Díjjal ismerik majd el a kimagasló munkát Diósjenőn

Diósjenő önkormányzata nemrégiben úgy határozott, hogy megalapítja a Végh Károly-díjat. Az egykori tanító Diósjenő kulturális, szellemi és közösségi életében, a nevelői-oktatói munkában nyújtott kimagasló teljesítményt és példamutató magatartást.

– Végh Károly 1883-ban született Párkányban. Tanítói oklevelének megszerzése után 1903-ban Leléden kántortanítóvá választották. Ezt követően 1907-ben lett a diósjenői iskola kántortanítója. A községet hamar megszerette, aktív közéleti ember volt, ezért a falu is hamar befogadta. A váci megyéspüspök 1932-ben igazgatóvá, majd 1936-ban egyházkerületi tanügyi előadóvá nevezte ki – mondta el lapunknak Glöckl Ferenc alpolgármester. Hozzátette: – Végh Károly pedagógia munkásságáért számos elismerést kapott, köztük a Magyar Tudományos Akadémia Wodianer-díját is.

Ezért tiszteletük jeléül a községben folytatott kiemelkedő nevelő-oktató tevékenységek elismerésére létrehozott díj Végh Károly nevét fogja viselni.

– A képviselő-testület a díszoklevél mellé pénzjutalmat is adományoz azon helyi lakosoknak, akik legalább ötven évvel ezelőtt szerezték meg a diplomájukat. Emellett harminc évet dolgoztak a szakterületükön, s ebből legalább tízet Diósjenőn. Ezenkívül feltétel még az eredményes munkavégzés és a közmegbecsülésre méltó magatartás. A díj posztumusz is adományozható – tájékoztatott az alpolgármester.

A kitüntetést ezentúl minden évben pedagógusnapon fogja átadni a polgármester. Az elismeréssel díjazott személyekről az önkormányzat külön program keretében emlékezik majd meg.

Hozzászólások

agresszív vírustagadók
Rájuk szólt a biztonsági őr, hogy vegyék fel a maszkot, 27 késszúrással sebesítették meg
Aktuális adatok / 11 perce
3908 új fertőzött Magyarországon, meghalt 51 beteg
Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 54 539 fő.
Október 31. / 39 perce
A reformáció emléknapját ünneplik a protestáns gyülekezetek
Labdarúgás / 1 órája
Hetekig nem számíthat Neymarra a PSG
Gondoskodás / 1 órája
Átlépte a százmilliárdot a babakötvénybe fektetett összeg (videó)
KMI 12 program / 1 órája
Négyestés irodalmi sorozatot indít a PIM
Űrkutatás / 1 órája
Meglepő eredményt hozott az ismert üstökös belsejének elemzése
tökéletes / 1 órája
Csábító hableány: csak ámulunk a gyönyörű Jakabos Zsuzsanna képein