A szécsényi kastély utolsó tulajának rokonjára emlékeztek

A szécsényi kastély utolsó tulajdonosa, báró Lipthay Béla felesége, Odescalchi Eugénia hercegnő rokonságban állt XI. Ince pápával, akinek az eredeti neve Benedetto Odescalchi volt.

XI. Ince pápa 1676-től 1689-ig volt a római katolikus egyház feje. Fő célkitűzései között szerepelt a török hódítók Európából való kiűzése. Összefogásra szólította fel a nemzeteket, nagy összeggel támogatta Habsburg Lipót császárt és Sobieski János lengyel királyt – aki 1683-ban Szécsényt is felszabadította – a török elleni hadviselésben.

Megemlékezés a XI. Boldog Ince pápa téren, jobbról a második Lipthay Béla
Fotó: Sz.F. / NMH

Szécsényben 2000-ben a múzeum előtti teret a pápa boldoggá avatásának évfordulóján átnevezték, azóta a XI. Boldog Ince pápa tér a neve. Az emlékkövön lévő márványtábla hirdeti és őrzi a névadó emlékét.

A városban minap a templomban ünnepi szentmisén, majd azt követően a téren Jób atya emlékezett meg XI. Ince pápáról. Kiemelte: ő volt az, aki képes volt Európát összefogni az iszlám hódítók ellen. Báró Lipthay Antal köszöntőjében szólt arról, hogy XI. Ince pápa életében mindvégig védelmezője volt a kereszténységnek. Az iszlám elleni harcra családja vagyonát is feláldozta. Utalt arra, hogy napjainkban is veszélyben van a kereszténység. Hozzátette: Ince pápa szerette Magyarországot, mert az itt élők hordozták és ápolták Isten üzenetét.

Ezt követően a család nevében báró Lipthay Antal, dr. Lipthay Erzsébet, majd az egyház képviselői, utánuk Stayer László, Szécsény polgármestere, végül a hívők helyezték el az emlékkőnél a virágaikat, leróva kegyeletüket XI. Boldog Ince pápa előtt.

Hozzászólások

Víz Világtalálkozó 2019
A globális vízválság megelőzéséről tanácskoznak majd Budapesten
Boldog születésnapot! / 24 perce
85 éves az olasz film nagyasszonya, Sophia Loren (videó)
Nápoly szegénynegyedében nőtt fel.
gazdaság / 48 perce
Nagyon sokat javultak megyénk jövedelmi viszonyai
Veres Edina
Roncsautóbiznisz / 57 perce
Havonta száz horrorkaravánt büntetnek meg a magyar rendőrök
Szégyentelen módszerek / 1 órája
Nem szereti a hirdetéseket? Jó, akkor meglopjuk
Európa-liga / 8 órája
Bravúros döntetlennel rajtolt a Ferencváros
Protokoll és etikett / 11 órája
Nincs náluk lazább a brit királyi családban
állomások / 11 órája
Egy újságíró a kék farkasok gyűrűjében