Fotó: Komka Péter / MTI

Sok szeretetet kap két tolókocsis gyermekétől a salgótarjáni anya

Sötét van még majdnem, a korai időpontban üres az utca, csak egy kocsi lámpája villan fel a bányagépgyári fordulóban. Betegszállító érkezik a zagyvapálfalvai szociális bérház elé, a ködös, párás hajnal pedig olyan homályos, mint a szebb napokat látott városrész és az itt élők jövője.

Gál Ottónét, Évát és családját már bemutattuk tavaly. Az asszony, két kerekesszékbe kényszerült fia, Tamás és Koppány, valamint az élettársa egymás segítve, kívülálló számára elképzelhetetlen kitartással küzd meg a nehézségekkel. Más tulajdonképpen nincs is, a küzdelem jelenti számukra a mindennapokat.

Sok szeretetet kap két tolókocsis gyermekétől a salgótarjáni anya

Gál Ottóné tolókocsijába teszi Tamás fiát
Fotó: Komka Péter / MTI

– Koppánynak refluxa van – mondja Gál Ottóné, amikor bemegyünk a lakásba. – Nem tud megenni nagyobb darabos ételt, ha a nyelőcsövébe kerül, már baj van… Ugye, feljön a sav, aludni sem tud miatta… Gyógynövényes készítményt szed rá, ártani biztosan nem árt, de eddig nem is használt. Több mint 32 ezer forintba kerül havonta… Gyógyszereket a mellékhatások miatt nem szedhet szegény… A nyelőcsövet, ha lehet, próbáljuk kímélni, gyakran van emiatt nálunk krumplipüré. Azt turmixgépen megcsinálom, de hát ugye idő is kell hozzá.

Elmondja, hogy gyakran szorul a két fiú kórházi ellátásra, amit, hiába a betegszállító, nehéz megoldani. Egyedül nem lehet hagyni a két fiút, amikor a vizsgálatokra, a kezelésekre mennek, vagy különféle ügyeiket intézik, Éva asszonynak, vagy a párjának ott kell lennie.

– Mondja már maga is kedves a Tominak, hogy igyon többet! – int a fiúk szobája felé Éva. – Kiszárad, ha nem fogyaszt elég folyadékot. Őt műtötték is év elején, hátha fel tudna állni, de nem megy szegénynek, nagyon könnyen eldől… Ha a párom nem segítene nekem, nem is tudom, mi lenne velünk!

Azután arról panaszkodik, hogy a mosógéppel valami gond lesz, pedig nagyon nagy szükség van rá, jóformán egész nap megy. A fiúkat pelenkázni kell, azt kapják társadalombiztosításra, de bizony még így folyamatosan mosni kell a ruháikat.

– Nem hiszik el, ha mondom, hogy hajnali ötkor megkezdem a mosást, aztán estig megy a gép – mondja Éva. – Fűteni muszáj októbertől, a gyerekek nem ülhetnek a hidegben, fogy a gáz, a víz, mindent fizetni kell… Meg a takarítás sem maradhat el.

A kérdésre, hogy mi adja most a legtöbb munkát, elmondja, hogy Koppány rokkantsági nyugdíját intézi, mert jogosult lesz rá. Az igazságszolgáltatás és az orvosszakértő is kijön emiatt a lakásukra, ami azért nagy könnyebbség, mert a közlekedést nem tudnák megoldani.

Sok szeretetet kap két tolókocsis gyermekétől a salgótarjáni anya

Gál Ottóné vacsorát ad fiainak salgótarjáni otthonukban
Fotó: Komka Péter / MTI

Gál Ottóné hozzá teszi: a Tamás és Koppány, mivel az alvásidőn kívül minden idejét ülve tölti, emiatt rengeteg kenőcsöt kell elhasználniuk.

– Olyan sok szeretetet kapunk ettől a két gyerektől, hogy azt el sem hiszi – mosolyodik el most először Éva asszony. – A kórházban is nagyon szerették őket, amikor benn voltak… Koppány Pesten, a Bethesdában is volt, mert amíg fiatalkorú, vihették oda is… Különösen ő tudja megkedveltetni magát, nagyon aranyos gyerek! Nehéz ez az élet, de amíg bírjuk, csináljuk!

Odakinn közben oszladozik a sötét, egyre sűrűbb a forgalom, a jármű is, a gyalogos is… Ahogyan karácsony közeledik, az emberek lelke is ünnepi díszbe öltözik. Nincs ez másképp’ a pálfalvai szociális bérlakások lakóinak körében sem. A ház elől a betegszállító már régen elment, kinn nem is kell már a lámpák fénye. Világosodik. Az ünnepek előtt mindenképpen, hiszen – emberek vagyunk…

Hozzászólások

Szponzorált tartalom
Lottózni otthon is lehet – biztonságos lottózási ötletek otthonra – #lottózzotthon
így alakul a védekezés
Operatív Törzs: közel húszezer tesztet végeztek már el
járvány / 40 perce
Orbán Viktor: annyi munkahelyet fogunk létrehozni, amennyit a koronavírus elpusztít
A magyar kormány, a mostani válságkezelő intézkedései során bátran támaszkodhat a 2009-es válság idején kialakított politikájának tapasztalataira.
Meglepő felfedezés / 1 órája
Esőerdő maradványaira bukkantak az Antarktiszon
karantén / 2 órája
Zacher Gábor: lesz ennél sokkal súlyosabb a helyzet (videó)
Szükséges rossz / 3 órája
Ritkítja bölényállományát a Yellowstone Nemzeti Park
terjed / 3 órája
678 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 6 krónikus beteg
Különleges válogatás / 3 órája
Ingyen nézheti a YouTube-on Andrew Lloyd Webber musicaljeit
szigorító intézkedések / 4 órája
Balassagyarmaton megállt az élet a kijárási korlátozás óta
Hegedűs Henrik