Hallgassa élőben!
2019. 01. 23. 14:40 |

Egyre gyakoribbak a kéménytüzek és a szén-monoxid-mérgezések, mert az emberek nem a megfelelő fűtőanyaggal fűtenek, vagy éppen nem engedik be a kéményseprőt a házukba.
Nálunk még a fűtési szezon előtt járt a koromlovag és eszünkbe sem jutott a kéményseprés elmulasztása. A szakember igyekezett felhívni a figyelmünket arra, hogy miért kell kitakarítani a füstelvezetőt: nemcsak azért, mert a lerakódott korom elzárhatja a kürtőt, ami adott esetben ki is gyulladhat, hanem azért is, mert fény derülhet a meglévő kisebb hibákra, s kifizetődőbb lehet ezeket még idejében kijavítani. Azt tapasztalom, hogy az embereket leginkább a szolgáltatás díja tartja vissza attól, hogy igénybe vegyék a kéményseprést. Kevesen tudják, hogy évente egyszer ingyenes a kémény takarítása azoknak, akik szilárd anyaggal vagy olajjal fűtenek – évente egyszer tehát mindenképp érdemes ellenőriztetni a kéményt! Ugyancsak számos gondot okoz a helytelen fűtés, ami nemcsak a környezetünket, hanem a saját egészségünket is károsítja. Ráadásul ennek következtében a tüzelőberendezés is tönkremehet és még pénzbüntetést is kaphatunk. Bár mindenki tisztában van mindezzel, mégis egyre többször észreveszem, hogy mindenki azzal fűt, amije van.
Sajnos, nehéz meggyőzni valakit, aki azért fűt szeméttel, hogy ne fázzon a hidegben, amikor más tüzelőanyagra nem futja.

Hozzászólások