Hallgassa élőben!

Környezetünk védelmében szerveznek akciót

Országos programsorozatot szervez az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából. A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is törekszik a környezetbarát és fenntartható működésre.

– A programot november 21–29. között rendezik meg, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az erőforrások fenntartható felhasználására a hulladékminimalizálás ösztönzésével – mondta Boros Anita, az ITM államtitkára.

Hozzátette: idén az akció a gyártás során keletkező, láthatatlan hulladékra fókuszál. A vállalkozásokat arra kérik, gondolják át, hogyan tudnák a saját területükön a lehető leginkább csökkenteni a termeléssel járó hulladék mennyiségét, valamint, hogy milyen újrahasznosítási módszereket tudnának alkalmazni.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke úgy fogalmazott, hogy a cégeknél már látható az igyekezet a hulladékkibocsátás mérséklésére, az észszerű termelésre és az erőforrással való gazdálkodásra. Mint mondta, céljuk, hogy csökkenjen a vállalkozások által termelt hulladék mennyisége. Az is fontos, hogy alapanyagként tekintsenek a hulladékra, akár üzleti potenciált látva annak feldolgozásában.

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál mellőzik a papíralapú kommunikációt, helyette inkább az elektronikus kapcsolattartást részesítik előnyben. Az új irodáikban bevezették a szelektív hulladékgyűjtést, nyomtatóikban újrahasznosított papírt használnak, emellett több tájékoztató anyaguk érhető el online formában, ezzel is csökkentve a papírfelhasználást.

Csatlakozhatnak a nemes ügyhöz
A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara arra kéri szűkebb hazánk vállalkozóit, hogy lehetőségeik szerint csatlakozzanak a programsorozathoz. Elvégre közös érdek, hogy hatékony és innovatív megoldásokkal csökkentsék a keletkező hulladék mennyiségét, a környezetterhelés mértékét, és így egy fenntartható működést alakítsanak ki. Ezt szolgálja a tervezett programsorozat.

 

Hozzászólások

Kosárlabda NMH-összeállítás
Egy irányba kell húzniuk a tarjáni kosarasoknak
Kincs / 9 perce
Friss felmérés: az európaiak kettő vagy több gyereket szeretnének
A visegrádi országokban az európai átlag fölött van a tervezett gyerekszám.
évforduló / 57 perce
Különleges online koncertet adtak megyénk Junior Prima díjasai
P. K.
felbecsülhetetlen érték / 1 órája
Szívbajt kaptak a régészek – Irénke egy 2300 éves kelta edényt használt virágcserépnek Dombrádon
aggasztó / 1 órája
Rekordalacsony volt a születésszám tavaly Franciaországban
transzatlanti ügyek / 1 órája
Repesve várják Bident Brüszellben
3 napos kúra / 1 órája
Villámdiéta: heti 2 kg-ot dobhatsz le ezzel a turmixszal
teljesült az álom / 1 órája
Külső felújítás után új orgonát is kap Zalaegerszeg legnagyobb temploma