Fotó: L.B. / NMH

Mátraterenyén új tájházban lelt otthonra a helytörténeti gyűjtemény

A napokban rendezték meg Mátraterenyén a nádújfalusi búcsút, amelyen a sokszínű programok egyik mozzanataként átadták a szépen felújított tájházat. A településrész központjában, több mint ötmillió forintból megújult régi parasztház őrzi a helyiek múltjának, kultúrájának egy darabját. Itt lelt otthonra ugyanis a helytörténeti gyűjtemény.

A napokban megrendezett nádújalusi búcsú gazdag programkínálatát a tájház előtt kifeszített nemzeti színű szalag átvágásával nyitották meg.

A településrész központjában, a templom alatt fehérlik az a tornácos, fehérre meszelt régi parasztház, amelyet az önkormányzat megvásárolt. Az épület felújítását közel ötmillió forintos európai uniós pályázat segítette. Ebből az összegből kívül-belül megújult a ház, új tetőszerkezetet kapott, lefestették a fafelületeket és a falakat, és újraburkolták az egyik szoba padlóját. Így a tájjellegét megőrizve várja a látogatókat.

Itt lelt új otthonra az a helytörténeti gyűjtemény, amelynek kiállított elemeit a Nádújfaluért Baráti Egyesület tagjai gyűjtötték össze.

– Az elmúlt időszakban a település nádújfalusi részén számos fejlesztés történt. Új, aszfaltos út vezet a templomhoz, a régi óvoda épületében bölcsőde létesült, de a játszótér és a művelődési ház is megújult – hangsúlyozta Gecse László polgármester, hozzátéve: – Emellett régi vágya vált valóra az itt élőknek azzal, hogy az öt évvel ezelőtt megvásárolt és pályázatból rendbe hozott épületben végső helyére került a helytörténeti gyűjtemény.

A helyiek múltjának, kultúrájának egy darabját őrzi a megújult parasztház
Fotó: L.B. / NMH

Skuczi Nándor, a Nógrád megyei közgyűlés elnöke arról beszélt: egy tájház a legmegfelelőbb arra, hogy a településen élők megőrizzék és továbbadják hagyományaikat.

– Az összetartó, kultúrájukra vigyázó közösségek ellensúlyozni tudják a fejlettebb gazdaságú országrészek elszívó erejét. A gyökereikre büszke fiatalok megyénkben gazdagítják tovább annak értékeit – fogalmazott az elnök.

Az ünnepségen Nádasdi János, a Nádújfaluért Baráti Egyesület alapító tagja elmondta: az összegyűjtött használati és berendezési tárgyak, régi dokumentumok, korabeli fényképek és hímzett vásznak célja, hogy „ne csak ápoljuk, hanem éljük hagyományainkat”.

Támogatják a rendezvényeket
A kulturális rendezvény megszervezését Nógrád Megye Önkormányzata mintegy félmillió forinttal támogatta, amelyre pályázhatott a település. Ebből az összegből tartalmas műsort állított össze a falu vezetése. Színpadra lépett Kubinyi Júlia és a Parapács zenekar, Bohács István nótaénekes, valamint a Havanna Táncstúdió. Bemutatót tartott az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület is.

 

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Hangolódjunk az őszre – káros szokásoktól mentesen
sereg Olvasói levél
Nógrád kiemelkedő fia bátran szolgálta Magyarországot
különlegesség / 18 perce
Egy ritka, 700 éves kínai tekercsfestményt árvereznek el
A Jüan-dinasztiabeli művész, Ren Renfa (1255-1327) két méter hosszú alkotására október 8-án licitálhatnak az érdeklődők.
Forma-1 / 32 perce
Hamiltont megbüntették, Bottas nyerte az Orosz Nagydíjat
Battle Royale programok / 32 perce
Miért annyira népszerűek az online harcolós játékok?
hajóval, vonattal és busszal is / 54 perce
Az októberi hétvégéken is lehet utazni Dunakanyar-napijeggyel
tisztújítás / 1 órája
Wladár Sándor maradt a Magyar Úszó Szövetség elnöke
segítettek a rászorulóknak / 1 órája
Tanszercsomaggal támogatott gyerekeket az Egyszülős Központ
felelősségteljes viselkedés / 2 órája
Szlávik János: nem igaz, hogy a maszk nem véd a fertőzés ellen