Szomjazik a talaj is a határban

A mélyebben fekvő területeken a növényzet még tűri a szárazságot, de a magasabban fekvő részeken, a homokos területeken „szenvednek” a növények.

Sótér Vilmos nyugalmazott agrármérnök-tanár évek óta méri a lehullott csapadék mennyiségét. Azt mondta, hogy március 2–6. között 40 milliméter csapadékot regisztrált, azóta az esőt hozó fellegek elkerülik a várost, s annak határát. Igaz, hogy két alkalommal hullott fél milliméter eső, de az majdnem a nullával egyenlő, még egy öntözéssel sem ért fel. Megítélése szerint 70-80 mm esőre lenne szükség, és az volna az ideális, ha az csendes eső formájában hullana le.
Mosó Ottó, a város elismert gazdálkodója is pesszimista: – Látva a határt, az ember elkeseredik, s kénytelen tudomásul venni, hogy a mezőgazdaság nagymértékben ki van szolgáltatva az időjárásnak – mondta, s hozzátette: – A különböző növénykultúrák fejlődése is lehangoló képet mutat. A búza 20-30 centiméterrel alacsonyabb, a csapadék hiánya miatt pedig megkezdődött a korai virágzása, megjelentek a kalászok. Szomorúan állapította meg, hogy a tavasszal elvetett kukoricának, napraforgónak csak a 70%-a kelt ki, a növények csak vegetálnak. A szakember elmondta, hogy a szárazság mellett problémát jelent még a megszokottnál alacsonyabb hőmérséklet. Ilyen időben a méhek sem szívesen repülnek ki a kaptárból, sok virág beporzása elmarad. A repcetáblán sem fejlődik megfelelően a termés a hiányos beporzás miatt. Aszályos idő ide, aszályos idő oda, a munkálatokkal nem állhatnak le. A gazda most fejezte be az olajtökmag vetését. A száraz talajon a gépek porfelhőt kavartak. A növényvédelmet azonban zavartalanul el lehetett végezni.
Sümegi Roland fiatal mezőgazdász is említette a csapadékhiányt, ami miatt a búza fejlődése elmaradt a megszokottól. A kukoricát, napraforgót ők is elvetették, de ahol a mag nem került megfelelő mélységbe, azt a madarak szedték ki. Jelenleg a gyomirtást végzik. A többi gazdához hasonlóan ő is reméli, hogy mielőbb megérkezik a várva várt csapadék.

Panaszkodik a gazda a rendkívül aszályos tavaszi időszakra
Baksa Imre állattartással foglalkozik, s ahogy mondta, a tavaszi szárazság alaposan megviselte a szálas takarmány mennyiségét és minőségét. A gyepszőnyeg nem megfelelően fejlődött, a szálfüvek nem igazán tudtak kialakulni, s ha mégis nőttek valamennyit, a nagy részük elszáradt. Most van itt az első kaszálás ideje, levágja a rétet, a lucernát, a lóherét, de a megszokottnál jóval kevesebb szálastakarmányt tud betakarítani. Abban bízik, hogy mielőbb megindulnak a „ég csatornái”, s a levágott növényzet jobban, gyorsabban fejlődhet.

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Díjakat alapít és adományoz a Magyar Batthyány Alapítvány
negatív rekord
Már Vas megyényi őserdőt veszített el idén az Amazonas
őszintén megbánta / 2 órája
Ittasan vezetett a skót focista, 11 millióra büntették
És még a jogsijától is elbúcsúzhatott 16 hónapra.
védekezés / 4 órája
Operatív törzs: jövő héten várhatóak újabb járványügyi intézkedések
múltidéző / 4 órája
Kecsegtetőek voltak a salgótarjáni Fanyúl zenekar kezdeti sikerei
Palchuber Kinga
baleset / 5 órája
Combsérülés miatt pihenőre kényszerül Marcelo
Győztest hirdettek / 6 órája
Ez ma a Top 10 legerősebb androidos mobil
értékes nyeremények / 6 órája
Már lehet jelentkezni a Magyarország Szépe versenyre
a világörökség része / 6 órája
Újra mecsetté alakítják a keresztény templomnak épült isztambuli Hagia Sophiát