Fotó: L.B. / NMH

Országúti vészhelyzet: forgalommal szemben közlekednek a 21-esen is

Az elmúlt időszakban egyre gyakoribbá vált, hogy az autósok megfordulnak vagy visszatolatnak autópálya szakaszokon, ha eltévesztenek egy le- vagy felhajtót, amivel rendkívül balesetveszélyes helyzeteket teremtenek a gyorsforgalmi utakon. Nógrád megyében az elmúlt időszakban a 21-es főúton is többször előfordult már, hogy a sofőrök a forgalommal szembe hajtottak be bizonyos szakaszokra.

Mint arról portálunk is beszámolt a közelmúltban, a közismert Gáspár Győző és családja szenvedett balesetet a 21-es főúton, amikor Budapestről Salgótarján felé tartva – a tari elágazó közelében – egy forgalommal szembe jövő autóval ütköztek. A baleset helyszínén a pásztói és bátonyterenyei hivatásos tűzoltók a másik járműből feszítővágó segítségével szabadították ki a 26 éves női sofőrt.

Nógrádban az elmúlt időszakban a 21-es főúton több alkalommal is előfordult, hogy a sofőrök a forgalommal szembe hajtottak fel az útra, ezt meg nem erősített információk szerint négyszer rögzítette biztonsági kamera.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az incidensek megelőzése és kezelése érdekében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. elindította „Tartsd az irányt!” című közlekedésbiztonsági kampányát, amelyben útmutatást adnak arról, hogyan kerülhető el egy baleset, ha eltévesztünk egy kijáratot és mit tehetünk, ha az úton forgalommal szemben haladó járművet észlelünk.

– A Közút számos megelőző intézkedést tett már, hogy megakadályozza az autópályán azokat a baleseteket, amelyeket forgalommal szemben haladó autósok okoznak. Eseményfelismerő kamerákat és érzékelőket telepített, amelyek szembehajtás esetén azonnal riasztást adnak, továbbá valamennyi fel- és lehajtónál megerősített jelzésrendszerrel segítik a tájékozódást. Ennek ellenére itt is előfordulnak olyan esetek, hogy rossz irányban hajtanak fel a gyorsforgalmi utakra az autósok, amelynek egyik oka számos esetben, hogy egy-egy új építésű útvonal nem szerepel azonnal bizonyos navigációs készülékeken. Ezekre a helyzetekre nyújt megoldási javaslatokat a társaság kampánya – mondta Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezető.

Hozzátette: amennyiben észrevesszük, hogy a forgalommal szemben haladunk, ne tolassunk vissza a felhajtóra, ne forduljunk meg és ne hajtsunk keresztbe az úton. Kapcsoljuk be a vészvillogót, lehetőség szerint húzódjunk a leállósáv szélére, vagy a forgalmi sávon kívülre, és álljunk meg. Vegyük fel a láthatósági mellényt, szálljunk ki az autóból és a korlát mögött várakozva hívjuk fel a 112-es segélyhívó számot.

Különösen a körforgalmakba való ki- és behajtás igényel figyelmet a sofőröktől
Fotó: L.B. / NMH

Pécsi Norbert Sándor felhívta a figyelmet: ha jó irányba haladunk, de hírt kapunk arról, hogy hozzánk közel a forgalommal szemben halad egy jármű, csökkentsük a sebességet, növeljük a követési távolságot a saját és az előttünk haladó autó között, soroljunk be a külső sávba és ne előzzünk. Ha lehet, várakozzunk a legközelebbi benzinkútnál vagy pihenőhelynél, amíg elmúlik a veszély. Ha mi magunk észleljük a forgalommal szemben haladót, használjuk a legközelebbi, út mentén elhelyezett segélykérő telefont. Ha erről telefonálunk, azonnal tudni fogják, hogy pontosan honnan érkezik a hívás és az illetékesek gyorsabban tudnak intézkedni. Ha nincs ilyen telefon a közelben, hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

Soha ne forduljunk vissza!
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei a kezdeményezéssel többek között arra is igyekeznek felhívni a figyelmet, hogyha például eltévesztünk egy kijáratot egy gyorsforgalmi úton, soha ne forduljunk vagy tolassunk vissza. – A hazai gyorsforgalmi utakon sűrűn találhatóak külön szintű csomópontok, amelyeken keresztül biztonságosan lehajthatunk és megfordulhatunk. Ha pihenőhelyet vagy leállóöblöt találunk, álljunk meg és tekintsük át a lehetséges útvonalat, figyeljük a közúti jelzéseket, útirányjelző táblákat. Az optimális útvonal megtervezéséhez kérhetünk segítséget az Útinformtól is a weboldalon vagy a 06-1-336-2400-as telefonszámon. A „Tartsd az irányt!” kampány anyagai megtalálhatóak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. weboldalán és hivatalos közösségi oldalain is.

 

Hozzászólások

Bajnokok Ligája
Negyeddöntős a Manchester City és az Olympique Lyon
Nemzeti régiók / 7 órája
Írdalá.hu: híres labdarúgók állhatnak a székelyek ügye mögé
Az elismert sportolók a nemzetközi kampányban hírét vihetik a petíciós kampánynak Európában.
Gazdaságvédelmi akcióterv / 7 órája
Hétfőtől pályázhatnak a borászok a kárenyhítő támogatásra
palóc szerelem / 8 órája
Rimóci népviseletben esküdött meg egy pár a Palóc Múzeum skanzenjében (fotók)
Sz. K.
különlegességek / 9 órája
Mézédes élményt kínálnak az etesi méhész csemegéi
Palchuber Kinga
családvédelem / 10 órája
Fülöp Attila: 565 millióból újul meg 14 gyermekotthon
Letűnt korok / 10 órája
Páratlan leletekre bukkantak a Dunánál
Szerencsétlenség / 10 órája
Kettétört egy indiai utasszállító repülőgép leszállás közben (videó)