16°
16°

Fogy a népesség, nő az összetartás

A Varsányi Faluszépítő, Hagyományőrző és Kulturális Egyesület ötven­millió forintot nyert az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programhoz benyújtott pályázatával.
Az egész térségre jellemző a népesség elöregedése. Ezt a demográfiai jellemzők mellett a hosszú évek óta tartó, jelentős mértékű elvándorlás okozza. Másrészt azért alakult ki ez a helyzet, mert a születő gyermekek száma évről évre csökken. A projekt megvalósításával ezt a kedvezőtlen folyamatot szeretnék megállítani, illetve lelassítani. A fő cél, hogy a helyi identitás megerősödjön, amelyet hagyományos foglalkozásokkal, a természeti és épített kultúrtörténeti értékek megismertetésével, helyismereti szakkörökkel, a hagyomány­őrző csoportok működési körének bővítésével, tanulmányutakkal, műhely­munkákkal, képzésekkel kívánnak meg­valósítani.
Ezen felül a célkitűzések között szerepel a határon átnyúló kapcsolatok erősítése, bővítése, a tapasztalat­szerzés, a generációk közötti kontaktus elmélyítése, a lakosság aktivitásának fokozása, valamint a helyi közösségformálás elindítása.

Kiemelt fotónkon: Varsányban a munkahelyteremtés is megkezdődött – Fotó: H. Cs.

 

Hozzászólások