Fotó: H.Cs. / NMH

Háromnapos búcsút tartanak Szentkúton

Nagyboldogasszony, a Szűzanya mennybevétele a katolikus egyház legnagyobb Mária-ünnepe, amelyet augusztus 15-én tartanak. Ez egyben Magyarország védőszentjének a napja is. A dogma szerint Jézus anyja a földi létből testben és lélekben egyenesen az örök boldogságba jutott.

Nógrád megye számos településén tartanak megemlékezést erről, nemzeti kegyhelyünkön pedig ez a főbúcsú napja. Az ünnep jegyében a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra is készülnek.

Augusztus 15-én, csütörtökön 11 órakor Udvardy György, a balassagyarmati születésű pécsi püspök – augusztus 31-től veszprémi érsek – mutat be szentmisét. A körmenetet követően, 12.30 órakor Orosz Lóránt kegyhelyigazgató megnyitja a Tilma gyermekrajz kiállítást a Ferences Galériában, amely az Eucharisztikus Kongresszus témájához kapcsolódik. A főbúcsú napja 14 órakor litániával, valamint a zarándokok és a kegytárgyaik megáldásával folytatódik, majd 18 óra 30 perckor vesperással zárul.

Augusztus 17-én, a főbúcsú szombatján 11 órától Fejes Antal ferences szerzetes, 18 órakor pedig Orosz Lóránt tartja az ünnepi szertartást. 20.30 órától kezdetét veszi a szokásos virrasztás, majd ezt 23 órakor a keresztút követi, éjfélkor pedig ismét szentmisét mutatnak be a megholtakért.

Augusztus 18-án, a főbúcsú vasárnapján a 11 órakor kezdődő ünnepi szentmisét Bosák Nándor nyugalmazott debrecen–nyíregyházi püspök celebrálja. A háromnapos búcsú 18.30 órakor vesperással, esti imával zárul.

Hozzászólások

Interjú Takács Eszter
Benkő Péter egyetlen kapcsolatát sem bánta meg
megbecsülés / 20 perce
Átlagosan harminc százalékkal nő a bölcsődei szakdolgozók bére 2021-re
Az emelésnek köszönhetően a legtöbb kategóriában 2010-hez képest háromszorosára emelkednek a fizetések.
Kecskés Katalin / 27 perce
Cserkészen az életre!
Madách
veres eliána / 27 perce
Játékvezetőként is jeleskedik a gyarmati focista
Balassi
Steiner Felícia / 27 perce
A sötétség tánca
Szent-Györgyi
Áy Dávid Gábor / 27 perce
Hópelyhek az út mentén
Borbély
Doman Flóra / 27 perce
A nógrádi fiatalság megtalálta hangját Salgótarjánban
Szent Imre
Márton Marcell / 27 perce
A számítógépes játékok pozitív és negatív hatásai
Uzoni