Olvasóival beszélgetett a gyümölcskertész fia

A Palóc Múzeum Múzeumi Hétfők programsorozatának Háy János, vámosmikolai származású író volt a vendége 60. születésnapja alkalmából.

A művésszel Rácz Rita, a Palóc Múzeum irodalomtörténésze beszélgetett.

Háy Jánosra, a megyehatártól nem messze található Vámosmikola szülöttjére úgy tekintenek a megye nyugati csücskében élők, mint földijükre. Ez az író-olvasó találkozón elhangzott kérdésekből is jól érzékelhető volt. Az író számára kisgyermekként a szülőfalujában eltöltött évek voltak meghatározóak. A gimnáziumi éveit azonban már a fővárosban töltötte, azóta is ott él, és Budapest tölti be a központi szerepet életében és műveiben.

Háy János írót hatvanadik születésnapja alkalmából kérdezte Rácz Rita
Fotó: T.A. / NMH

– Nagyon vágytam Budapestre, nagyon izgatott a város, ugyanakkor rengeteg kudarcos élményem volt a középiskolás évek alatt. Főleg a felnőttvilágba való integrálódásom nagyon sok sérüléssel járt. A mai napig szorongok, ha nálam akár jóval fiatalabb budapestiek társaságában vagyok – mesélte az író.

A művészetét tápláló élményekről pedig így vallott: Az életünk minden tapasztalata ugyanolyan fontossággal bír. Ezek ott dörömbölnek belül valahol, és egyszer kifakadnak.

Háyhoz közel áll a képzőművészet is, több ízben jelentek meg rajzai és festményei, ezenfelül maga illusztrálja könyveit, készíti el azoknak borítóit.

Igen termékeny alkotó, prózai alkotásai mellett számos verseskötete is megjelent. Drámaíróként is szép sikereket ért el, több hazai színház folyamatosan játssza darabjait.

A rendezvény végén A bogyósgyümölcskertész fia című 2003-as novellafüzérére emlékezve a szervezők egy bogyós gyümölcsökkel díszített tortával kedveskedtek az idén hatvanéves írónak.

Hozzászólások

jó hír
A jövő héten megújul a számítógépes Uplay
családi gyász / 1 órája
Tragédia történt a szadai szafariparkban
Egyetlen éjszaka leforgása alatt pusztult el a legendás cirkuszi família két elefántja. Eddig tisztázatlan, mi okozta Mambo és Betty halálát.
összetartozás / 1 órája
Nagyszabású premierre készül a Duna Művészegyüttes
bevállalta / 2 órája
Ez merész! Melanie Griffith bugyiban, melltartóban (fotók)
enyhe klíma / 3 órája
Az Antarktiszon megjelentek a közönséges szúnyogok
október 23. / 3 órája
Így tisztelgett Nógrád megye 1956 emléke előtt (fotók)
Munkatársainktól
újdonság / 5 órája
Itt a Windows 10 a vállalati Chromebook gépekre
ünnep / 6 órája
Gulyás Gergely állami kitüntetéseket adott át