Hallgassa élőben!

A vidék felemelkedése érdekében egyeztettek Terényben

Terényben a Johannita Konferencia teremben tartotta a Falufejlesztő Akadémia 2020. évi programsorozatának harmadik állomását. A negyedévente megrendezésre kerülő rendezvény célja a hazai és nemzetközi kiemelkedően jó vidékfejlesztési példák és tapasztalatok bemutatása, átadása.

Az akadémia fő témái között szerepelt a turizmus-, a terület- és a helyi termékfejlesztés, valamint a különböző innovációk. Az előadók között a témában érintett prominens személyiségek, országos és megyei szervezetek vezetői is felszólaltak. A rendezvényen megjelent számos megyei település polgármestere, falufejlesztésben, turizmusban érdekelt cégek, illetve civil szervezetek képviselői.

A rendezvényt Fáy Dániel, a Falufejlesztési Társaság elnöke, Terény korábbi polgármestere nyitotta meg. Köszöntőjében felhívta a figyelmet a térségi összefogás és a települések közötti együttműködés fontosságára.

A kreatív ipar és a régiófejlesztés összefüggéseiről szóló gondolatait tárta az összegyűltek elé Dr. Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, kreatív iparért felelős miniszteri biztos. Rávilágított arra, hogy a kreatív iparnak milyen hatása van a hagyományos kultúra, és az identitás megtartására, valamint az emberi találékonyság hogyan képes egy adott település fejlődési dinamikáját megváltoztatni.

Dr. Birinyi József a Magyar Hungraikum szövetség elnöke
Fotó: T.A. / NMH

Dr. Birinyi József, a Magyar Hungarikum Szövetség elnöke a 2021-ben esedékes pályázati lehetőségeket mutatta be, valamint a hungarikumok és a térségek vonzerejének növelését taglaló összefüggéseket boncolgatta. Hangsúlyozta, egy-egy hungarikum vagy egy térségre jellemző termék értéke leginkább attól a tudattól függ, ami hozzá kötődik.

  • Legyünk jó gazdák, használjuk tudatosan és fejlesszük értéklehetőségeinket, hogy a legtöbbet hozhassuk ki helyi adottságainkból – hangsúlyozta dr. Birinyi József.

Bíró Anna, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Nógrád megyei területi felelőse a megyei turizmus jövőjéről, az előttünk álló években esedékes turisztikai fejlesztések lehetőségeit mutatta be előadásában.

Az észak-magyarországi régióból érkezett Kiss János, a Palóc Út egyik alapító tagja, a Tisza-tavi Ökocentrum igazgatója saját tapasztalatait osztotta meg az egybegyűltekkel az összefogáson alapuló, többszereplős turisztikai kezdeményezéseket illetően.

A határon átnyúló együttműködések fontos részét képezik a megyei szervezetek munkájának. Ezekről beszélt előadásában Tornóczky Judit, aki szintén a Palóc Út tagja, illetve a Terényben működő csipke-suli vezetője.

Szirbik István, a Falufejlesztő Akadémia ötletgazdája egy Kreatív Ipari Park hálózatot, és egy kézműves falu projekt terveit tárta a résztvevők elé.

A rendezvényen felszólalt Ispánné Péter Éva, a Cserhát Natúrpark munkaszervezet vezetője, aki arról beszélt, a Cserhát Natúrpark a térségi együttműködések alakításában milyen szerepet tölt be.

Neszmély Község polgármestere, Janovics István, arról számolt be, miként látják Nógrád megye turizmusát a Duna és a Gerecse térségéből szemlélve.

Délután Faluakadémia kerekasztal beszélgetés zajlott az előadókkal a térségi gondolkozás szereplőiről. A rendezvényt a Palóc Út Klaszter Egyesület tagjainak a kiállítása színesítette.

A falusi turizmus jó megoldást kínál

A hagyományos mezőgazdasági tevékenységek visszaszorulása miatt, a vidéki régióknak gyakran a fiatalok nagyvárosokba vándorlásával és a falvak elnéptelenedésével kell szembenézniük. A konferencián több előadó rávilágított, hogy a falusi turizmus lehetséges megoldást kínálhat az elveszett gazdasági lehetőségekre és a mezőgazdaság csökkenésével járó népességcsökkenéssel kapcsolatos problémák megoldására is. Ennek kiaknázásához elengedhetetlen a partnerek közötti együttműködés, melynek alapja a kölcsönös tiszteletadás. A turizmusban tevékenykedők folyamatosan versenyre kényszerülnek, s gyakran megesik, hogy leginkább önmagukkal kell versenyezniük. Fontos, hogy a résztvevők megmérettessék saját magukat, vajon tudják-e a kívánt szintet hozni a szolgáltatásban. Tudni kell a lehetőségeket észrevenni, s ha van benne fantázia, befogadni és megvalósítani azt.

 

Hozzászólások

Szinkronúszás
Highlight kűrben bronzérmes a magyar válogatott
bizonyítania kell / 24 perce
Milliókat bukhat az a nő, aki kimosta győztes lottószelvényét
Amennyiben a peches játékost nem ismerik el nyertesként, a pénzt a kaliforniai állami iskolák között osztják szét.
klinikai vizsgálatok / 40 perce
EMMI: a kormány jó döntést hozott a Sinopharm-vakcina alkalmazásával
életmentés / 48 perce
Félrenyelt, fuldoklott, elájult: így hozták vissza a halál torkából a magyar nőt
kezdeményezés / 1 órája
Két nógrádi iskolában is mobilokkal mentik a főemlősöket
Lászlók Judit
Hamarosan / 2 órája
Új terápiával bővülhet a vérképzőszervi daganatos betegségek kezelése
Tragédia / 2 órája
Iskolatársai verték, meghalt a 12 éves fiú
távoktatás / 2 órája
Virtuálisan látogattak meg egy olasz gyárat a gyarmati tanulók
L. J.