17°
28°
18°

Példás munkáért járt az elismerés

A 27. Nógrád megyei mérnökbált tartották meg a hétvégén Salgótarjánban, ami ezúttal is jótékonysági rendezvény volt, a bevétel a Palóc Mentőalapítványhoz került. Teljesítményük alapján elismerték a legjobb mérnök munkáját, illetve megválasztották a legjobb létesítményt is.

Az idei bál köszöntőinek sorát Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, a rendezvény fővédnöke nyitotta. Megköszönte, hogy megyénkben is hagyománnyá vált a bál. Hangsúlyozta, hogy az év mérnöke díj komoly elismerés, ami felelősséggel is jár, hiszen ezt követően még jobban kell dolgozniuk a díjazottaknak.

Ezt követően a házigazda Bózvári József kapott szót. A megyei kamara elnöke is megemlítette, hogy csak kimagasló teljesítménnyel lehetett elnyeri az idei címeket, a díjazottak pedig példaként emelhetőek a többiek elé. A mérnöki intézményeket negyedik éve díjazzák, ami egyfajta felhívás is a támogatók, beruházók felé, hogy nyugodt szívvel igénybe lehet venni a nógrádi mérnökök szellemi kapacitását.

Livo László (középen lett 2017. nógrádi mérnöke – fotók: B.L.

Komoly teljesítményeket díjaztak

Livó László pályázati témája a Gyöngyösoroszi altáróból induló, 250 méter mélységű Károly vakaknában használt eszközök bányászati, gépészeti és villamossági kiviteli terv elkészítése és tervezői művezetése volt. A balassagyarmati térség ivóvízellátás-rekonstrukciója során 11,3 kilométer távvezeték, 9 kilométer elosztóvezeték és 340 bekötés épült meg, valamint az úthelyreállításoknak köszönhetően megújult a főút a kórház és a benzinkút között. A díjak átvételénél Medvácz Lajost, a beruházó város polgármesterét, a kivitelező konzorcium képviseletében Nagy Gábort, valamint az üzemeltető részéről Virág Lászlót szólították színpadra. Nevezettek mellett a projekt megvalósításában tevékenyen közreműködő mérnököket is jutalmazták.

A mérnöki házigazdák után a mentősök is köszöntötték a bálozókat, először Méhes András állt a mikrofon elé. A kedvezményezett Palóc Mentőalapítvány kuratóriumának elnöke megköszönte a szervezőknek, hogy ezúttal is jótékonysági jelleget ölthetett a bál, a résztvevőknek pedig azt, hogy jelenlétükkel segítettek.

A megnyitók végén dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója köszönte meg a helybeliek elhivatottságát, illetve adományait. Elmondta, hogy bár állami feladat a mentősök tevékenységének támogatása, minden hasonló kezdeményezésre szükség van.

Ezt követően a díjak átadására került sor. A megyei kamara elnökségének döntése alapján az év mérnöke kitüntető címet idén Livo László (borítóképünkön középen) okleveles bányamérnök, geotermikus szakmérnök, címzetes egyetemi docens kapta. A 2017-es esztendő év mérnöki létesítménye a „Balassagyarmat város és térsége ivóvízellátásának rekonstrukciója” elnevezésű projekt lett.

Egy pohárköszöntő keretében ezt követően Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg a bált. Mint beszédében elmondta, a mérnökök az innovációban, az építkezésben segítik a megyét, míg a mentősök a lakosságra vigyáznak. Megköszönte nekik áldozatos munkájukat, amely nagyban hozzájárul megyénk fejlődéséhez.

A vacsorát a varsányi Muskátli Hagyományőrző Együttes műsora vezette fel, a bálozók megismerkedhettek a varsányiak hagyományos viseletével, szokásaival, nótáival. Később Maksa Zoltán humorista szórakoztatta a megjelenteket, majd a Melodies Partyzenekar gondoskodott a jó hangulatról.

Hozzászólások

Dunai hajóbaleset
Utassal szelfizhetett a Viking kapitánya a baleset közben
időben letartóztatták / 1 perce
Terrortámadást tervezett egy szír menekült egy keresztény templom ellen
Bevallotta, hogy tömegek elpusztítására alkalmas bombát akart robbantani.
ac milan / 29 perce
Megvan a milánóiak új edzője
itt a nyár / 39 perce
Az európai nyaralások a legnépszerűbbek, de a Balaton is közkedvelt
Tóth-Nagy Orsolya
Ugrás iOS és Android mellé? / 1 órája
Brutális, 60 százalékos gyorsulást ígérnek az okostelefonokra
Órákon belül / 1 órája
Újra őrizetbe vették Franciaországban az ETA egykori vezetőjét
itt a megoldás / 9 órája
Mit üzennek az álmaink?
hungarikum / 9 órája
Több mint 150 pálinkával neveztek az idei versenyre