A Váci egyházmegyében is kiemelkedő a karancssági közfoglalkoztatás

Dr. Beer Miklós, a Váci egyházmegye nyugalmazott püspöke mindig is fontosnak tartotta, hogy a vidék is élhető hely legyen. Ezért is hozta létre a Váci Egyházmegyei Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.-t, amely később a karitászhoz került. Így ma már e szervezeten belül működik a 2015-ben indult közfoglalkoztatási program is. Ennek egyik kiemelkedő tevékenységet végző községe Karancsság.

Összesen 41 településen 101 embert foglalkoztatnak jelenleg a Váci egyházmegye ezen programjában.
– Az első évben, amikor elkezdtük ezt a tevékenységet, valamivel több mint húsz fővel indultunk. A második esztendőre ez a létszám már hatvan fölé emelkedett, de volt, amikor több mint 160 ember is dolgozott a programban – mondta el portálunknak Fieszl Csaba.

A Váci Egyházmegyei Karitász igazgatója hozzátette: az ebben részt vevők a plébánosok, illetve az egyházközségek mindennapi életéhez járulnak hozzá, legyen az egy karitatív tevékenység, vagy csak a plébániák fenntartása. Emellett természetesen akadnak olyan egyedi mintaprogramok is, amik a mezőgazdasági munkához vezetik vissza ezeket az embereket.

– A Váci egyházmegyén belül azért jött létre a közfoglalkoztatás, hogy ezzel is segítsük a rászoruló embertársainkat, valamint az egyház is szerepet tudjon vállalni a munkaadásban – emelte ki Fieszl Csaba.

Azért jött létre a közfoglalkoztatás, hogy ezzel is segítsenek rászoruló embertársainkon
Fotó: L.B. / NMH

Karancsságon öt esztendővel ezelőtt egy, az egyház tulajdonában lévő, sokáig elhanyagolt területet kezdtek el rendbe tenni, hogy ott mezőgazdasági munkákat folytathassanak. Akkor tíz embert foglalkoztattak.
– Idén novemberben leszünk ötévesek, azóta öngazdálkodást folytatunk. Településünkön jelenleg 21 embernek biztosít munkát a Váci egyházmegye – mondta el portálunknak Oláh Borbála.

A karancssági fióktelephely vezetője hozzátette: 2016-ban már a szomszédos telket is megvette az egyházmegye, amit azóta is művelnek. A paradicsom és a paprika mellett káposztát és uborkát is elkezdtek termeszteni. Jelenleg egy gombakonténerrel is rendelkeznek, ahol laskagomba-termesztés folyik.

Ezenkívül három évvel ezelőtt kosárfonó-tanfolyam indult, amelyet tíz dolgozó végzett el. Közülük az öt legjobb azonnal elkezdte ezt a munkát, ami azóta is folyamatosan zajlik. Idén ősszel egy új programnak köszönhetően nekiláttak bélést is varrni a kosarakba. Ez újabb előrelépést jelent a helyiek számára.

Emellett tavasz óta szájmaszkokat is gyártanak az asszonyok, amiket a rászorulóknak adnak. Szeptember óta már papírbriketteket is készítenek, amit szintén az arra igényt tartóknak ajánlanak fel fűtés céljából.

– Az öngazdálkodásból adódó termékeket, amelyek többnyire savanyúságok, a Kapás Attila plébános hat egyházközségéhez tartozó rendezvényeken szoktuk felhasználni – ilyenek a búcsúk, a gyermeknapok és a táborok. Ezenkívül immár két éve krizantémmal is foglalkozunk, jelenleg három nagy sátorban, több mint kétezer tövet gondozunk hónapok óta – emelte ki Oláh Borbála.

Kifejtette továbbá: a már közel egy hektárnyi területen kívül a helyi parókia kertjében krumplit, hagymát és háromféle gyógynövényt is termesztenek, mindemellett a keresztút és a templom környékének növényeit is gondozzák.

Pluszmunkát is vállalnak a programban részt vevők
Fotó: L.B. / NMH

Rendkívül ügyes és bensőséges közösség jött létre a településen
A Váci egyházmegyéhez tartozó 41 olyan település közül, ahol közfoglalkoztatás zajlik, Fieszl Csaba Karancsságot tartja az egyik legkiemelkedőbb tevékenységet végző falunak. Lapunk kérdésére azt is elmondta, miért.
– A helyiek Kapás Attila plébános szolgálatának, illetve a körülötte lévő segítőknek is köszönhetően rendkívül ügyes, emellett bensőséges közösséget alakítottak ki. Hosszú távon is együtt tudunk velük dolgozni, továbbá stabilan és kitartóan vállalnak plusz szolgálatokat is. Nemcsak az úgymond kötelező feladatokat végzik el, hanem egyéb tevékenységekből is bőven kiveszik a részüket – emelte ki Fieszl Csaba. A Váci Egyházmegyei Karitász igazgatója kifejtette továbbá: nagy öröm számukra, hogy a katolikus egyházon belül a Váci egyházmegyéből indult útjára a közfoglalkoztatás, és náluk valósult meg először a közmunkaprogram. Ez a Váci egyházmegye több mint negyven településén működik sikeresen, azonban a Pécsi-, illetve a Kaposvári egyházmegyében is van foglalkoztatási helyük.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A tökéletes habcsókot keresed? Íme a legjobb recept!

Hozzászólások

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
9 mennyei zserbó karácsonyra – a klasszikustól a pohárkrémig
szponzorált tartalom
Vásárolj Kiváló Minőségű Élelmiszert!
egész nap alszik
„Olyanokkal kommunikál, akik már nincsenek az élők világában”- aggasztó hírek Pécsi Ildikóról
Szentgotthárd / 16 perce
A koreai Kiswire cég beruházása a legmagasabb technológiai színvonalat hozza Magyarországra (videó)
Komoly kutatás-fejlesztési eredményekre épül, és hozzájárul ahhoz, hogy a magyar gazdasági dimenzióváltás gyorsabban megtörténjen.
gyerekek és komolyzene / 32 perce
Kis angyalok muzsikálnak a Virtuózok V4+ versenyében
Globális kibertámadás / 35 perce
Megtámadták a koronavírus oltás gyártóinak ellátási láncát
kiállítás / 1 órája
Online tárlaton mutatkozik be a fiatal pásztói művész
N. O.
Összefoglaló munka / 1 órája
Különleges atlasz jelenik meg az Európában fészkelő madarakról
szamizdat / 2 órája
Orbán Viktor válasza Webernek: nem vagyunk balfácánok
baleset / 2 órája
Egy embert sodort el a vonat Kisterenye és Nagybátony között