13°
12°

Gyűjtik, őrzik, ápolják a falu hagyományait

A községben a Varsányi Faluszépítő, Hagyományőrző és Kulturális Egyesületen belül működik a Muskátli Hagyományőrző Egyesület.

Mindkét közösség vezetője a helybeli Varga Zoltán. A két egyesület célja, hogy összegyűjtse a falu hagyományait, illetve ezeket a népszokásokat ápolják és megőrizzék az utókor számára is.

Fellépés Salgótarjánban. A Muskátli Hagyományőrző Egyesületet sok helyre meghívják – Fotó: B. L.

A Muskátli Hagyományőrző Egyesület feldolgozta, színpadra állította a népi múlt emlékei közül a palóc lakodalmast is. Repertoárjukon előbbi mellett szerepelnek népdalok is. Fellépői a helyi rendezvényeknek, rendszeresen részt vesznek különböző megyei programokban és számos településre kapnak meghívást. A minősítéssel is rendelkező hagyományőrzők néptánccsoportja tagja a Muharai Elemér Nép­művészeti Szövetség­nek.

A varsányiak fontosnak tartják, hogy a fiatal korosztály is megismerje az elődök életét, szokásait. Az óvodában, iskolában – életkori sajátosságokat figyelembe véve – különböző foglalkozásokon dolgozzák fel Varsány múltját. A Muskátli Hagyományőrző Egyesületnek egyre több fiatal tagja is van.

Bárány Antalné, Margit néni a népművészet mestere. Több mint száz mesét tud, amit gyakran meg is oszt a hallgatósággal. Kanyó Judit, Varsány község polgármestere a Nógrád Megyei Hírlap kérdésére mondta, hogy ezeket a meséket a jövőben kis is szeretnék adni.

A szervezetnek van egy másik gyűjteménye is, azok a népdalok, amelyeket Szita István előadásában szakemberek jegyeztek le.

Fotók: B.L.

 

Hozzászólások

13°
12°
Közepesen felhős
Sz
13°
Cs
19°
P
22°
Sz
19°

Hirdetés

Csatlakozz csapatunkhoz, és találjuk ki együtt a jövőd
túl a koronaékszer lakodalmon is
Örök szerelem: több mint 80 éve él együtt a világrekorder házaspár
cselgáncs-vb / 8 perce
A magyar mérkőzésvezető szerint dicsőség itt dolgozni
Tizenhat versenyző lép tatamira Bakuban, ám a mérkőzésvezetők között egyedül Gosztonyi Balázs képviseli a magyar színeket.
supergroup / 51 perce
Nick Mason újra kiadott szólólemezekkel, turnéval tért vissza
innovatív megoldások / 1 órája
Megválasztották az intelligens turizmus európai központjait
mentesítés / 1 órája
Csatárláncban derítik fel az ürgéket a reptéren
bent és kint / 1 órája
Hunyadi István: színészként van egy kialakult világom
vándorkiállítás / 1 órája
Salgótarjánban is "szóra bírták a csontokat"
Palchuber Kinga kinga.palchuber@nool.hu
horrorshow / 2 órája
Magyar artista zuhant a mélybe egy osztrák cirkuszban