Négy család viszi hírét a helyi gasztronómiának

Négy Nógrád megyei családi vállalkozás fogott össze, hogy a hazai prémium minőségű kézművestermékeket népszerűsítsék.

Március 3-án, szombaton a Novohrad-Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpontjában mutatkozott be először a 4B elnevezésű vállalkozói együttműködés, mely nógrádi családi gazdaságokból alakult meg. A szövetség termékeit, többek között szarvas- és vaddisznóhúst, különböző sajtokat, minőségi söröket és pálinkákat kóstolhattak meg a szép számban összegyűlt érdeklődők.

Katona Csaba történész az összefogást bemutató előadásában elmondta, a kézművestermékekkel a pozitív gasztronómiai hagyományhoz nyúlnak vissza a vállalkozások. Fő céljuk, hogy a legjobb minőségre törekedjenek, ugyanakkor igyekeznek a régieknél még jobb, egészségesebb termékeket előállítani. A történész szerint a sör-, a pálinka-, és a sajtkóstolás olyan, mint a szerelem – ez a vonzalom motiválja mind a négy vállalkozás dolgozóit. A helyi termékek jelzőt sem véletlenül használják, hiszen jobb a termék előállításának helyszínén megízlelni a finomságokat, magunkba szívni a vidéki levegőt.

Négy család viszi hírét a helyi gasztronómiának

A Maszlik gazdaság tejtermékeivel aratott sikert – Fotók: N. D.

Sajtok sokaságát hozta a 25 éves múlttal rendelkező, tejtermékek előállításával foglalkozó Maszlik családi gazdaság. Maszlik Zoltán, a gazdaság vezetője elmondta, a 350 hektáros saját tulajdonú szentei birtokon jelenleg 100 tehenet tartanak, amelyek fejése révén tejet, túrót, tejfölt és sajtot állítanak elő. Mozgóbolttal kezdték meg a vállalkozást Balassagyarmat térségében, de ma már cukrászdákba, bölcsődékbe is szállítanak termékeiből.

Szikora Dániel, a Bánki Pálinkaház egyik tulajdonosa 2012-ben alapította meg családi gazdaságát, szülei és testvérei segítségével. Kezdetben bérfőzéssel foglalkoztak, aztán a tavalyi évben saját termékeiket is elkezdték gyártani. Jelenleg 14-15 fajta gyümölcsből készítenek pálinkát, és a helyi értékesítésben látják a jövőt. Azt szeretnék, ha Bánkon személyesen felkeresnék őket az emberek, hogy megismerkedjenek az eszméikkel, és a pálinkakultúrával.

A Nógrád községben működő Villányi Vadfeldolgozó gazdaság 1991 óta többek között dámszarvas, vaddisznó, őz vadkészítmények forgalmazásával és előállításával foglalkozik. Céljuk a magyar fogyasztók legjobb minőségű vadhússal történő kiszolgálása.

A rétsági Fűtőház Sörfőzde a legfiatalabb a szövetségből, 2015-ben alakult. A családi vállalkozás ennek ellenére több éremmel, elismeréssel rendelkezik. Hava István cégvezető szerint értelemszerűen drágábbak a termékeik, de minőségben teljesen mást nyújtanak, mint a nagyüzemi sörfőzdék. A Food Maffiával egészül ki a négyes szövetség, melynek célja a vállalkozók termékeinek összességéből kialakított ételek értékesítése. Céljuk, hogy a megyében, és azon túl is vigyék a nógrádi termelők jó hírét.

Hozzászólások

felelőtlen előzés
Öt év fogházbüntetésre ítéltek egy salgótarjáni férfit
Tippek, tanácsok / 7 perce
Hibák, amiket ne kövessen el szellőztetéskor
Friss, oxigén dús levegőre mindig nagy szükségünk van, ezért érdemes odafigyelni a megfelelő szellőztetésre.
erre igent mondana / 13 perce
Eva Mendes tervezi a visszatérést
Magyar Mozgókép Szemle / 30 perce
Szabó István nem veszi át az életműdíjat
haláleset / 52 perce
Holtan találtak egy férfit Salgótarjánban
G. K.
Újabb előrelépés / 55 perce
Női labdarúgó-bajnokság indul Szaúd-Arábiában
influenza / 57 perce
Kétszázzal több a beteg Nógrád megyében
G. K.
lebuktak / 1 órája
Bátonyterenyén és Nagylócon is eltiltott sofőrt fogtak