A gyász vezényelte a drégelypalánki hagyományőrzőkhöz az örökifjú János bácsit

Ha életvidám, az örök fiatalság titkát ismerő embert szeretnénk látni, akin nem fog az idő, látogassuk meg a faluban élő Gál Jánost.

A férfi most ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, de egyáltalán nem látszik rajta, hogy nyolc kemény évtized van a háta mögött. Annak ellenére, hogy életét sokszor nehezítették betegségek – megesett, hogy hónapokat töltött kórházban, sőt, egy időre meg is vakult – mégis minden mondatában tréfa van elrejtve. Pajkos versek tucatjait tudja fejből, és bármikor előkapja szájharmonikáját, hogy egy vidám dalt játsszon rajta.

Gál János a helyi népdalkórust is erősíti
Fotó: T.A. / NMH

– A viccelődésre való hajlamomat a nagyapámtól örököltem, aki Honton volt bíró. Mezőgazdasági technikumot végeztem, de sok munkahelyem volt a nyugdíjig, a legtöbb helyen kazánfűtőként dolgoztam – meséli János bácsi, aki bárhol is járt a világban, mindig a társaság mókamestere volt. Vicces verseket írt munkatársakról, falubeliekről, melyeket szívesen elő is adott. Komoly is tud lenni, ha kell. Húsvétkor a templomban ő énekli Pilátus szerepét, és a nemzeti ünnepeken is fellép versmondóként.

– Nyolc éve vagyok tagja a hagyományőrző csoportnak. Amikor meghalt az idősebbik lányom, depressziós lettem. A vejem javasolta, hogy próbáljak társaságot keresni magamnak a gyász feldolgozásához. Éppen akkor kért fel a helyi asszonyokból álló hagyományőrző csoport, hogy csatlakozzam hozzájuk. Sokat segítettek, hogy kiemelkedhessek a fájdalomból. A fellépéseinken szintetizátoron kísérem őket, énekelek, tangó- és szájharmonikázok.

János bácsi szereti a jó bort és a finom ételeket, s most üzenetet is küld az olvasóknak. Legyenek vidámak, őrizzék meg jókedvüket minden körülmények között! Mert a vidámság az élet sója, ami átsegít minden bajon.

Mindig szerepelnek a falunapokon
A Drégelypalánki Hagyományőrzők csoportja 2009-ben alakult. Céljuk a magyar paraszti kultúra egykori gazdagságának bemutatása. A településen még élő hagyományokat, helyi és palóc népdalokat összegyűjtik, és nem hagyják feledésbe merülni. Repertoárjuk folyamatosan bővül bordalokkal, tréfás népdalokkal, karácsonyi és a nemzeti ünnepekhez kapcsolódó dalcsokrokkal. A táncok betanulását vezetőjük, Tóth Zsuzsanna néptáncoktató segíti. Műsoraikkal állandó szereplői a környékbeli falunapoknak, helyi rendezvényeknek, de az Ipoly túloldalán található felvidéki településekre is gyakran hívják őket szerepelni.

 

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Díjakat alapít és adományoz a Magyar Batthyány Alapítvány
tippek
Így lesz tökéletes a zabkása
érdemes megnézni! / 16 perce
Hetven programot kínál a Zempléni Fesztivál
A komolyzenei, könnyűzenei és dzsesszkoncertek mellett operabemutató, gyerekprogramok, kirándulások és irodalmi estek is várják az érdeklődőket.
pusztító / 19 perce
Ismeretlen, agresszív algafaj fojtogatja az egyik korallzátony élővilágát
lebuktak / 22 perce
Ezzel a gyönyörű színésznővel randevúzik Amerika Kapitány (fotók)
film / 31 perce
Kaput nyitottak a nógrádi mozik, ismét pörögnek a filmkockák
Kakuk Klaudia
Napirend / 40 perce
Rendkívüli ülésen dönt a parlament a járvány miatti uniós hitelfelvételről
Az „új normális” / 1 órája
Gépi tanulással védekezhetünk az ismeretlen fenyegések ellen
védelem / 9 órája
Koronavírus: vasárnap közli a kormány a legújabb intézkedéseket