­színen tapasztaltakat?
– Ez a tűzoltói hivatás része, meg kell tanulni kezelni. Egy eset volt, amikor egy megégett áldozattal álmodtam. Róla később kiderült, hogy egykor édesapám osztálytársa volt. Viszont nekünk sokat segít a feldolgozásban az is, hogy amikor egy-egy helyszínről visszamegyünk a laktanyába, megbeszéljük a történteket, így semmit nem tartunk magunkban.

– Mikor tudta meg, hogy ki fogják tüntetni?
– Egy héttel az ünnepséget megelőzően közölték velem, hogy belügyminisztériumi kitüntetésre terjesztettek fel, és lehet, hogy én leszek a kiválasztott. Arról, hogy a Bátorságért érdemjellel ismerik el a munkámat, csak előtte néhány nappal szereztem tudomást.

– Milyen érzés volt átvenni az elismerést?
– Nagyon jó érzés volt hallani, amikor felolvasták a nevemet, és azt, hogy mit tettem. Büszke voltam magamra, hiszen ilyen elismerést nem mindennap kap az ember, főleg nem ilyen fiatalon, mint én. Az országban csak ketten érdemeltük ki ezt idén.

– Milyen célkitűzései vannak a jövőre nézve?
– Egyre nagyobb szakmai tapasztalatot szeretnék szerezni, minél több életet megmenteni és továbbra is méltó szeretnék lenni az elismeréshez. Ennek érdekében mindent megteszek. Megtaláltam az álomszakmát, a tűzoltói hivatást életfeladatomnak tekintem, és öröm számomra, ha segíthetek másokon.

 

 

Hozzászólások

Magyar Kupa
A Veszprém visszahódította a kézilabda-trófeát
menekültek a rendőrök elől / 1 órája
Két magyar meghalt, öten súlyosan megsérültek egy autós üldözésben Bajorországban
Egy ideiglenes rendszámmal ellátott BMW sofőrjét akarták igazoltatni a rendőrök, de az autó elhajtott, később pedig egy fának csapódott.
gyönyörű / 3 órája
Teljesen meztelenül pózol a kertben a terhes Mihalik Enikő
baleset / 3 órája
Felborult egy autó Szendehelynél, útzár van érvényben
kertben / 4 órája
Nemcsak szereti, de évtizedek óta termeszti is a szép virágokat a szécsényi család
Szenográdi Ferenc
bronzmeccs / 4 órája
Hétméteresekkel a Balatonfüred nyerte a bronzérmet a kézilabda Magyar Kupában
toplista / 4 órája
A Barcelona a világ legértékesebb futballcsapata
rejtély / 5 órája
Feltehetőleg saját unokája holttestét rejti egy 17. században élt püspök koporsója