Hallgassa élőben!

A tudománynak Nógrád megyében is vannak bázisai

Az MTA regionális Miskolci Akadémiai Bizottsága Borsod-Abaúj-Zemplén megyei székhellyel működik, de alkalmanként máshol is tart kihelyezett üléseket a MAB-hoz tartozó hevesi és nógrádi városokban.

A tudományos akadémia észak-magyarországi területi bizottsága – Szegedet, Pécset, Veszprémet és Debrecent követően – 1979-ben jött létre azzal a közös céllal, hogy decentralizálja a tudományos életet és szervezeti keretet nyújtson a vidéken élő szakemberek kutatómunkájához. A MAB június első munkanapján tartott aktuális ülésének a Nógrád Megyei Önkormányzat székházának Hadady-Hargitay terme adott otthont.

Gréczi-Zsoldos Enikő, a MAB alelnöke tartott tájékoztatót. Balra Roósz András elnök
Fotó: Hűvösi Csaba / NMH

A megjelenteket Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte. Kifejtette, hogy az adottságokat figyelembe véve Nógrádban is törekedni kell a tudományos élet intézményi és személyi feltéte­leinek megteremtésére, illetve fejlesztésére. Reményét fejezte ki, hogy az Óbudai Egyetemmel kibontakozott együttműködés, illetve a Testnevelési Egyetemmel folytatott, a sport és az egészségturizmus területével kapcsolatos tárgyalássorozat áttételes módon a tudományosságra is jótékony hatást gyakorol majd.

A MAB által végzett munkáról, a régió tudományos potenciálját integráló tevékenységről prof. dr. Roósz András elnök adott tájékoztatást. Vetített képes előadás formájában mutatta be 1984 óta funkcionáló székházukat, a megújult, 2015 óta érvényben lévő szervezetüket, amely igyekszik beágyazódni a térség társadalmi, gazdasági, oktatási, innovációs rendszerébe. Ennek érdekében sokrétű eszközrendszert – ülések, szervezett programok, székfoglalók, doktori védések, televíziós műsorok, kiadványok, klubok – működtetnek és fejtik ki az ismeretterjesztést, lépnek fel az áltudományos, ezoterikus tanokkal szemben, s vonják be az ifjú nemzedék különböző rétegeit is. A működés centrumában az elnökség által irányított MTA-MAB Köztestület áll. A három megyében ezernyolcszázan tevékenykednek a tudományterületenként megoszló tizenhat szakbizottságban, illetve a munkabizottságokban. Az elnök utalt a MAB által adományozott kitüntetésekre is. Örömmel jelentette be, hogy az idei tudomány napi megemlékezésüket – az Értékteremtő tudomány mottó jegyében – Nógrád megyében tartják.

Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő, a MAB nógrádi alelnöke a régió e térségében folyó munkáról számolt be. Kiemelte, hogy Nógrádban nem felsőfokú intézmény jelenti a tudományosság bázisát, de más kulturális, egészségügyi intézményekhez (levéltárak, múzeumok, könyvtárak, kórházak), szellemi műhelyekhez, szervezetekhez (TIT) kapcsolódóan itt is végeznek figyelemre érdemes kutatómunkát a különböző szakterületekhez tartozó minősített szakemberek, értelmiségiek. A megyét képviselő alelnök szólt a 2018-ban elért főbb eredményeikről és megköszönte mindazon intézményeknek, szervezeteknek, akik támogatták munkájukat.

Dr. Gréczi Zsoldos Enikő megkülönböztetett hangsúlyt helyezett a 2019-ben várható rendezvényeikre. Megtisztelőnek nevezte, hogy novemberben házigazdái lehetnek a MAB tudománynapi ünnepségének, amelyet a MNL Nógrád Megyei Levéltárával együttműködve terveznek megszervezni. Az alelnök kitért a szeptemberi Kutatók Éjszakáján más intézményekkel, szervezetekkel megvalósítandó programokra és megemlítette egy, az 2017/18-as konferenciák előadásanyagait tartalmazó kiadvány megjelentetését is.

Hozzászólások

megrázó
Brutális gyilkosság történt: megöltek egy idős nőt, az árokban találtak rá
együttműködésben gondolkodnak / 13 perce
Emmi: semmilyen kórházat nem akarunk bezárni!
Szándékos rágalmazásnak és félremagyarázásnak tartja a baloldal részéről a minisztérium azt az információt, amely szerint kórházbezárásokra készülnének.
Guineában / 43 perce
Megmentenék a súlyosan veszélyeztetett csimpánzokat
Olasz tanulmány / 45 perce
Legalább nyolc hónapig maradnak meg az antitestek az emberi szervezetben
Szinkronúszás / 1 órája
Highlight kűrben bronzérmes a magyar válogatott
bizonyítania kell / 1 órája
Milliókat bukhat az a nő, aki kimosta győztes lottószelvényét
klinikai vizsgálatok / 1 órája
EMMI: a kormány jó döntést hozott a Sinopharm-vakcina alkalmazásával
életmentés / 1 órája
Félrenyelt, fuldoklott, elájult: így hozták vissza a halál torkából a magyar nőt