Nepomuki Szent János előtt tisztelegtek a nógrádi településen

Megható eseményre gyűltek össze az egyik este Nepomuki Szent János szobránál Cserhátsurány római katolikus hívei. Közös imádsággal és énekléssel emlékeztek meg a dél-csehországi Pomukban (ma Nepomuk) született, később mártírhalált halt szentről.

Nepomuki János a 14. század végén egész Prágában ismert és szeretett egyházi méltóság és jelentős szónok volt. IV. Vencel cseh király felesége őt választotta gyóntatójául. Ez a tény szoros összefüggésben áll halálával, mivel a király meg akarta tudni, mit gyónt neki a felesége. Azonban János nem volt hajlandó megmondani, ezért a király megkínoztatta és a Moldva folyóba dobatta. Így lett a hídépítők, a hajósok, a gátőrök védőszentje, továbbá a jogászoknak, a bíróknak, a tanítóknak, az újságíróknak, mindazoknak, akiknek hivatásában szerepe van a fegyelmezett nyelvnek.

Ezeken kívül természetesen a gyóntató papoknak is. Így aztán a nepomuki szent segítségét kérjük például árvíz, vízbefulladás vagy megrágalmazás ellen is. A szent szobra, amely egyik ujját ajkára tévő vagy kezében keresztet tartó papot ábrázol, gyakran látható hidakon és vizek mellett.

A faluban hagyománya van annak, hogy a mártír szobránál imádkoznak

Cserhátsurányban hagyománya van annak, hogy a mártír liturgikus emléknapján, május 16-án szobránál elimádkozzák Nepomuki Szent János litániáját, fohászokat mondanak, és énekelve vonulnak a gyönyörű virágokkal kidíszített hídig. A korábbi években papírhajókat is úsztattak a hídnál a patakban, és fáklyás körmenettel körbementek a két hídon.

A Nepomuki Szent János-szobrot és az őt körülvevő építményt 2017 augusztusában újították fel a Cserhátsurányi Római Katolikus Egyházközség Létesítményeiért Alapítvány támogatásával, a lakosok adományaiból.

Hozzászólások

pünkösd
Ökumenikus istentiszteletet tartottak a keresztény egyházak vezetői
A tengerfenék titkai / 20 perce
Különleges roncsra bukkantak sportbúvárok a Lübecki-öbölben
Célzott robbantással süllyeszthették el a második világháború vége felé.
rongálás / 28 perce
Filctollal firkáltak a ceredi templomra
G. K.
kezdődik / 54 perce
Újraindult a belföldi turizmus a pünkösdi hosszú hétvégén
Látogatható / 1 órája
Újra kinyit a kirabolt drezdai kincstár
Így még nem láthattuk / 2 órája
Váczi Gergő megmutatta, milyen munkát végez, amikor nem tévézik
ritkaság / 2 órája
Tengeri teknősök bukkantak fel egy riói repülőtér közelében
exatlon hungary / 3 órája
A családjával szeretne boldog életet élni a 15 milliós fődíjból Exatlon Adu
K. T.