Hallgassa élőben!
Fotó: Komka Péter / MTI

Sok szeretetet kap két tolókocsis gyermekétől a salgótarjáni anya

Sötét van még majdnem, a korai időpontban üres az utca, csak egy kocsi lámpája villan fel a bányagépgyári fordulóban. Betegszállító érkezik a zagyvapálfalvai szociális bérház elé, a ködös, párás hajnal pedig olyan homályos, mint a szebb napokat látott városrész és az itt élők jövője.

Gál Ottónét, Évát és családját már bemutattuk tavaly. Az asszony, két kerekesszékbe kényszerült fia, Tamás és Koppány, valamint az élettársa egymás segítve, kívülálló számára elképzelhetetlen kitartással küzd meg a nehézségekkel. Más tulajdonképpen nincs is, a küzdelem jelenti számukra a mindennapokat.

Gál Ottóné tolókocsijába teszi Tamás fiát
Fotó: Komka Péter / MTI

– Koppánynak refluxa van – mondja Gál Ottóné, amikor bemegyünk a lakásba. – Nem tud megenni nagyobb darabos ételt, ha a nyelőcsövébe kerül, már baj van… Ugye, feljön a sav, aludni sem tud miatta… Gyógynövényes készítményt szed rá, ártani biztosan nem árt, de eddig nem is használt. Több mint 32 ezer forintba kerül havonta… Gyógyszereket a mellékhatások miatt nem szedhet szegény… A nyelőcsövet, ha lehet, próbáljuk kímélni, gyakran van emiatt nálunk krumplipüré. Azt turmixgépen megcsinálom, de hát ugye idő is kell hozzá.

Elmondja, hogy gyakran szorul a két fiú kórházi ellátásra, amit, hiába a betegszállító, nehéz megoldani. Egyedül nem lehet hagyni a két fiút, amikor a vizsgálatokra, a kezelésekre mennek, vagy különféle ügyeiket intézik, Éva asszonynak, vagy a párjának ott kell lennie.

– Mondja már maga is kedves a Tominak, hogy igyon többet! – int a fiúk szobája felé Éva. – Kiszárad, ha nem fogyaszt elég folyadékot. Őt műtötték is év elején, hátha fel tudna állni, de nem megy szegénynek, nagyon könnyen eldől… Ha a párom nem segítene nekem, nem is tudom, mi lenne velünk!

Azután arról panaszkodik, hogy a mosógéppel valami gond lesz, pedig nagyon nagy szükség van rá, jóformán egész nap megy. A fiúkat pelenkázni kell, azt kapják társadalombiztosításra, de bizony még így folyamatosan mosni kell a ruháikat.

– Nem hiszik el, ha mondom, hogy hajnali ötkor megkezdem a mosást, aztán estig megy a gép – mondja Éva. – Fűteni muszáj októbertől, a gyerekek nem ülhetnek a hidegben, fogy a gáz, a víz, mindent fizetni kell… Meg a takarítás sem maradhat el.

A kérdésre, hogy mi adja most a legtöbb munkát, elmondja, hogy Koppány rokkantsági nyugdíját intézi, mert jogosult lesz rá. Az igazságszolgáltatás és az orvosszakértő is kijön emiatt a lakásukra, ami azért nagy könnyebbség, mert a közlekedést nem tudnák megoldani.

Gál Ottóné vacsorát ad fiainak salgótarjáni otthonukban
Fotó: Komka Péter / MTI

Gál Ottóné hozzá teszi: a Tamás és Koppány, mivel az alvásidőn kívül minden idejét ülve tölti, emiatt rengeteg kenőcsöt kell elhasználniuk.

– Olyan sok szeretetet kapunk ettől a két gyerektől, hogy azt el sem hiszi – mosolyodik el most először Éva asszony. – A kórházban is nagyon szerették őket, amikor benn voltak… Koppány Pesten, a Bethesdában is volt, mert amíg fiatalkorú, vihették oda is… Különösen ő tudja megkedveltetni magát, nagyon aranyos gyerek! Nehéz ez az élet, de amíg bírjuk, csináljuk!

Odakinn közben oszladozik a sötét, egyre sűrűbb a forgalom, a jármű is, a gyalogos is… Ahogyan karácsony közeledik, az emberek lelke is ünnepi díszbe öltözik. Nincs ez másképp’ a pálfalvai szociális bérlakások lakóinak körében sem. A ház elől a betegszállító már régen elment, kinn nem is kell már a lámpák fénye. Világosodik. Az ünnepek előtt mindenképpen, hiszen – emberek vagyunk…

Hozzászólások

rendkívüli alkotások
A világ legrégebbi nagyméretű állati domborművei lehetnek a tevefaragványok
hátborzongató felvétel / 7 perce
Életveszély! Forgalommal szemben hajtott fel egy nő az autópályára, gyerek is volt a kocsiban (videó)
Elképesztő, lesújtó és érthetetlen felvétel került napvilágra egy figyelmetlen sofőrről, aki rossz helyen hajtott fel az M6-os autópályára.
segítség / 26 perce
Itt lehet vért adni a jövő héten Nógrád megyében
Nool
szívmelengető / 29 perce
Elképesztő: ilyen cukin lépked már az SMA-s kis Zente (videó)
filmművészet / 39 perce
Filmklubokat indít a Nemzeti Filmintézet
kegyetlen / 46 perce
Felkavaró: prostituáltat csinált fiatalkorú barátnőjéből a kecskeméti férfi
közlekedés / 1 órája
Egyre több autót használnak Németországban
ismeretlen faj / 1 órája
Gyerekek találtak rá a harminc millió éves óriáspingvinre