Helyi terményekből állt össze a csodás etesi tárlat

Ismét elérkezett az ősz, és azzal együtt a betakarítás ideje is.

Ebből az alkalomból Etes kertbarát közössége a település lakóival karöltve már nyolcadik alkalommal rendezett kiállítást a helyben előállított zöldségekből, gyümölcsökből, az azokból készült termékekből, illetve a dísznövényekből a helyi közösségi házban.

A bemutató is bizonyítja, hogy Etesen mennyi szorgalmas, dolgos ember lakik, akiknek a kertjében csodás dolgok teremnek, szobájukban, udvarukban valódi szépségek virítanak, kamrájukban pedig roskadoznak a polcok az elrakott befőttektől, lekvároktól.

A megnyitó elején Matuz Gábor polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd a helyi általános iskola diákjainak a műsorát tekinthették meg az érdeklődők. Ezután pedig minden résztvevő megcsodálhatta az idei fantasztikus tárlatot.

– Nyolc éve alakult az Etesi Kertbarát Kör, amelynek tagjai azóta minden évben szerveznek egy ilyen kiállítást, ezért ez már nálunk hagyománnyá vált – mondta el portálunknak Szűcsné Mátrai Éva. A kertbarát kör vezetője hozzátette: a tagok a vírushelyzet ellenére is ragaszkodtak ahhoz, hogy idén is megrendezzék ezt a tárlatot, amely most szűkebb körben, a járványügyi előírások betartása mellett történt.

– Jelenleg 30 emberből áll a csoport, amelyet főleg nyugdíjasok alkotnak, azonban akadnak fiatalabbak is, és szinte minden évben új tagokkal is bővül a kör – emelte ki Szűcsné Mátrai Éva. – A kiállítókat mindig megkérjük, ha rendelkeznek valamilyen különleges és érdekes növénnyel, azt feltétlenül mutassák meg másoknak is.

– Úgy gondolom, fontos, hogy a felnőttek mellett a helyi óvodások, iskolások is megtekintsék a kiállítást, ehhez mindig ragaszkodtam. Annak ellenére, hogy falun élünk, egyre kevesebb ember műveli a földjét. Ezért a fiatalabb korosztály jelentős része már nem is tudja, milyen a saját kertben termett zöldségeket fogyasztani. Tavaly az egyik hetedikes fiú nagyon meglepődött, hogy a paprika otthon is termeszthető, hiszen eddig csak zacskóban látta, ahogy az édesanyja hazavitte a boltból – fogalmazott a kertbarát kör vezetője.

Hozzászólások

szponzorált tartalom
A COVID árnyékában a baromfiipar
szponzorált tartalom
Akár tíz évig is velünk maradhatnak az eldobált csikkek
életút
200 éve született Friedrich Engels
Családpolitika / 19 perce
Februártól gyorsabban kapnak okmányt a csecsemők (videó)
Egyszerűsödik az újszülöttek okmányainak kiállítása, a kormány intézkedik a családok helyett.
korszerűsítés / 23 perce
Idén is jelentős fejlesztések valósultak meg a Nógrád megyei iskolákban
Lászlók Judit
készülődés / 39 perce
Már érkeznek az árusítóhelyekre a karácsonyi fenyők
különlegesség / 44 perce
A világ legkisebb szitakötőjét gyűjtötték be
még mindig vannak titkai / 46 perce
Soha nem látott bikinis kép került elő Diana hercegnőről
Humboldt Forum / 49 perce
Virtuálisan nyitják meg Berlin új múzeumát
Covid–19 / 1 órája
Virológus: nincs értelme nyájimmunitásban gondolkodni