Salgótarjánt sújtotta legkevésbé a járások közül a munkanélküliség

Tíz napirendi pontot tárgyaltak a képviselők a Nógrád Megyei Önkormányzat minapi közgyűlésén. A képviselők tájékoztatást kaptak a gyermekvédelemről, foglalkoztatásról is.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Nógrád megyei kirendeltsége tevékenységéről szóló tájékoztató után László Ferencné igazgatóhelyettes – Borenszki Ervin képviselő kérdésére – elmondta, hogy a járvány kitörésekor nógrádi intézményeiket rendkívüli módon megterhelte a védekezés, főként az eszköz- és készletbeszerzések.

Később a Belügyminisztérium támogatása sokat segített helyzetükön, de a járvány első hullámában ez így is 15-16 millió forintos többletkiadást okozott. Az eszközbeszerzés fedezetét folyamatosan próbálják pótlólagos költségvetési forrásból rendezni, így például az Emberi Erőforrások Minisztériumával is tárgyalásokat folytatnak.

– Jelenleg intézményeinkben nincs korlátozva a felvétel. A járvány első hulláma nem követelt nálunk áldozatokat, a gyanús esetek is mind negatív teszteredménnyel zárultak. A járvány újbóli megerősödésekor egy igazolt fertőzöttünket szállították a balassagyarmati kórházba a mizserfai idősek otthonából. Emellett egy hete a berceli intézetünk egyik ellátásban részesülő betegénél mutatták ki a koronavírust. Az ő esetében a kontaktkutatás tesztjei negatív eredményeket mutattak – tudatta László Ferencné.

Hozzátette: jelenleg az intézmények rendelkeznek tisztító- és fertőtlenítőszerekkel és védőfelszerelésekkel. Ugyanakkor azok a felszerelések, amelyekkel el tudják látni az elkülönített betegeket, csak korlátozott számban állnak rendelkezésükre.

A tájékoztatót a megyei közgyűlés 11 igen szavazattal és egy tartózkodással elfogadta.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának tevékenységéről szóló tájékoztatót Tamási Ildikó főosztályvezető ki is egészítette.

– A március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet következtében a munkaerőpiacot érintő, addigi kedvező folyamatok megyénkben is megtorpantak. Országos szinten már júliusban mutatkozott a mun­ka­erő­pi­a­ci kereslet csökkenése, de ez Nógrádban akkor még nem volt észlelhető. Egy hónappal később azonban már nálunk is meghaladta a 600-at a regisztrált álláskeresők száma. Ez a növekedés járásonként is eltérő képet mutatott, a változás legintenzívebben Rétság térségét érintette, ahol abban az időszakban 35 százalékkal többen kerestek állást. A sorban Bátonyterenye térsége szerepel a második helyen, 34 százalékos növekedéssel.

Balassagyarmat, Szécsény és Pásztó környékén is 20–24 százalék között mozgott az álláskeresők számának emelkedése, míg ez a jellemző Salgótarján térségében volt a legalacsonyabb.

Tamási Ildikó kifejtette: a járványhelyzet alatt ugyan nem volt egyszerű a munkanélküli ellátás igénykérelmeinek intézése, de mivel az osztályok példamutató módon álltak át az elektronikus ügyintézésre, a munkaerőpiacról kiszorulók ellátása működött.

A közgyűlés a Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának tevékenységéről szóló beszámolót egyhangúlag, 12 igen szavazattal fogadta el.

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Hangolódjunk az őszre – káros szokásoktól mentesen
Megújuló energiaforrások
Családi házak napelemeire indul támogatási program
Archibald-díj / 2 perce
Először kapta őslakos festő Ausztrália legrangosabb művészeti kitüntetését
Vincent Namatjira munkái a világ számos gyűjteményében szerepelnek.
lövészet / 42 perce
Óvintézkedések mellett lőttek a tarjáni pincelőtéren (fotók)
Kéri István
Tech testvér figyel / 46 perce
Megnézhetjük, melyik honlap hogyan követ – meglehet, sokkoló lesz
képernyő / 49 perce
Két új műsor is várja a tarjáni televízió nézőit
G. K.
forrnak az indulatok / 57 perce
Messi: már meg sem lepett, hogy így bánt Suárezzel a vezetőség...
Labdarúgás, megye 3. / 58 perce
Tereske győzött a Dejtár ellen
Kreatív / 1 órája
Készítsen praktikus és vidám üzenőfalat!