Fotó: T.A. / NMH

Felvidéki és anyaországi magyarok együtt avatták fel a trianoni emlékművet Terényben

Szombaton tartották Terény­ben a II. Palóc Falunappal egybekötött szüreti mulatságot. A vírushelyzetre való tekintettel szűk keretek között tartották meg a rendezvényt. Ugyanezen a napon trianoni emlékművet is avattak a településen.

Nem kedveztek a körülmények idén a terényiek szüreti mulatságának. Az időjárás sem volt kegyes hozzájuk, és megfelelő helyet is nehezen találtak az esemény lebonyolításához. A járványügyi helyzet miatt nem mehettek sem a művelődési házba, sem az iskolába, így a tájház udvarán, szabadtéren tartották meg a rendezvényt.

Az újonnan felállított trianoni emlékmű avatása viszont meghitt, bensőséges körülmények között zajlott.

A rendezvényen a környékbeli települések és civil szervezetek vezetői mellett megjelentek Balla Mihály térségi országgyűlési képviselő, Jámbor László, Terény testvértelepülésének, Apátújfalunak egykori polgármestere és Paulisz Marián, Alsóbodok polgármestere, aki az Eszterházy János Zarándokközpont igazgatója is.

Az emlékmű a Balassagyarmati Fegyház és Börtön, az Artéka Művészet Határok Nélkül Egyesület együttműködésében készült.

Az alkotás az egykori nyitrai Vasturult idézi fel, melyet az első világháború után az Eszterházy-család állított fel jótékonysági céllal a háborúban elesettek emlékére. A Vasturul másolata 2015-ben kapott helyet Alsóbodokon az Eszterházy János Zarándokközpontban. A fészkére hazatérő turul a nemzeti összetartozásunk és a nemzetiségek békés együttélésének szimbóluma.

Egyúttal emléket állít a nemzetünk által elszenvedett sorscsapásnak. Az emlékművet ökomenikus szertartás keretében megáldotta Marti József bujáki esperes, Vagyóczky József helyi esperes-plébános és Szabó András evangélikus esperes.

Az emlékmű felavatása és megáldása után az ünneplők a katolikus templomba vonultak, ahol folytatódott az ünnepi megemlékezés.

– Rendkívüli körülmények között emlékezünk a diktátum századik évfordulójára, maszkkal a szánk előtt, védve magunkat a láthatatlan ellenségtől. Ez sem akadályozhatott meg abban, hogy összejöjjünk és emlékezzünk a múltra – kezdte beszédét Balla Mihály. – Az emlékmű a magyarság egyik legősibb jelképét, az életfát ábrázolja. A száz évvel ezelőtt lezajlott események nemzetünket, az életfánkat megtépázták. Az Ipoly két partján élő családokat szétszakították, hatalmas veszteségeket okozva ez által az itt élőknek. Az elmúlt évszázad során azonban ez a fa újabb hajtásokat hozott. A felvidékiek, az erdélyiek, a délvidékiek, kárpátaljaiak példát mutattak nekünk a magyarságunk megtartásából, az identitásunk megőrzéséből, amelyből bármikor erőt meríthetünk.

Hozzátette: nekünk, anyaországi magyaroknak pedig kötelességünk, hogy őket támogassuk, ha segítjük egymást, az életfának az ágai újra kihajtanak, virágokat és termést hoznak.

Paulisz Marián szintén megosztotta ünnepi gondolatait az egybegyűltekkel. Megemlékezett édesapjáról, Boldizsárról, aki a felvidéki politikus, Esterházy János tisztelője, és az Esterházy János Szülőföldjéért Egyesület alapító tagja volt. Önerőből kápolna építésébe kezdett Alsóbodokon.

A település Esterházy Jánosnak, Csehszlovákia legjelentősebb magyar mártír politikusának is kedvelt tartózkodási helye volt, aki 1957-ben halt meg a csehországi Mírov börtönében. Földi maradványait 2017-ben helyezték örök nyugalomra az alsóbodoki Szentkereszt Felmagasztalása-kápolnában.

A megemlékezést Szeredy Krisztina felvidéki énekművész és a helyi Kalácska Népdalkör fellépése színesítette.

Hozzászólások

Covid–19
Brüsszel a koronavírus-járvány közepén is csak a piacot védi
Becsmérlések / 7 perce
Ilyen, amikor lehull az álarc a baloldalról
A szavak szintjén mindenkit képviselni szeretne a baloldal, mégis rendre becsmérelnek egyes társadalmi csoportokat vagy az egész országot.
szomorú vallomás / 59 perce
Pécsi Ildikó fiának fájdalmas nyilatkozata: Édesanyám jelenleg a legnagyobb meccsét vívja
Interjú / 1 órája
Erős helyi beágyazottságú jelölteket indít a Fidesz a fővárosban 2022-ben
Halottak napja / 1 órája
Elhunyt szeretteinkre emlékezünk a hétvégén
mindenszentek / 1 órája
Több nógrádi városban is korlátozzák a forgalmat a sírkerteknél
Nagy Orsolya
egy húszast simán letagadhat / 2 órája
A dögös mamám! Nem csodáljuk, hogy büszke ezekre a képekre a 66 éves Kim Basinger lánya
Nehéz váltani / 2 órája
Halloweenkor takarítsuk ki a zombikat a hálózatból