Hallgassa élőben!

Sikerrel leküzdötték a Nagylócot visszahúzó pénzügyi hátrányt

Nagylóc pénzügyi helyzete egy évvel ezelőtt nem volt túl kedvező, ezért Szalai Gábor polgármester fő feladatának tartotta a költségvetés stabilizálását. A szigorú és jól átgondolt gazdálkodásnak köszönhetően sikerült elérni, hogy a jelentős hiány megszűnjön. Így a község teljes erővel a fejlesztésekre koncentrálhat a jövőben.

– Mekkora költségvetési hiánnyal küzdött a település?
– Tudomásom szerint ez az anyagi probléma már régóta a költségvetés részét képezte. Megközelítőleg ötvenmillió forintos tartozásról beszélhetünk, ami kiegyenlítetlen számlákból és beszállítói tartozásokból tevődött össze.

– Hogyan sikerült ekkora adósságot rendezni?
– Nagyon szigorú gazdálkodással és átgondolt pénzügyi stratégiával. Fontos lépésekre szántuk el magunkat. Többek között beszállítókat váltottunk és olyan épületek bérlését szüntettük meg, amelyek teljesen feleslegesek voltak. Átnéztük a közüzemi számlákat, a kiadásokat minimalizáltuk. Emellett az önkormányzat 6 millió 100 ezer forint rendkívüli, vissza nem térítendő támogatást kapott a Belügyminisztériumtól, a szállítói állományunk és egyéb fennálló kötelezettségeink csökkentésére. Ezúton is szeretnénk megköszönni Magyarország kormányának a támogatást, valamint Balla Mihály országgyűlési képviselőnek, hogy sok esetben eljárt ügyeinkben és kivívta a kedvező elbírálást. Összességében elmondható, hogy a múlt évben nagyon kemény háttérmunka folyt a pénzügyi helyzet stabilizálása érdekében. A folyamat sok kis apró, de annál lényegesebb részletből tevődött össze, ami a hivatali dolgozók munkája nélkül nem sikerülhetett volna. Ebből azonban a lakosok nem sokat érzékelhettek. Ez egy olyan háttérben zajló, hálátlan folyamat volt, amely nem látványos, mégis elengedhetetlen a falu jövőjének szempontjából.

Szalai Gábor: „Stabil pénzügyi hátteret teremtettünk, így újabb kiírásokra is jelentkezhetünk”
Fotó: NMH

– Az adósságok ellenére hogyan tudták fejleszteni a falut?
– Elsősorban olyan pályázatokat nyújtottunk be, amelyekre valóban szüksége van a közösségnek, ugyanakkor nem kellett hozzá önerő. A Magyar Falu Programban elnyertünk temetőinfrastruktúra fejlesztésére közel ötmillió, játszótér kialakítására pedig ötmillió forintot. Az előző képviselő-testület által szintén a Magyar Falu Programban elnyert pályázatnak hála korszerűsítettük az óvodaudvart, valamint jelenleg is zajlanak a jelenlétház felújításának munkálatai. Mindezek mellett számos egyéb fejlesztés is megvalósult, csak, hogy néhányat említsek: elbontottuk a falu központját csúfító épületet, zöldhulladék-lerakó telepet létesítettünk, bővítettük a kamerarendszert, a belterületi utakat javítottuk, visszaszorítottuk az illegális szemetelést.

– Mit jelent a tartozás rendezése a községre nézve?
– A tartozás teljes egészében megszűnt, stabil pénzügyi hátteret sikerült teremtenünk. Ez azt jelenti, hogy a pályázatoknál már olyan kiírásokra is jelentkezhetünk, ahová szükséges az önerő biztosítása. Erre eddig nem volt lehetőségünk. Fontos fejlesztési munka indulhat el és sok olyan projektet is véghez vihetünk, amelyeket már a lakosság is megtapasztalhat.

– Milyen tervei vannak a jövőre nézve?
– Az egyik legfontosabb beruházás a helyi víztározó adta turisztikai lehetőségek kiaknázása lenne. Jelenleg folyamatban a víztározó átminősítése. Ha ezt sikerülne elérni, akkor elindulhatnának azok a kedvező folyamatok, amelyek biztosítanák a község élhetőségét a következő évtizedekre. A másik elsőbbséget élvező terv az, hogy a Nagylóchoz tartozó Zsunypusztán megvalósítsuk a közművesítést. Ezeken kívül több kisebb projektet szeretnénk megvalósítani, ilyen például a piactér kialakítása, a belterületi utak javítása, és egy háztáji jellegű feldolgozóüzem létrehozása.

Hozzászólások

hirdetés
A Dal 2021: Hamarosan kiderül, melyik lesz az év magyar slágere
mi lesz ennek a vége
Videón a vérfagyasztó sérülés: üvöltött a fájdalomtól a TV2 sztárja
bajnokok ligája / 4 órája
A Real Madrid bő 70 percig emberelőnyben játszva győzött Bergamóban
A visszavágót március 16-án rendezik.
Bajnokok Ligája / 4 órája
A Puskás Arénában is folytatta menetelését a Manchester City
járvány / 5 órája
Tovább romlott a helyzet Balassagyarmaton, új intézkedéseket vezettek be
diskurzus / 6 órája
Varga Judit: soha nem baj, ha az embernek van önálló véleménye
merész / 6 órája
Húha! Melltartó nélkül pózol legújabb fotóján Labancz Lilla
hoppá / 7 órája
Még el sem vált, máris új csaja van Kovács Áronnak
szépségverseny / 7 órája
Íme 10 nógrádi Tündérszép, akik már várják a szavazataitokat
Nool