Hallgassa élőben!

Kitört egy mini vulkán az ősvilági Ipolytarnócon

Nagy volt a jövés-menés az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen, ahol a hétvégén a látogatók még egy vulkánkitörést is szemügyre vehettek, persze csak kicsiben.

A híres őslénytani lelőhely a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen található kedvelt kirándulóhely a turisták körében. A napokban is számos látogató érkezett a határ menti településre, ahol a túrázás mellett egy tematikus napon is részt vehettek.

Harmos Krisztián, a nemzeti park Nógrád-Ipoly tájegységének vezetője a természetvédelmi őrök mindennapi munkáját ismertette
Fotó: Hűvösi Csaba / NMH

Nagy Júlia, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Kommunikációs és Ökoturisztikai Osztály vezetője lapunknak elmondta: az Európai geopar­kok hete rendezvénysorozathoz kapcsolódva szerveznek évről évre az európai geoparkokban vulkán napot.

– A kezdeményezés célja a vulkános területek népszerűsítése, illetve azoknak az elsősorban geológiai, illetve egyéb értékeknek a bemutatása, amelyek e témához kötődnek. Ehhez kapcsolódott egy igazán különleges programunk, a Vulkán Show, ahol többek között egy miniatűr vulkán is kitört az Ősfenyő Belépő nevű fogadóépületben. Nagyon fontos volt számunkra, hogy a vulkáni működés bemutatása mellett olyan másfajta rendezvényekkel is várjuk a vendégeket, amelyek a természetvédelmi tevékenységhez kapcsolódnak, emellett az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közreműködésével az európai uniós fejlesztések nyílt napját is e napon tartottuk. Ezen belül a minisztérium képviselői különböző nemzeti parkokhoz látogatnak, és a rendezvények segítségével bemutatják egyebek mellett az ökoturizmushoz és természetvédelemhez kapcsolódó fejlesztéseket. Nyilván a pályázatok világa a gyerekek, sőt sok esetben még a felnőttek számára is nehezen érthető, éppen ezért különböző játékos elemekkel és interaktív játékokkal próbáltuk a vendégekhez közelebb hozni ezt a témát. A látogatók például átrendezhették a domborzati viszonyokat a digitális homokasztalunkon, valamint olyan bemutatókkal készültünk, mint például Harmos Krisztián, a Nógrád–Ipoly Tájegység vezetője által tartott ismertető, amelyen a látogatók a természetvédelmi őrök mindennapjait, feladataikat és a munkájuk során használt eszközöket ismerhették meg – tudatta az osztályvezető.

Homokasztal a domborzati viszonyok átrendezésére
Fotó: Hűvösi Csaba / NMH

Nagy Júlia elmondta: egy hónap múlva egy újabb kiállítással bővül a fogadóépület, amelyben a térség kutatástörténetét mutatják majd be izgalmas formában. A tervek szerint az új bemutatóteremben kevés tárgy kap majd vitrint, de közöttük biztosan ott lesz az első, 1842-es ipolytarnóci ősmaradványokról készült publikáció.

Természetvédelmi fejlesztések
Idén először rendezték meg az európai uniós fejlesztések nyílt napját, amelynek kapcsán hat nemzeti parkhoz látogatnak el, és egyebek mellett a témáról tájékoztatják a sajtó képviselőit. Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park igazgatója a fejlesztésekkel kapcsolatos részletes ismertetője összegzéséül elmondta: hatékonyan éltek a lehetőségekkel, hiszen ez idáig összesen mintegy 16 milliárd forintot – 1,3 milliárd forint önrész mellett 14,6 milliárd forint összegű támogatást – fordítottak az élő és élettelen természeti értékek megőrzésére.
László András Aurél, a fejlesztéspolitikai kommunikáció összehangolásáért felelős miniszteri biztos kiemelte: a nemzeti parkok igazgatóságai jelentős fejlesztéseket hajthatnak végre a 2014-2020-as időszak kohéziós forrásaiból, így a Bükki Nemzeti Park tíz projektje megvalósítására ebből csaknem 4,3 milliárd forint összegű támogatásban részesült.

 

Hozzászólások

le sem tagadhatná
Döbbenetes hasonlóság: Harry herceg kiköpött olyan, mint Fülöp herceg volt fiatalon
időjárás / 23 másodperce
Erősen felhős, esős lesz a kedd
A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 3 és 7, attól keletre 7 és 14 fok között várható.
Magyar Kupa / 8 órája
A Veszprém visszahódította a kézilabda-trófeát
gyönyörű / 8 órája
Teljesen meztelenül pózol a kertben a terhes Mihalik Enikő
baleset / 9 órája
Felborult egy autó Szendehelynél, útzár van érvényben
kertben / 9 órája
Nemcsak szereti, de évtizedek óta termeszti is a szép virágokat a szécsényi család
Szenográdi Ferenc
bronzmeccs / 10 órája
Hétméteresekkel a Balatonfüred nyerte a bronzérmet a kézilabda Magyar Kupában
toplista / 10 órája
A Barcelona a világ legértékesebb futballcsapata