Nobel-díjasok a szécsényi tárlaton

„Minden ország akkora, amennyivel hozzá­járul az emberiség fejlődéséhez, függetlenül attól, hogy a térkép mekkora területtel jelöli helyét a világban” – Szent-Györgyi Albert ezen gondolata a mottója a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum dísztermében lát­ható tudománytörténeti vándor­kiállításnak.

A tárlat anyagának összegyűjtése, rendszerezése dr. Pálfi György professzor, a Kárpát-medence Természeti Értékei Alapítvány első elnöke nevéhez kötődik. Az ötlet pedig, hogy az anyag vándorkiállítás formájában a látogatókhoz is eljusson, a Magyarok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezetétől származik. A tárlat ügyvezető koordinátora dr. Boór Ferenc, a műszaki egyetem tudományos munkatársa. A tudománytörténeti kiállítást először 2016-ban Székesfehérváron láthatták az érdeklődők, s azóta már 18 helyen mutatták be.
A tárlat 330 magyar tudós – közöttük 16 Nobel-díjas – találmányát, munkásságát és életútját jeleníti meg. A kiállítás anyaga térben és időben korlátozott, a Kárpát-medencében született, ahhoz kötődő, a XX. és a XXI. században élő tudósok munkásságát foglalja rendszerbe, bemutatja, hogy mit adtak a világnak, mivel járultak hozzá az egyetemes tudomány fejlődéséhez.
Dr. Pálfi György úgy fogalmazott: „Emeljük a tudomány zászlaját olyan magasra, hogy ne csak a külföldiek, hanem a magyar emberek is vegyék észre”.
Mindazok, akik megtekintik a tárlatot, érzelmileg és értelmileg is közelebb kerülnek a magyar tudósok világra szóló munkásságához.

Hozzászólások