24°
25°
12°

Nobel-díjasok a szécsényi tárlaton

„Minden ország akkora, amennyivel hozzá­járul az emberiség fejlődéséhez, függetlenül attól, hogy a térkép mekkora területtel jelöli helyét a világban” – Szent-Györgyi Albert ezen gondolata a mottója a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum dísztermében lát­ható tudománytörténeti vándor­kiállításnak.

A tárlat anyagának összegyűjtése, rendszerezése dr. Pálfi György professzor, a Kárpát-medence Természeti Értékei Alapítvány első elnöke nevéhez kötődik. Az ötlet pedig, hogy az anyag vándorkiállítás formájában a látogatókhoz is eljusson, a Magyarok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezetétől származik. A tárlat ügyvezető koordinátora dr. Boór Ferenc, a műszaki egyetem tudományos munkatársa. A tudománytörténeti kiállítást először 2016-ban Székesfehérváron láthatták az érdeklődők, s azóta már 18 helyen mutatták be.
A tárlat 330 magyar tudós – közöttük 16 Nobel-díjas – találmányát, munkásságát és életútját jeleníti meg. A kiállítás anyaga térben és időben korlátozott, a Kárpát-medencében született, ahhoz kötődő, a XX. és a XXI. században élő tudósok munkásságát foglalja rendszerbe, bemutatja, hogy mit adtak a világnak, mivel járultak hozzá az egyetemes tudomány fejlődéséhez.
Dr. Pálfi György úgy fogalmazott: „Emeljük a tudomány zászlaját olyan magasra, hogy ne csak a külföldiek, hanem a magyar emberek is vegyék észre”.
Mindazok, akik megtekintik a tárlatot, érzelmileg és értelmileg is közelebb kerülnek a magyar tudósok világra szóló munkásságához.

Hozzászólások

látványosság
Magyarországról is megfigyelhető a részleges holdfogyatkozás
győzelem / 1 órája
Ursula von der Leyen: a baloldal nem támogatta, a jobboldal megszavazta
A Fidesz szavazatai nélkül nem ez lett volna az eredmény.
éves beszámoló / 1 órája
Sikeresen menedzseli intézetét a szécsényi főorvos
Szenográdi Ferenc
hatalmas érdeklődés / 1 órája
Rekordszámú fesztiválozó járt az idei EFOTT-on
baleset / 1 órája
Két autó ütközött a 22-es úton Őrhalom közelében  – teljes útlezárás
Birodalmi lépegető / 2 órája
Kigördült az első KISS emeletes motorvonat
a király visszatér / 2 órája
Kiderült, ki játssza Elvist az életrajzi filmben
elkalandozna / 3 órája
Új utakra vágyik Újvári Milán táncművész