10°
14°

A tarjáni cukrász is azt vallja, hogy kapós lehet a Komáromi kisleány

Szó Gellért salgótarjáni cukrász kétszer is megalkotta Magyarország tortáját – és elnyerte az ezzel járó díjat – az elmúlt években. Idén a szakmai zsűri tagjaként véleményezte a felhívásra beérkezett finomságokat. Ő értékelte a 2018-as győztest, a Komáromi kisleányt.

A Komáromi kisleány elnevezésű alkotás nyerte el idén az ország tortája címet, de megválasztották az ország cukormentes finomságát is, amely ezúttal a Három kívánság lett. Hazánk születésnapi desszertjét minden évben a magyar államiság megszületésének az ünnepén, augusztus 20-án mutatják be a fővárosban, a Magyar Ízek Utcája című rendezvényen. Később országszerte megvásárolható lesz az édesség.

Az ország tortáját az első alkalommal még a 2007. augusztus 20-i rendezvényre alkotta meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, a kormány felkérésére. A végső győztes kilétének megállapítását azóta minden egyes alkalommal neves szakmai zsűri végzi.

Szó Gellért, az elismert salgótarjáni cukrász családjával hosszú évek óta azon fáradozik, hogy finomságaikkal kedveskedjen az embereknek. Az elmúlt évek során kétszer is elnyerte már az ország tortája díjat: 2015-ben a Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltortával, 2016-ban pedig az Őrség zöld aranya elnevezésű édességgel.

Szó Gellért cukrászmester mutatja alkotását, a 2016-os Magyarország tortáját, az Õrség Zöld Aranyát – MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Cukorbetegeknek is készül díjnyertes finomság

2007 óta a Miniszterelnöki Hivatal, valamint a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete minden évben közösen írja ki a Magyarország tortája pályázatot, amelyre az ország cukrászatai saját alkotásaikkal nevezhetnek. Hat évvel ezelőtt azonban a cukorbetegség terjedése ellen küzdő Egy Csepp Figyelem Alapítvány és az ipartestület a Magyarország cukormentes tortája cím elnyeréséért is pályázatot hirdetett. A versenyzőknek fehér liszt, hozzáadott cukor, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül kell elkészíteniük a tortájukat. A céljuk, hogy a cukorbetegség mellett az emberek figyelmét felhívják az egészséges táplálkozásra is. Szintén 2012 óta a cukormentes változatra már háziversenyt is kiírnak az otthon sütőknek, a hobbicukrászoknak. Ezen túl a legötletesebb készítményeknek járó díjat is kiosztják.

A fiatal cukrász idén nem mérettette meg magát, ugyanis ezúttal a zsűri tagjaként ténykedett.

– Zsűritagnak választottak meg, de a jövőben nem is szeretnék több versenyen szerepelni. Van egy mindennél fontosabb elvem a cukrászat terén. Nem azért szeretném csinálni, hogy én legyek a szakma legjobbja, hanem azért dolgozok, hogy jót adjak az embereknek – mondta Szó Gellért.

A salgótarjáni cukrász hozzátette: az idei felhívásra több mint harminc torta sorakozott fel, amelyek között számos kiváló szerkezetű és küllemű édesség volt. A szakember kitért arra is, hogy azt tapasztalja, évről évre egyre nagyobb a fejlődés a résztvevők között.

– Az első három helyezett alkotó igen színvonalas tortákkal állt elő, amelyek sokak kedvencei lesznek – mondta Szó Gellért, aki azt is elárulta, hogy az idei nyertes igazán különleges ízvilágot alkotott meg. A Komáromi kisleány ugyanis gyömbért, körtét, csokoládét és vaníliát is tartalmaz, amelyek harmonikusan passzolnak egymáshoz. Emellett a textúrája is igazán jól sikerült.

– Ami az értékelésemet illeti, csupán egyetlen különbséget láttam a végső győztes és a második helyezett között. A nyertes kilétének megállapításánál figyelembe kell venni azt is, hogy az ország cukrászai is el tudják készíteni az adott tortát. A Komáromi kisleány esetében ez talán kicsit könnyebb, mint a másiknál – mondta Szó Gellért.

Sztaracsek Ádám Komáromi kisleány nevű tortája nyert idén – MTI Fotó: Mohai Balázs

Azzal kapcsolatban, hogy a zsűri tagjai milyen szempontokat vettek figyelembe a pontozás során, úgy fogalmazott, hogy sokat számított a torták külleme, íze, szerkezete, kivitelezése, de még például az is, hogy mennyire kötődnek Magyarországhoz.

A salgótarjáni cukrász elmondta, hogy hamarosan ők is elkészítik majd az országtortát. Ezen túlmenően vegán sütemények készítésébe is belevágnak, várhatóan szeptembertől. Céljuk, hogy az allergiában szenvedő embereknek is különleges ízélményt nyújthassanak.

Hozzászólások

Kutatás
Meddőséget okozhat a szennyezett levegő
ÁSZ / 2 perce
A jegybank szabályszerűen végezte feladatait 2017-ben
A számvevőszék évente vizsgálja a MNB úgynevezett nem alapvető tevékenységeit.
Best buy prémium kivitelben / 1 órája
A kínaiak még mindig tudnak őrült olcsó telefont gyártani
Hároméves kortól / 2 órája
Népszerű lett a korai óvodakezdés
Pedagógusok Nobel-díja / 2 órája
Taneszközre és az éhezőkre költi egymillió dolláros díját az afrikai tanár
bölcsi / 3 órája
Épülhet a bölcsőde, de számos helyen a gyereket hiányolják
Lászlók Judit
Édes állat / 3 órája
Duplájára nőtt egy jegesmedvebocs miatt az állatkert látogatóinak száma
2:1! / 11 órája
Óriási győzelmet aratott a magyar válogatott a horvátok fölött