Fotó: G.E. / NMH

Nagyszerű az együttműködés Szuhán a kicsik fejlődése érdekében

A Szuhai Kikerics Óvodába hosszú évek óta nem járt annyi gyermek mint napjainkban. Az intézmény népszerűsége talán abban rejlik, hogy a fenntartó, az óvodapedagógusok és a szülők nagyon jól együtt tudnak működni a kicsik érdekében.

A Kikerics-hegy lábánál, szép természeti környezetben húzódik meg a község óvodája, ahová jelenleg tizennyolc gyerek jár. Hosszú évek óta nem volt ilyen magas a létszám. Sőt, az is előfordult, hogy bezárás fenyegette az intézményt, mivel alig volt meg a szükséges nyolc kicsi. Azonban napjainkban nincs ilyen probléma, hiszen nemcsak a településről, hanem a környező falvakból is sok szülő a Kikerics óvodába íratja csemetéjét. A népszerűség évek óta töretlen, a két fiatal óvónő, és a dajka kedvessége és elhivatottsága biztosítja a gyerekek számára a megfelelő környezetet.

– Egycsoportos óvodaként működik az intézmény, ami azt jelenti, hogy hároméves koruktól egészen az iskolakezdésig együtt töltik idejük a kicsik – fogalmazott Kotroczóné Pethő Veronika óvodavezető, hozzátéve: – Pedagógiai programunk a néphagyomány ápolására épül, így nagy hangsúlyt fektetünk a régi szokások életben tartására, azok megismertetésére és továbbadására.

A különböző falusi rendezvényekre, nemzeti ünnepekre népi játékokkal készülnek, amiket hagyományos népviseletben mutatnak be. A lányok alsószoknyát és kázsmérszoknyát, a fiúk inget, mellényt és kalapot viselnek. Természetesen az óvónők is megfelelő viseletben lépnek színpadra. Ezeken túl a hagyományos népi ünnepekre is emlékeznek, így a szüret idejére, Luca napjára és betlehemezésre is készülnek.

– Az egészséges életmódra nevelés szintén kiemelt hangsúlyt kap a mindennapjainkban – veszi át a szót Jakabné Jakab Alexandra, aki azt is hozzáteszi: – Kihasználjuk a körülöttünk lévő gyönyörű természeti környezetet, sok időt töltünk a szabadban. Nagyokat kirándulunk a települést körülölelő dombokon. Rendszeresen látogatjuk a közelben lévő zöldségeskerteket és gyümölcsösöket. Az ott szedett finomságokat aztán természetesen el is fogyasztják a gyerekek.

Az óvónők elmondták, hogy munkájukat Nagy Jánosné dajka, mindenki Katica nénije segíti, aki mindent megtesz azért, hogy a kicsik rendezett környezetben tölthessék napjuk jelentős részét.

– Szuha önkormányzata csatlakozott az Integrált térségi gyermekprogramok a Bátonyterenyei járásban elnevezésű programhoz, aminek köszönhetően tavasszal angoltanár foglalkozott a gyerekekkel. A járványügyi korlátozások miatt azonban ez jelenleg szünetel, de amint lehetőség lesz rá, folytatódnak a különböző foglalkozások. Pszichológus, fejlesztőpedagógus, gyógypedagógus is jár majd hozzánk – közölte az óvodavezető, hozzátéve: – Mindezeken túl hitoktatáson is részt vehetnek az ovisok, de Szabó Jánost, a Nógrád Táncegyüttes vezetőjét is nagy örömmel fogadják, aki népi játékot és gyermektáncot tanít.

Mint mondta, mindig a gyerekek egyéni igényeit, képességeit messzemenően figyelembe véve folyik a munka az intézményben. Ennek is köszönhető, hogy igazán jól érzik itt magukat a kicsik. A szülők, a fenntartó és a nevelők is azt tartják szem előtt, hogy a gyerekek egészséges fejlődése érdekében megtalálják a közös irányt.

Háromtornyú várral gazdagodik a játszóudvar
Fotó: H.Cs. / NMH

Kívül-belül megújul az intézmény, az udvarra új játékokat telepítenek
A helyi önkormányzat sikeresen pályázott a Magyar Falu Programba. Ennek eredményeként közel hárommillió forintból újulhat meg az óvoda udvara.
– A régi játékok megmaradnak, azonban újakkal bővül az eszközpark – fogalmazott Kotro­czóné Pethő Veronika, hozzátéve: – Háromtornyú várral gazdagodik a játszóudvar, továbbá fából készült mozdony, kocsi is várja majd a kicsiket és rugós játék fér még a fenti összegbe. Az óvodavezető arról is beszámolt: nem csak kívül, belül is megújult az intézmény berendezése. A nyári kéthetes leállás alatt modern öltözőszekrényekre cserélték a régi padokat. Emellett a csoportszobába három szőnyeget vásároltak, színes szekrénysor, új asztalok és székek szolgálják a gyerekek kényelmét.
– A különböző bútorok beszerzését nemcsak a fenntartó önkormányzat, hanem az óvodás gyermekek szülei is támogatták – mondta el az óvónő, hozzátéve: – Minden lehetőséget megragadunk, hogy fejlesszük az intézményt.

 

Hozzászólások

szomorú vallomás
Pécsi Ildikó fiának fájdalmas nyilatkozata: Édesanyám jelenleg a legnagyobb meccsét vívja
Interjú / 20 perce
Erős helyi beágyazottságú jelölteket indít a Fidesz a fővárosban 2022-ben
A kormány nem támogatja Budapest eladósítását – mondta Fürjes Balázs.
Halottak napja / 38 perce
Elhunyt szeretteinkre emlékezünk a hétvégén
mindenszentek / 48 perce
Több nógrádi városban is korlátozzák a forgalmat a sírkerteknél
Nagy Orsolya
egy húszast simán letagadhat / 1 órája
A dögös mamám! Nem csodáljuk, hogy büszke ezekre a képekre a 66 éves Kim Basinger lánya
Nehéz váltani / 1 órája
Halloweenkor takarítsuk ki a zombikat a hálózatból
műholdas mérések / 9 órája
Rekordkiterjedésű volt az ausztráliai bozóttüzek füstje
üzenet / 10 órája
Szívszorító! Ezt találták a fél éve elhunyt Szilágyi István sírján