Helybeliek javaslatai és ötletei is segítik a térségi klímastratégiát

Sok látogatót vonzott a szeptember 12-én megrendezett hagyományos Ipolyszögi Falunap. A programok között a klímatudatos életvitelt népszerűsítő KLÍMA-PONT-sátrat is felkereshették az érdeklődők, ahol a térségi klímastratégiát kidolgozó szakembereket kérdezhették, adhattak javaslatokat, tehettek észrevételeket vagy éppen megvitathatták a KLÍMA-PONT szakértőivel aggályaikat. Ezenfelül gyakorlati tanácsot is kaphattak a mindennapokban megvalósítható környezetkímélő megoldásokról. A játékos klímavédelmi totót kitöltő látogatók óránként ajándéksorsoláson vehettek részt.

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan! Ha magunkévá tesszük ezt a gondolatot, valószínűleg sikerül majd valódi változásokat elérni környezetünk megóvásában. Ezen eszme jegyében dolgozzák ki hazánk egyre több településén a helyi és kistérségi klímastratégiákat, melyek a helyi lehetőségekre, értékekre és korlátokra építve próbálnak fenntartható, a jövő generációk számára is élhető és szerethető környezetet kialakítani. Ezek a települések saját erőforrásaikhoz, lehetőségeikhez mérten mérsékelik az éghajlatváltozás káros hatásait és segítik a település és a lakosság klímaadaptációját. Folyamatosan a lakosok környezettudatos szemléletváltásáért munkálkodnak, ennek érdekében rendszeresen szerveznek szemléletformáló akciókat. Ezek segítségével a helybéliek is megismerkedhetnek az éghajlatváltozás érzékelhető és előrelátható hatásaival, a megváltozott éghajlati jellemzőkhöz való alkalmazkodás módjaival, valamint azzal, hogy hogyan kell környezettudatosan vezetni életüket ahhoz, hogy fenntartható környezetben, a természettel harmóniában élhessenek.

Balassagyarmat, Ipolyszög és Patvarc önkormányzatainak konzorciuma is egy ilyen helyi klímastratégia megalkotásán dolgozik szakmai közreműködés bevonásával. A készülő klímastratégia mellett szemléletformáló rendezvények és kommunikációs kampány keretében zajlik majd a térség lakosságának széles körű tájékoztatása.

A szemléletformáló sorozatban – a járványhelyzettől függően – térségi rendezvényeket, szakmai konferenciát, iskolai tanulmányi versenyt és óvodai programot rendeznek, így a kistérség minden lakójának lehetősége lesz arra, hogy megismerje a projektet.

Ezt a klímatudatosságot erősítette az ipolyszögi falunapon a klímastratégia megalkotásáért felelős munkacsoport kitelepülése. A munkacsoport vezetője, a Dipol Humánpolitikai Intézet ügyvezetője, dr. Fegyveres-Fiskál Gábor elmondta, hogy nagyon inspiráló volt a helyiek érzékenysége a klímavédelem és a térségüket érintő, éghajlatváltozással kapcsolatos problémák iránt. Sokan adtak ötleteket és javaslatokat a szakembereknek, de számos olyan látogató is volt, aki a szakemberekkel folytatott beszélgetések közben értesült azokról a beruházásokról és kezdeményezésekről, amelyeket a három település önkormányzatai az elmúlt években tettek a környezetvédelem és a klímaváltozás okozta kihívások kapcsán.

Hozzászólások

KMI 12 program
Négyestés irodalmi sorozatot indít a PIM
Űrkutatás / 10 perce
Meglepő eredményt hozott az ismert üstökös belsejének elemzése
Szokatlanul lágy a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös belseje.
tökéletes / 11 perce
Csábító hableány: csak ámulunk a gyönyörű Jakabos Zsuzsanna képein
Covid–19 / 58 perce
Brüsszel a koronavírus-járvány közepén is csak a piacot védi
szomorú vallomás / 1 órája
Pécsi Ildikó fiának fájdalmas nyilatkozata: Édesanyám jelenleg a legnagyobb meccsét vívja
Interjú / 1 órája
Erős helyi beágyazottságú jelölteket indít a Fidesz a fővárosban 2022-ben
Halottak napja / 2 órája
Elhunyt szeretteinkre emlékezünk a hétvégén
mindenszentek / 2 órája
Több nógrádi településen is korlátozzák a forgalmat a sírkerteknél
Nagy Orsolya