Gyűjtik, őrzik, ápolják a falu hagyományait

A községben a Varsányi Faluszépítő, Hagyományőrző és Kulturális Egyesületen belül működik a Muskátli Hagyományőrző Egyesület.

Mindkét közösség vezetője a helybeli Varga Zoltán. A két egyesület célja, hogy összegyűjtse a falu hagyományait, illetve ezeket a népszokásokat ápolják és megőrizzék az utókor számára is.

Fellépés Salgótarjánban. A Muskátli Hagyományőrző Egyesületet sok helyre meghívják – Fotó: B. L.

A Muskátli Hagyományőrző Egyesület feldolgozta, színpadra állította a népi múlt emlékei közül a palóc lakodalmast is. Repertoárjukon előbbi mellett szerepelnek népdalok is. Fellépői a helyi rendezvényeknek, rendszeresen részt vesznek különböző megyei programokban és számos településre kapnak meghívást. A minősítéssel is rendelkező hagyományőrzők néptánccsoportja tagja a Muharai Elemér Nép­művészeti Szövetség­nek.

A varsányiak fontosnak tartják, hogy a fiatal korosztály is megismerje az elődök életét, szokásait. Az óvodában, iskolában – életkori sajátosságokat figyelembe véve – különböző foglalkozásokon dolgozzák fel Varsány múltját. A Muskátli Hagyományőrző Egyesületnek egyre több fiatal tagja is van.

Bárány Antalné, Margit néni a népművészet mestere. Több mint száz mesét tud, amit gyakran meg is oszt a hallgatósággal. Kanyó Judit, Varsány község polgármestere a Nógrád Megyei Hírlap kérdésére mondta, hogy ezeket a meséket a jövőben kis is szeretnék adni.

A szervezetnek van egy másik gyűjteménye is, azok a népdalok, amelyeket Szita István előadásában szakemberek jegyeztek le.

Fotók: B.L.

 

Hozzászólások

Liberális képmutatás
Áthatolhatatlan kerítés veszi körül Soros György rezidenciáját
nba / 11 perce
Még soha nem szórtak ennyi pontot az első negyedben
A címvédő Golden State Warriors 142-111-re nyert a Denver Nuggets vendégeként az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) legutóbbi játéknapján úgy, hogy megdöntötte az első negyedben szerzett pontok rekordját.
Túlóratörvény / 16 perce
Kiáltványban támogatja egy üzemi tanács a törvénymódosítást
ritkaság / 1 órája
Száz évig egy magyar falon lógott egy eddig fel nem fedezett mestermű
hagyományok / 2 órája
A horvát és a magyar csipkekészítés örökségéről nyílt kiállítás
Támogatás / 2 órája
Újra várják a gyerekeket a pásztói bölcsődében
Tóth-Nagy Orsolya
Tippek-trükkök / 3 órája
Van élet a Google-n túl: íme, négy másik ajánlott kereső
Ifjúkori álom / 10 órája
Akár már holnap visszatérne a Déli-sarkra Rakonczay Gábor