°
°
°
Fotó: H.Cs. / NMH

Háromnapos búcsút tartanak Szentkúton

Nagyboldogasszony, a Szűzanya mennybevétele a katolikus egyház legnagyobb Mária-ünnepe, amelyet augusztus 15-én tartanak. Ez egyben Magyarország védőszentjének a napja is. A dogma szerint Jézus anyja a földi létből testben és lélekben egyenesen az örök boldogságba jutott.

Nógrád megye számos településén tartanak megemlékezést erről, nemzeti kegyhelyünkön pedig ez a főbúcsú napja. Az ünnep jegyében a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra is készülnek.

Augusztus 15-én, csütörtökön 11 órakor Udvardy György, a balassagyarmati születésű pécsi püspök – augusztus 31-től veszprémi érsek – mutat be szentmisét. A körmenetet követően, 12.30 órakor Orosz Lóránt kegyhelyigazgató megnyitja a Tilma gyermekrajz kiállítást a Ferences Galériában, amely az Eucharisztikus Kongresszus témájához kapcsolódik. A főbúcsú napja 14 órakor litániával, valamint a zarándokok és a kegytárgyaik megáldásával folytatódik, majd 18 óra 30 perckor vesperással zárul.

Augusztus 17-én, a főbúcsú szombatján 11 órától Fejes Antal ferences szerzetes, 18 órakor pedig Orosz Lóránt tartja az ünnepi szertartást. 20.30 órától kezdetét veszi a szokásos virrasztás, majd ezt 23 órakor a keresztút követi, éjfélkor pedig ismét szentmisét mutatnak be a megholtakért.

Augusztus 18-án, a főbúcsú vasárnapján a 11 órakor kezdődő ünnepi szentmisét Bosák Nándor nyugalmazott debrecen–nyíregyházi püspök celebrálja. A háromnapos búcsú 18.30 órakor vesperással, esti imával zárul.

Hozzászólások

szívszorító
Mindenhová magával viszi vak kutyáját
gyilkos roham / 15 perce
Mészárlást rendezett egy páciens egy romániai kórházban
Infúziós állvánnyal végezte ki a betegeket a 38 éves férfi. Olyan gyorsan történt minden, hogy közbelépni sem tudtak.
a nyugisabb percekért / 2 órája
Így várjuk felkészülten a kisbabát
Jegyzet / 2 órája
Baljós fellegek
Veres Edina
hagyomány / 2 órája
Salgótarjáni csoport is részt vett az óradnai magyar napokon
Csongrády Béla
nem vonzó / 2 órája
Kevés diák vállalta a nyári munkát Rétságon
Hegedűs Henrik
rendezvények / 2 órája
Javában zajlik a hasznosi művelődési ház korszerűsítése
T.-N. O.
a megye 7 csodája / 2 órája
Egy nógrádi csoda: kivételes a Kazáron található riolittufa
T.-N. O.