Hallgassa élőben!

Bármikor kialakulhat ételallergia

A táplálékintolerancia tünetei sokfélék lehetnek, de leggyakrabban emésztő­rendszeri gondok és bőrproblémák jelentkeznek. Fontos idejében felismerni ezeket, hiszen hosszú távon komoly egészségügyi kockázatokat rejthetnek magukban.

Egyre több ember szenved ételérzékenységben, amelynek akár veszélyes következményei is lehetnek, ha nem diagnosztizálják időben. Sokan összekeverik az allergiát és az intoleranciát, melyek kísértetiesen hasonló tünetegyütteseket produkálnak.

– Allergia akkor alakul ki, ha az immunrendszer téves módon veszélyesnek ismer fel valamilyen ételösszetevőt. Ez leggyakrabban fehérje, amelynek következtében beindul a szervezet védekezési reakciója – mondta Ildzsáné Ipacs Ildikó salgótarjáni dietetikus.

Sok étel okozhat érzékenységet

Számos élelmiszer lehet, amely kiváltja a betegséget. A dietetikus arról számolt be, hogy az ételek közül a leginkább a glutén (búza, árpa, rozs, zab, tönköly), a tejfehérje, a tejcukor, a szója, a földi­mogyoró, a diófélék, a rák, a hal, a mustár, a zeller, a szezámmag, a csillagfürt, a puhatestűek, a kén-dioxid, a benzoésav, valamint az azoszínezékek, azaz egyes E betűs adalékanyagok okoznak érzékenységet. Érdemes tehát mielőbb felkeresni egy szakembert, aki teszt és vizsgálatok által segíthet a diagnosztizálásban.

Hozzátette: a táplálékintolerancia esetében nem alakul ki az immunrendszer válasza az élelmiszerre, hanem a háttérben egyéb mechanizmus áll. A tünetek viszont hasonlóak, ezért nehéz megkülönböztetni az allergiától. A kialakulása pedig nem korhoz kötött.

– A táplálékallergia és -intolerancia bármely életkorban kialakulhat, a felnőtt lakosság csaknem öt százalékát, a gyermekek tíz százalékát érinti. Az elmúlt évtizedekben emelkedő tendenciát mutat az ételérzékenység előfordulása a lakosság körében, amely alól Nógrád megye lakosai sem képeznek kivételt – közölte Ildzsá­né Ipacs Ildikó. Napjaink­ban már többféle teszt létezik, mely által kimutatható az érzékenység.

– Nagyon fontos az allergén felismerésében a táplálkozási kórtörténet és a tápláléktüneti napló, amelyben pontosan vezetni kell az elfogyasztott étel összetevőit, a táplálkozás idejét, a megjelenő tüneteket és felbukkanásuk idejét – árulta el a dietetikus.

Fotónk illusztráció

Milyen módszerek segítenek a betegség felismerésében?

– Többek között a problémafeltárást szolgáló étrend. Ide tartoznak továbbá a különféle bőrtesztek, amelyek során az ellenanyagot a bőrbe karcolják, fecskendezik vagy tapasz formájában helyezik rá. Kimutatható az allergia továbbá a vérből, de van olyan eset is, amikor vastagbéltükrözéskor szövettani vizsgálatot végeznek. Ez utóbbi a gluténérzékenységet jelezheti, ami nem minden esetben mutatható ki. A tejcukor-érzékenységet úgynevezett H2 kilégzési teszttel lehet megvizsgálni – tájékoztatta portálunkat a szakember.


Megfelelő étkezéssel megelőzhető a probléma

Az ételallergia esetében lényeges a megelőzés. Ennek kapcsán Ildzsáné Ipocs Ildikó salgótarjáni dietetikus elmondta, hogy az újszülötteknél a kizárólagos anyatejes táplálásnak nagyon fontos szerepe van, viszont ennek hiányában hidrolizált tápszerek adása ajánlatos, amelyek könnyen emészthetők.

– Az elválasztásra vonatkozó irányelvek betartása, a táplálékok megfelelő időpontban való bevezetése is elősegítheti az elsődleges allergia kialakulásának megelőzését – mondta Ildzsáné Ipocs Ildikó. A szakember felhívta a figyelmet, hogy kifejezetten fontos a D-vitamin hiányának pótlása a csecsemőknél.

Felnőttek és nagyobb gyermekek esetében egyaránt érdemes a lehetséges kiváltó okokat kerülni. Ilyen a helytelen táplálkozás, a levegő­szennyezettség, az UV-sugárzás, a civilizációs hatások, a dohányzás, a gyógyszerfogyasztás, valamint a pszichés-szociális helyzet okozta feszültség.

Illusztráció


Sokan nem is tudnak róla, hogy betegek

Napjainkban egyre többen szenvednek valamilyen allergiától vagy érzékenységtől. Ezeket jelentős részben valamilyen étel elfogyasztása okozza. Sokan azonban nem törődnek a tünetekkel, sőt még tudomást sem vesznek róluk, így nem is vizsgáltatják meg magukat.

Ez igen kockázatos, hiszen, ha már felmerült az érzékenység gyanúja, akkor fontos lenne orvoshoz fordulni és tesztet végezni, amely biztos diagnózist eredményez. Ezen felül megelőzésként érdemes elgondolkodni az életmódon és esetleg változtatni azon: rendszeresen sportolni, egészségesen táplálkozni, és el­kerülni azokat az ételeket, amelyek különböző panaszokat váltanak ki.

Hozzászólások

Magyar kutatás
Milyen hatása van a hosszú távú űrutazásnak az emberi agyra?
robotizáció / 19 perce
800 munkahelyet védenek meg állami támogatással Baján (videó)
Az Axiál Kft. 2 milliárd forintos raktárberuházása, amelyhez 1 milliárd forintos állami támogatást kapott, 800 munkahelyet véd meg.
diákversenyek / 24 perce
Egy zenefanatikus lány, egy biztonsági őr és egy Dr. Csont-rajongó nyerte az országos kvízversenyeket
vonatbaleset / 26 perce
Kisiklott és kigyulladt egy tehervonat Iowában (videó)
szavazás értékelés / 28 perce
Olvasóink már nagyon várják, hogy strandolhassanak
baleset / 43 perce
Áttért a szemközti sávba, majd busznak ütközött egy sofőr Szügy közelében
birkózás / 56 perce
Németh Szilárd köszöntötte az olimpikon birkózókat
gondok / 57 perce
Zalatnay Saroltát már a lánya tartja el