Kisebb időszakos tó alakult ki a Medves oldalában

Időszakos tó alakult ki a városban, a Kutató-bánya területén.

Nemrég már „csak” combig ért a víz a Medves oldalában található bányában, de jól láthatóan két méternél is magasabban tetőzött korábban az ott kialakult időszakos tó vízszintje.

A medvesi Közép-bánya tavat sokan ismerik, az aktív természetjárók pedig vélhetően azzal is tisztában vannak, hogy gyakran a közeli Kutató-bányában is hosszú napokig nedves a talaj esőzéseket követően. Mint kiderült, ritkán alakul ki időszakos tó az utóbbi helyszínen, a bányaudvarban. Az elmúlt hetek záporos-zivataros időjárása mellett a medvesi térséget is elérte egy jelentős felhőszakadás; Somoskőben a kerteken keresztül folyt a víz, a határ túloldalán, a Sátorosbánya határában található turisztikai központnál is jelentős károkat okozott a medréből kilépett Sátormegi-patak.

Vízesés a Kutató-bányában

Ekkor telhetett meg vízzel a Kutató-bánya is. A legmagasabb vízszint jól látható a bányaudvarban: a vízzel együtt érkező hordalék és sár a növényekre, levelekre száradt.

A Salgóbányára vezető közútról, a tetőpont közeléből indul a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Novohrad-Nógrád Geopark eresztvényi kőbányákat bemutató, zöld jelzésű tanösvénye. A bányaudvarokat egy körre felfűző útvonalon, az óramutató járásával ellentétesen bejárva első az Új-bánya.

Arra, hogy a bányaudvar most nem megközelíthető, Félegyházi Éva hívta fel figyelmünket. A Tarjáni Szabadidősport Klub vezetője rendszeresen vezet túrákat a térségben, most is egy ötvenfős csoport fogadása előtt járta be a környéket, hogy kiderítse, mely útvonalak járhatóak az esőzéseket követően. Ekkor szembesült vele, hogy a tanösvény Kutató-bányán átvezető szakasza jelenleg nem bejárható.

Kedden a bányaudvaron még nem lehetett keresztülsétálni, gumicsizmában sem. Ugyanakkor jól látszott, hogy a vízszint jelentősen apadt, s néhány napon belül várhatóan teljesen elszivárog a víz a területről.

Ezt Prakfalvi Péter, a Novohrad-Nógrád Geopark szakembere is megerősítette. A geológus-mérnök elmondta: a Kutató-bányában felhalmozódó vízről Jugovics Lajos geológus már 1941-ben feljegyzést készített. Azt írta, hogy a bányában a téli időszakot követően 4–5 méter magasságban áll a víz a területen.

Szivattyúztak is
Prakfalvi Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy a közeli Közép-bányában teljesen más okok miatt alakult ki a tó. A Közép-bányában a munkák előrehaladásával elérték a medvesi bazaltlepény hasadékvíz-rendszerének szintjét, a víz ezért van jelen azóta is a bányaudvarban. Kérdés, hogy akkor hogyan bányásztak; a válasz pedig az, hogy itt egy idő után folyamatosan szivattyúzni kellett a vizet annak érdekében, hogy termelni lehessen – ismertette a szakember.

 

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Díjakat alapít és adományoz a Magyar Batthyány Alapítvány
Gyermekvédelem
Kocsis Máté: a pedofil bűncselekmények kapcsán nincs bocsánat
tippek / 51 perce
Így lesz tökéletes a zabkása
Ezekkel az apró trükkökkel ínycsiklandó reggelit alkothat ebből a sokoldalú gabonából.
pusztító / 1 órája
Ismeretlen, agresszív algafaj fojtogatja az egyik korallzátony élővilágát
lebuktak / 1 órája
Ezzel a gyönyörű színésznővel randevúzik Amerika Kapitány (fotók)
film / 1 órája
Kaput nyitottak a nógrádi mozik, ismét pörögnek a filmkockák
Kakuk Klaudia
Napirend / 1 órája
Rendkívüli ülésen dönt a parlament a járvány miatti uniós hitelfelvételről
Az „új normális” / 2 órája
Gépi tanulással védekezhetünk az ismeretlen fenyegések ellen
védelem / 10 órája
Koronavírus: vasárnap közli a kormány a legújabb intézkedéseket