Bölcsőt ácsolt az angol trónörökösnek, most rimóci fiatalokkal bokszolt

Rostás Árpád, a marcali asztalos művészeti fokra fejlesztette mesterségét, a Magyar Örökség Pro Architectura díját is megkapta. Nemrég nógrádi fiataloknak tartott előadást.

Keze alól olyan alkotások kerültek ki, mint a Miniszterelnökségnek helyet adó kar­melita Kolostor bejáratánál lévő címer, a versailles-i kastély parkettája, a Louvre ablaka vagy az angol trónörökös házaspárnak készített bölcső. Az egykori magyar bokszbajnok vándor asztalosnak nevezi magát. Az országot járva hívja fel a roma gyerekek figyelmét a tanulás fontosságára, és mesterségét népszerűsíti. Miért teszi mindezt? Elmondta, mikor megszületett, az anyja a kórházban hagyta őt, intézetben nőtt fel. Nem titkolja származását, büszke rá, hogy akaraterejének köszönhetően romaként eddig jutott. Küldetésének tekinti, hogy felhívja a hozzá hasonló gyermekek figyelmét a tanulás fontosságára, arra, hogy fedezzék fel önmagukban a tehetséget, legyen akaraterejük, ne adják fel céljaikat.

Az előadás második felében előkerült a bokszkesztyű is
Fotó: Sz.F. / NMH

A Nógrád megyei Lovas Ilona tagja az Értékteremtők Magyarországért Szövetségnek. Ott ismerkedett meg Rostás Árpáddal, aki beszélt neki életküldetéséről. Ilona felkérte őt, hogy látogasson el megyénkbe, olyan iskolába, ahol sok roma gyermek tanul. Így került sor a rimóci gyermekekkel való találkozásra, amelyben partner volt Varga Bálint, az iskola igazgatója is. Az iskolában Rostás Árpád elmondta a gyermekeknek, hogy ők is fontos tagjai a társadalomnak. Saját példáját hozta fel, hogy akarással, kitartással mindenki elérheti a célját. Ő sohasem tagadta meg származását, büszke arra, hogy roma, és, hogy saját erejéből jutott el idáig. Arra kérte a fiatalokat, hogy tűzzenek ki célt maguk elé, legyen bennük akarat annak megvalósítására. Felvázolta az asztalosmesterség szépségét, bemutatta az általa készített különböző tárgyakat.

A találkozás második felében előkerült a bokszkesztyű is, pár diák leállt vele bokszolni. Rostás Árpád bejelentette, hogy a községben az iskola igazgatójának az egyetértésével a nyáron asztalos- és sporttábort szervez. A találkozó végén a jó hangú Bada Melissa dallal köszönte meg a látogatást.

Hozzászólások