Hallgassa élőben!
Fotó: L.B. / NMH

Díjakat is átadott a falunapot pótló rendezvényen az ipolyvecei önkormányzat

Tavaly a járványhelyzet miatt nem tarthatta meg Trianon-megemlékezéssel egybekötött falunapját a község önkormányzata.

Idén, ha némileg lecsupaszított formában, díjátadásokkal rendezték meg az eseményt. Szombat délután már a közelgő vihart előjelző erős szélben és csepergő esőben gyülekezett a falu apraja-nagyja, és a meghívott vendégek sora a település művelődési házánál, aztán a község címerének és hazánk nemzeti lobogójának felvezetésével megindult a menet a történelmi emlékpark felé.

Itt elsőként az Együtt Ipolyvecéért Mozgalom nevében Szőllősi Kornél elnökségi tag idézte fel az elmúlt évet, kiemelve, hogy egy reggeli elhatározás után döntöttek úgy, hogy a legszűkebb körben, mécsesgyújtással emlékezzenek Trianonra.

Molnár János, a falu polgármestere kifejtette, máig élénk a kapcsolat a határon túli testvérekkel, aminek ékes jele, hogy immáron egyre több akadály elhárul az Ipolyvece és Ipolybalog között átívelő gyalogos és kerékpáros híd építése elől.

Balla Mihály országgyűlési képviselő beszédében utalt arra, a rendszerváltáskor méltán hangsúlyozott, nagyvilágban élő tizenötmilliós magyarságot a keresztény hit, a nyelv és kultúra közössége köti össze, és ezt tapasztalhatjuk akkor, ha ellátogatunk az Ipoly vagy a Duna túlpartjára, a Kárpátok havasai alatt megbúvó Nagybaconba, a délvidéki síkságra, vagy a kárpátaljai miliőbe.

Ez az összetartó erő szerencsére egyre élénkebb, és soha nem fog eltompulni, bármilyen csapás is érje, mint most a járvány, amikor nem lehetett felkeresni a székelyföldi barátokat.

Balla Mihály beszéde közben
Fotó: L.B. / NMH

Díjakat adtak át
A Tormay Cecile Irodalmi és Történeti Társaság műsorával kísért megemlékezés végén Molnár János trianoni – és Szent István emléklapokat nyújtott át Balla Mihálynak, Bálint Péter ipolybalogi, Lestyánszky Viktor ipolyhídvégi és Kerata László ipolynagyfalui polgármesternek, Luteránus Péter katolikus plébánosnak, Bartha István evangélikus lelkésznek, valamint Mitasz Ferenc és Fazekas Ferenc családjának a község fejlődése érdekében kifejtett tevékenységért.

 

Hozzászólások

örökségvédelem
Konzerválják Heinrich Schliemann Trója-aktáit
Konferencia-liga / 6 órája
Kettős vereséggel esett ki a Puskás Akadémia
A végén a hazaiak a szépítésért küzdöttek, de ez sem jött össze.
üzen a múlt / 7 órája
Ókori csatornát és utat találtak Hollandiában
lélegzetelállító / 8 órája
Ennél kivágottabb fürdőruha nincs is: Palvin Barbi tökéletes testét alig takarja valami
siker / 8 órája
Remek nézettséggel tért vissza a Szerencsekerék a TV2-re
Konferencia-liga / 9 órája
Kettős győzelemmel továbbjutott az Újpest
megújul az állomány / 9 órája
Fiatalodik a járműflotta: nyolc új autóbusz áll szolgálatba megyénkben
Lászlók Judit
felderítés / 9 órája
Drón segíti felvenni a harcot a parlagfűvel Nógrád megyében
L. J.