Hallgassa élőben!

Húsz százalékkal növekedett a szécsényi iskola tanulói létszáma

A szeptember elsejei csengőszó a helyi Lipthay Béla Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakközépiskola és Kollégium diákjait is a tanodába szólította. Filkor Lajos, az intézmény igazgatója azt mondta, hogy az iskolában a nyári hónapok is igen mozgalmasan teltek.

Mint minden évben, természetesen idén is megszervezték és ellenőrizték a diákok kötelező nyári, szakmai gyakorlaton való részvételét. Emellett egyéb teendőik is bőven akadtak. Többek között helyet biztosítottak az egy hetes Példakép tábornak, a Nemzeti Agrárkamarával közösen megszervezték a szakma kóstolót. Utóbbi rendezvényen huszonhárom fiatal vett részt, akik az intézmény munkájával ismerkedtek s gazdákkal is találkoztak. Sor került a helyiségek kimeszelésére, az induló technikusi osztály részére pedig egy modern tantermet hoztak létre, valamint a kollégium fejlesztéséről sem feledkeztek meg. A tanműhelyben korszerűsítésre került sor, többek között annak udvarára térkővel burkolták.

Az iskola igazgatója nagy örömmel közölte, hogy az intézményben húsz százalékkal növekedett a tanulók létszáma. Ahogy mondta, a nyitó tantestületi értekezleten is megköszönte kollégái munkáját, hiszen az iskolájuk iránti megnövekedett érdeklődésben az ő pozitív hozzáállásuknak is nagy szerepe van. Az új tanév elkészítése is komoly feladatot rótt az itt dolgozókra. Évekkel ezelőtt már volt technikusi képzés az iskolában, ám egy jó ideig szünetelt az ilyen jellegű oktatás. Most újra van, s a kezdődő ötéves évfolyamon mezőgazdasági technikusokat képeznek. Ennek értelmében az iskola neve is Lipthay Béla Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakközépiskola és Kollégiumra változott. Szeptembertől négy új osztályt indítanak: mezőgazdasági technikus, gazdasági gépész, pék, pék-cukrász. További kétéves képzés keretében az érettségi bizonyítvány is megszerezhető.

Filkor Lajos, a szécsényi szakközépiskola igazgatója

Az osztályok létszáma meghaladja a húszat. A régebbi időszakokban 100 fő fölött is járt, ám a tavalyi évre egészen húszig csökkent a kollégisták száma. Idén több mint harmincan vannak, fűzte hozzá Filkor Lajos, aki azt is elmondta, hogy az intézményben térítésmentesen megszerezhető a jogosítvány személygépkocsira, segédmotoros kerékpárra, mezőgazdasági vontatóra, sőt, a technikusoknak még teherautóra is.

Az igazgató arra is kitért, hogy az intézmény életében komoly változás, hogy átkerültek a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrumhoz, ahová rajtuk kívül Pest megyei mezőgazdasági szakközépiskolák tartoznak. Az új irányítási központot főigazgató és kurátor vezeti. Változott a tantestület jogállása is. Megszűnt a közalkalmazotti jogviszonyuk, oktatási státuszba kerültek. Ez nemcsak státuszbeli változást jelent, de a fizetésük is emelkedett átlagosan 25 százalékkal. Az igazgató elmondta, nyáron négy álláshelyet hirdettek meg, amelyből kettőt sikerült betölteniük, a másik kettőt óraadóval oldják meg.

Hozzászólások

korai ünnepek Nool
Őrület! Videóban kívánt boldog karácsonyt Oláh Gergő a rajongóinak
Labdarúgó NB I / 5 órája
A Fehérvár egy góllal legyőzte a Honvédot
A MOL Fehérvár FC 2-1-re nyert a vendég Budapest Honvéd ellen szombaton a labdarúgó OTP Bank Liga kilencedik fordulójában.
eredmények / 6 órája
Nyert a salgótarjáni Strandépítők mindkét csapata (galéria)
Nool
egykor és most / 7 órája
A pusztulás határán áll Tarján egykoron virágzó üdülőövezete, a Tóstrand - galéria
Nool
5000 lőfegyvert olvasztottak be / 7 órája
Lefoglalt fegyverekből készült játszótér a gyerekeknek Peruban
Építészet / 7 órája
Különleges V4-es vándorkiállítás érkezik Bukarestbe
Labdarúgó NB I / 8 órája
A Ferencváros kikapott otthon a ZTE-től
Kompromisszumok / 8 órája
Merkel Magyarországot védte az Európai Bizottsággal szemben