A szécsényi kastély utolsó tulajának rokonjára emlékeztek

A szécsényi kastély utolsó tulajdonosa, báró Lipthay Béla felesége, Odescalchi Eugénia hercegnő rokonságban állt XI. Ince pápával, akinek az eredeti neve Benedetto Odescalchi volt.

XI. Ince pápa 1676-től 1689-ig volt a római katolikus egyház feje. Fő célkitűzései között szerepelt a török hódítók Európából való kiűzése. Összefogásra szólította fel a nemzeteket, nagy összeggel támogatta Habsburg Lipót császárt és Sobieski János lengyel királyt – aki 1683-ban Szécsényt is felszabadította – a török elleni hadviselésben.

A szécsényi kastély utolsó tulajának rokonjára emlékeztek

Megemlékezés a XI. Boldog Ince pápa téren, jobbról a második Lipthay Béla
Fotó: Sz.F. / NMH

Szécsényben 2000-ben a múzeum előtti teret a pápa boldoggá avatásának évfordulóján átnevezték, azóta a XI. Boldog Ince pápa tér a neve. Az emlékkövön lévő márványtábla hirdeti és őrzi a névadó emlékét.

A városban minap a templomban ünnepi szentmisén, majd azt követően a téren Jób atya emlékezett meg XI. Ince pápáról. Kiemelte: ő volt az, aki képes volt Európát összefogni az iszlám hódítók ellen. Báró Lipthay Antal köszöntőjében szólt arról, hogy XI. Ince pápa életében mindvégig védelmezője volt a kereszténységnek. Az iszlám elleni harcra családja vagyonát is feláldozta. Utalt arra, hogy napjainkban is veszélyben van a kereszténység. Hozzátette: Ince pápa szerette Magyarországot, mert az itt élők hordozták és ápolták Isten üzenetét.

Ezt követően a család nevében báró Lipthay Antal, dr. Lipthay Erzsébet, majd az egyház képviselői, utánuk Stayer László, Szécsény polgármestere, végül a hívők helyezték el az emlékkőnél a virágaikat, leróva kegyeletüket XI. Boldog Ince pápa előtt.

Hozzászólások

Aggasztó jelenség
Újabb korallfehéredés jeleit mutatja az ausztrál Nagy-korallzátony
A Dal 2020 / 6 órája
Négy produkció jutott a fináléba az első elődöntőből
A másodikat február 29-én szombaton rendezik.
Labdarúgó NB I eredmények / 7 órája
Kikapott a címvédő és éllovas Ferencváros Mezőkövesden
egészség / 7 órája
Ettől az öt zöldségtől lesz igazán tápláló a turmix
Összetartozás / 7 órája
A csángók küzdelmeire és élő hagyományaira hívták fel a figyelmet a Csángó Bálon
könnyűzenei turné / 9 órája
Házhoz megy a Zenede Erdélyben is
Magyar Parasport Napja / 9 órája
Az elszántságot és a kitartást ünnepelték az Olimpiai Parkban
sportfotós / 9 órája
Képein kelti életre a ralisok gyors manővereit a mátraterenyei fotós (fotók)
Palchuber Kinga