Hallgassa élőben!

Salgótarjánban egészségtelen a levegő minősége

Több településen továbbra is kedvezőtlenül alakul a levegő minősége a szálló por miatt – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az MTI-t.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.
Az NNK azt írta: Putnokon veszélyes, Ajkán Kazincbarcikán, Miskolcon, Nyíregyházán, Sajószentpéteren, Salgótarjánban egészségtelen a levegő minősége.

A levegőhigiénés értékelés alapján további nyolc településen – Debrecenben, Hernádszurdokon, Szolnokon, Tökölön, Dorogon, Székesfehérváron, Várpalotán és Pécsen – kifogásolt a levegőminőség.
A meteorológiai előrejelzés alapján a légszennyezettséget tekintve a következő napokban nem várható jelentős javulás – tették hozzá.

Az NNK kiemelte: a légszennyezettség rövid távon elsősorban légúti tüneteket okoz (például köhögés, légúti irritáció, nehézlégzés), hosszú távon azonban növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is.

Azt ajánlják: veszélyes és egészségtelen levegőminőség esetén az érzékeny lakosságcsoportba tartozók (gyermekek, a várandósak, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők) keveset tartózkodjanak a szabadban. A krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak, ezért nekik azt javasolják, hogy kedvezőtlen levegőminőség esetén mindig legyen kéznél a készenléti gyógyszerük (például inhalátoruk). Ha pedig tüneteik súlyosbodnak, keressék fel kezelőorvosukat! – javasolják.

Hozzászólások

Járványmozi feketén
A torrentezők most a legtöbbször ezeket a filmeket töltik le
Diósjenő / 23 perce
Megalkotta élete legfontosabb művét a nógrádi helytörténész
Nyugat-Nógrád helytörténésze, Végh József nemrégiben jelentette meg Állj be, Berci, katonának! – ’48 emlékezete Nyugat-Nógrádban című művét. A helytörténésszel élete legfontosabb munkájáról beszélgettünk.
feleségének tette / 26 perce
Ígérete szerint hatalmas összeget adományozott egy állatkertnek az idős férfi
döntés / 27 perce
Újabb fejlemény az Újpest címervitája ügyében
szerzői jog / 28 perce
Pereli a Tintin-szobrok alkotóját a Hergé-hagyaték kezelője
autósport / 29 perce
Nagy reményekkel készül a bajnokság hétvégi rajtjára a szécsényi ralis
Sz. F.
múltidéző / 53 perce
A holokauszt magyarországi emléknapja előtt tisztelgünk
Veszelovszki Balázs
veszély / 58 perce
Sokkot kaptam, még most sem vagyok jól! – autóbaleset szenvedett a magyar műsorvezető