Fotó: pixabay

Páratlan élővilág és természeti szépségek sora vár a történelmi Nógrád határán

A történelmi Nógrád északi végein, de már a volt Zólyom vármegye területén húzódik a Polana. Gyetva és Herencsvölgy városok közigazgatási területét érinti dél felől, számos nevezetessége van.

Az alig több mint 20 ezer hektár kiterjedésű hegyvidék a mai Szlovákia legnagyobb vulkáni vidéke, egyben nemzetközi védelem alatt álló bioszféra-rezervátum. A terület az európai nagyragadozók, a medve, a farkas és a hiúz fontos élőhelye, emellett híres kiemelkedő gímszarvasállományáról is. A Polana olyan jelentőségű a Kárpátokban, mint a Dél-Dunántúlon Gemenc. A vadászat engedélyezett, a nagyragadozók a fokozott védelem ellenére is puskavégre kerülnek néha, főleg a túlszaporodott medveállományt kell szabályozni. Nemrég adtunk hírt lapunk hasábjain a Nógrád megyében dolgozó hivatásos vadászok polanai szakmai útjáról, amelyen helyi szakemberek elmondták: a területen a hiúzállomány a többi ragadozó szaporodása miatt visszaszorult kissé, legfeljebb 15 egyed él itt. A hiúz fő tápláléka a Polana erdeiben élő őz, egyetlen nagyragadozó évente mintegy ötven példányt ejt el. Ritka is az őz a Polanán…

Felhők között legel a nyáj a Polanán. A háziállatokat a hegyi legelőkön a három nagyragadozó veszélyezteti
Fotó: Faragó Zoltán / NMH

A farkasnak napi öt kiló húsra van szüksége: a két polanai falka mintegy 15 egyede főleg szarvashúson él. Bár a terület csúcsragadozója a medve, pontosan nem tudni, mi írható a számlájukra a vadállományt illetően: a medve ugyanis mindenevő, a csigától a dögig, a fűtől a mézig bármit elfogyaszt.

Az értékes természetvédelmi terület madárvilága is gazdag, a siketfajd – ami egész Európában fogyatkozóban van – még megél a Polana háborítatlan erdeiben. Amiket nagyrészt bükk, jegenye- és lucfenyő alkot, elegyesen számos más fafajjal. Természetesen a lágy szárú növényvilág is nagyon gazdag, a Karancs-Medves vidékén ritkaságnak számító, védett és fokozottan védett fajok ezen a területen közönségesnek számítanak. Ilyen például az erdei holdviola, a fehér acsalapu, az ikrás fogasír.

Herencsvölgy hegyi tanyáit még lakják
Fotó: Faragó Zoltán / NMH

A mai Nógrád megye határától nem esik messze ez a gyönyörű vidék, Salgótarjántól Gyetva és Herencsvölgy is nagyjából 70 kilométerre esik. Utóbbi kiterjedt tanyavilága páratlan látványt nyújt az alkalmas magaslatokról, a mai Magyarország területén legjobban talán az őrségi szeres településszerkezethez hasonlítható. Egy-egy, a megművelt földterületen elhelyezkedő tanya a lakóház mellett a gazdasághoz tartozó más épületekből, istállókból, pajtákból, ólakból áll. A tanyák szó szerint behálózzák a vidéket, kerítést azonban nem nagyon látni, vagy csak nagyon szűk területeken: a nagyragadozók a csülkös vad állományait visszaszorítják, a vaddisznó például kifejezetten ritkának számít ezen a vidéken. A háziállatokat a ragadozóktól villanypásztorral óvják, ezek több sor drótból állnak, mert egy-kettő biztosan nem elég.

A Bisztra-patak a Polana peremén népszerű kirándulóhely
Fotó: Faragó Zoltán / NMH

A Polanát több túraúton is felfedezheti a kiránduló, bicikliutakat is kialakítottak a területen. A ragadozóktól egyáltalán nem kell tartani: jellemző, hogy a medvék, a farkasok sokkal jobban félnek az embertől, mint fordítva, zsákmány után pedig többnyire éjszaka járnak, így a találkozásnak elég kicsi az esélye. Mindenesetre aki Nógrád északi határától alig egyórányi autózásra valami különlegeset szeretne látni, annak érdemes időt szánnia a területre. Ráadásul a Polana felé tartva egy kisebb kitérővel a Vepor-hegységben még az Ipoly forrását is felkereshetjük.

Európai szürke farkas, a Kárpátok csúcsragadozója
Fotó: pixabay

 

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Több mint ezerkétszáz pályázat érkezett az MVM okosbútor-pályázatára
végzetes találkozás
Szökött oroszlán végzett egy férfival Kenyában
tragédia / 29 perce
Lövöldözés volt egy cseh kórházban, többen meghaltak
Minimum négy halálos áldozata van a vérengzésnek, a támadó elmenekült.
nagy esély / 40 perce
A klubvilágbajnoki trófeát is elhódíthatja a Liverpool
mérgező / 2 órája
Hiába tilos, mégis sokan fűtenek hulladékkal
Tóth-Nagy Orsolya
Látványos oltalom / 3 órája
Igazi, ujjra húzható gyűrű védi a személyes biztonságunkat
egyértelmű igen / 10 órája
Rendhagyó módon kérte meg szerelme kezét a rendőr (videó)
jó tanácsok / 10 órája
Ezekre figyeljen, ha csomagot küld karácsonyra!
Minority SafePack / 10 órája
Az Európai Bizottság halasztást kért a kisebbségek ügyében