Fotó: Torjay Attila / NMH

Anyagilag is támogatják azokat, akik megszépítik Balassagyarmatot

Az épített környezet fejlesztése, az út- és járdaépítések, a felújítások kiemelt fontosságúak a város, a vállalkozások és a lakóközösségek szempontjából.

Ennek elősegítésére az önerős járdaépítésekhez és homlokzatfelújításokhoz önkormányzati forrás igényelhető. Az erre igénybe vehető támogatások összegét augusztus 1-től megduplázta a helyi önkormányzat.

Az önkormányzat öt éve működtet a város polgárai számára olyan pályázati kereteket, amivel azok a környezetüket, a lakóépületeiket szebbé tehetik. Így például az 1975 után épült panel társasházak, vagy bizonyos utcákban az utak felújítására támogatást vehetnek igénybe azok a lakók, lakóközösségek, amelyek hajlandóak közös összefogással tenni lakhelyük megszépítéséért. Ezen túl a járdaépítéshez, illetve a történelmi belvárosban az 1950 előtt épült házak homlokzatának felújításához is nyújt támogatást az önkormányzat.

– Idén a városvezetés felülvizsgálta a járda- és homlokzatfelújítási támogatások rendszerét, és úgy döntöttünk, hogy megduplázzuk az így adható támogatások összegét – mondta el a múlt hónapban meghozott rendelet kapcsán Huszár Péter alpolgármester. Ez azt jelenti, hogy négyzetméterenként akár négyezer forintos támogatásra is pályázhatnak a tulajdonosok.

A járdák esetében ez nagyjából egy aszfaltréteg anyagköltségeit fedezi, illetve az utcai homlokzatok esetében például a festék árát. A homlokzatfelújítás esetében két kategória van, mivel a történelmi belvároson belül a frekventáltabb utcákban, mint például a Kossuth, a Rákóczi vagy a Bajcsy utca, magasabb összegű támogatást nyújtunk, mint a többi utcában. Az 1950 után épült lakóházakra nem igényelhető a támogatás.

Az igényelhető támogatások kapcsán az alpolgármester azt is elmondta, a város vezetése úgy gondolja, ha a polgárok saját anyagi forrásaikkal is hozzájárulnak a közösségi terek állapotának megóvásához, megújításához, a kötődésük is sokkal erősebb lesz az adott településen. Azon túl, hogy szebb és élhetőbb városkép kialakításában vesznek részt, az identitástudatuk is fejlődik egy ilyen megmozdulás során.

Az említett felújításokra kérelmet nyújthat be minden érintett balassagyarmati ingatlantulajdonos. Minden évben a költségvetésben meghatározott keretösszeg erejéig pályázhatnak a városlakók, de az elvégzett beruházásokkal novemberig el kell számolniuk. A már megkezdett beruházások nem támogathatóak.

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Több mint kétezer diák vett részt az MVM Okosbútor versenyén
költözőmadarak Veres Edina
Melegebb éghajlat felé vették az irányt a nógrádi gólyák
sikeres védekezés / 1 órája
Bevált megoldás: inkább délelőttönként vásárolnak az idősek
Az első körben sokak komfortzónáját sértette az idősáv, ma már magától működik a bolti elkülönülés.
zöld sasok / 2 órája
Rebrov szerint óriási tett a csoportkörbe jutás
Remény után Rásid / 2 órája
Űrszondát küld a Holdra az Egyesült Arab Emírségek
BL-selejtező / 9 órája
Huszonöt év után csoportkörben a Ferencváros
retro szingli / 11 órája
Fodor Zsóka: lefekvés után eltölt a magány
vajon ki ő? / 11 órája
Keressük meg együtt a 75 éves Harisnyás Pippit!
természetvédelem / 12 órája
A föld alá viszi a villanyvezetékeket az E.ON a túzokok védelmében